Siirry sisältöön

Yhdessä kotikulmilla -toiminta juhli viisivuotista taivaltaan 29.9.

Yhdessä kotikulmilla -toiminta on koonnut iäkkäitä yhteen ja tarjonnut heille tekemistä, iloa ja yhteisöllisyyttä jo viiden vuoden ajan. Kotikulmilla-juhlaa vietettiin torstaina 29.9. Lahdessa, Lieksassa ja Helsingissä sekä ruutujen äärellä.

Vanhusasiavaltuutettu, entinen Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo kertoi tilaisuudessa, että Yhdessä kotikulmilla syntyi halusta vähentää yksinäisyyden kokemusta. ”Mietimme, mitkä olisivat toimivia tapoja tavoittaa erityisesti ne ikäihmiset, joiden on vaikea lähteä kotoa. Toiminnan alussa piti vakuuttaa asukkaat sen tärkeydestä; tarvittiin sitkeyttä, sinnikkyyttä ja ennen kaikkea asukkaiden kuuntelemista. Yhdessä kotikulmilla syntyi ja lähti liikkeelle yhdessäolon voimasta.”

Päivi Topo muistutti, että jokaisen osallistujan panos on toiminnan kannalta tärkeä. ”Kun kohtaa muita ihmisiä, kukin voi kannatella yhdessäoloa omalla tavallaan. Erityisesti haluan kiittää vapaaehtoisia TaloTsemppareita, joita ilman toiminta ei pysyisi pystyssä. Kohdataan jatkossakin ja tehdään yhdessä elämästä hyvää.”

Maalaislääkärinä tunnettu Tapani Kiminkinen puhui juhlassa otsikolla ”Kottiisa on moni kuollu” – aktiivisuuden arvostus, ystävyyden ylistys. Hän korosti ruohonjuuritason toiminnan ja elintapojen tärkeyttä kansanterveyden kannalta. ”Kansanterveys lepää pöydällä, jota kannattelee neljä jalkaa. Näistä yksi on kotoa saadut opit, esimerkiksi elinikäiset liikuntatottumukset. Toinen jalka on ystävyys – ystäviä ei tarvitse olla välttämättä paljon, kun on pari hyvää ystävää. Kolmas tukijalka on parisuhde ja neljäs yhteisöllisyys, jota tämäkin hanke edustaa.”

Kiminkinen muistutti, että vaikka iäkkäiden määrä kasvaa, niin ikä itsessään ei lisää vaivoja tai yhteiskunnan kustannuksia – sairaudet lisäävät. ”Vain 15 prosentilla yli 65-vuotiaista ei ole mitään pitkäaikaissairautta. Elintavoilla pystyy vaikuttamaan todella paljon sairastavuuteen, kannattaa siis hoitaa itseään liikunnalla ja hyvällä ravinnolla – sekä yhdessäololla.”

Kotikulmilla-matkalla nähtyä ja kuultua

Ikäinstituutin johtaja Katja Borodulin ja toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen kuljettivat kuulijat Kotikulmilla-toiminnan alkutaipaleelta nykyhetkeen. He listasivat toiminnan menestyksen avaintekijöiksi yhdessä kehittämisen, iäkkäiden kuulemisen ja toiminnan viemisen lähelle kotia. ”Toiminta on joka taloyhtiössä osallistujiensa näköistä, koska asukkaita kuullaan ja he päättävät itse mitä tehdään. Jossain keskeistä voi olla yhdessä kahvittelu, toisaalla kävelylenkit, jossain muualla pelaaminen”, Sirkkaliisa Heimonen kuvaili.

Puhujat korostivat myös paikallisten yhteistyökumppaneiden merkitystä toiminnan levittämisessä ja sen tukemisessa. ”Ensimmäiseen TaloTsemppari-koulutukseen vuonna 2017 osallistui kuusi henkilöä, nyt heitä on koulutettu jo 370. Toimintaa on tällä hetkellä kymmenessä kaupungissa ja ensi vuonna tavoitteena on järjestää toimintaa 130 taloyhtiössä 1300 ikäihmiselle”, Katja Borodulin kertoi.

Kotikulmilla-toiminnasta saatu palaute on ollut erittäin hyvää. ”Kyselyiden mukaan kaikissa kaupungeissa on tutustuttu paremmin naapureihin ja saatu seuraa. Toiminta on nostanut mielialaa ja hyvinvointia sekä lisännyt liikkumista. Osallistujista joka kolmas kertoo olleensa mukana jokaisella kerralla. Suurin osa on kuullut toiminnasta puskaradion kautta, joten jatkakaa siitä kertomista ja levittäkää tietoa, tehkää toiminnasta juuri teille sopivaa”, Katja Borodulin kehotti juhlaväkeä.

TaloTsempparina ja heidän kouluttajanaan toimiva Sari Satokangas kertoi, miten toiminta saadaan taloyhtiössä parhaiten juurtumaan. ”Aluksi ihmisiä on yleensä vähän, mutta kun sana alkaa levitä, niin vähitellen väkeä alkaa tulla – myös muita kuin iäkkäitä. Tarjoilut ja arvonnat ovat tärkeitä houkuttimia. Tehtäviä kannattaa jakaa TaloTsemppareiden kesken, esimerkiksi niin, että yksi vastaa tarjoiluista ja toinen materiaaleista ja ohjelmasta.”

Sari Satokangas muistutti, että jotkut voivat tarvita tukea päästäkseen mukaan, vaikka toiminta järjestettäisiin lähellä kotia. ”Jos on iäkkäitä, jotka tarvitsevat kävelyapua, niin olemme käyneet heidät hakemassa, tarvittaessa vaikka autolla toisesta talosta. Muutenkin ohjelmassa pitää ottaa huomioon osallistujien toimintakyky ja varmistaa, että jokaiselle on jotain mieluista tekemistä.”

Yhdessä kotikulmilla -toiminta

Ikäinstituutin Yhdessä Kotikulmilla -toiminta® tuo mukavaa yhteistä tekemistä kaupunkien ja lähiöiden taloyhtiöiden kerhotiloihin, pihoille ja lähialueille. Keskeisin tavoite on lisätä iäkkäiden asukkaiden yhdessäoloa, hyvinvointia ja lievittää yksinäisyyttä. Asukkaat suunnittelevat yhdessä mitä haluavat tehdä. He voivat esimerkiksi tavata kahvikupin äärellä, pelailla, ulkoilla ja pitää nyyttäreitä. Toimintaa ohjaavat vapaaehtoiset TaloTsempparit. Ikäinstituutti koordinoi TaloTsemppareiden valmennusta ja tarjoaa toiminnan tueksi maksutonta valmista materiaalia, oppaita sekä yhteisiä tapaamisia. 

Toiminnalla on saatu hyviä tuloksia: yksinäisyys on lievittynyt ja tilalle on tullut iloa, yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Naapurusto on tullut tutummaksi ja uusia eri-ikäisiäkin ystäviä on saatu. Voimistunut yhteisöllisyys on lisännyt myös turvallisuuden tunnetta ja naapuriapua. Kun naapurit ovat tuttuja, arjen apua on helpompi pyytää ja tarjota. 

www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla