Siirry sisältöön

Asuminen ja ympäristö

Kuva: Ossi Gustafsson

Kuva: Ossi Gustafsson

Hyvä elinympäristö on esteetön ja viihtyisä

Ikäinstituutti tutkii ikäihmisten asumis- ja viherympäristöjen koettuja terveys- ja hyvinvointivaikutuksia sekä ympäristön merkitystä muistisairaiden ihmisten elämän laadulle ja toimintakyvylle. Olemme mukana monissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa sekä työryhmissä.

Olemme koonneet verkkosivuillemme esimerkkejä ikäystävällisistä liikkumisympäristöistä ja liikuntapuistoistaoissa.

Koulutamme vanhus- ja mielenterveystyön ammattilaisia terveyttä edistävien ja kuntouttavien ympäristöjen suunnitteluun ja tavoitteelliseen käyttöön sekä green care -menetelmiin. Asumisen ja ympäristön maksuttomasti ladattavat materiaalit löytyvät verkkokaupastamme.

Kehitämme osallistavin menetelmin liikkumis-, asumis- ja viherympäristöjä sekä vanhustyön ympäristöjä. Asiantuntijuutemme pohjautuu sosiaali- ja ympäristögerontologiaan sekä terveys- ja puutarhatieteisiin.

Tule rakentamaan kanssamme ikä- ja muistiystävillisiä elinympäristöjä!

Erja Rappe vanhempi tutkija, 040 533 7099 tai erja.rappe(at)ikainstituutti.fi

Ympäristöstä lisää terveitä elinvuosia

Asuinoloilla, asuinympäristöllä ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen merkitys hyvinvoinnille ja toimintakyvyn säilyttämiselle. Viime vuosina on kehitetty uusia asumisen vaihtoehtoja erityisesti ikääntyneille ihmisille.

Ikääntyneille vihreän ympäristön myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat voimakkaampia ja yhtenäisempiä kuin muilla aikuisilla. Vihreys parantaa koettua mielialaa, rauhoittaa, aktivoi aisteja ja ylläpitää luontosuhdetta. Vastustuskyky lisääntyy kun altistuu päivittäin luonnossa eläville mikrobeille. Luontoa ja viherympäristöä kannattaa hyödyntää enemmän oman terveyden ylläpitämiseksi sekä hoitotyössä.

Ajankohtaista

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Ennakoi vanhuuden asumistasi

Ennakoi vanhuuden asumistasi

Moni ei tule ajatelleeksi, että jonain päivänä tasapaino heikkenee, kädet eivät nouse ja selkäkin jäykistyy. Asunnon ikäystävällisyys ja esteettömyys ovat avainasemassa kotona selviämisessä. Muistin heikentyessä olisi hyvä, jos ympäristö ei muuttuisi liian oudoksi, siksi muutokset kannattaa tehdä ajoissa!

Ikäturvallisuutta asuinalueille

Ikäturvallisuutta asuinalueille

Asuinalueiden turvallisuus on noussut viime aikoina järkyttävällä tavalla uutisotsikoihin Ukrainan sodan myötä. Ukrainassa ikäihmisten mahdollisuudet liikkua sekä saada ruokaa ja tarvitsemiaan palveluita ovat huonot tai kokonaan menetetty. Moni on kuollut joko sotatoimiin tai niiden seurauksiin. Kaikissa olosuhteissa turvallinen asuinalue on ikäihmisten hyvän arjen edellytys. Vanhetessa toimintakyky vääjäämättä heikkenee. Turvallisella asuinalueella yhteys ympäristöön säilyy eikä elämä kutistu asunnon seinien sisälle.

TaloTsemppariksi kuin varkain

TaloTsemppariksi kuin varkain

Olen toiminut vuosia vapaaehtoisena monissa eri järjestössä ja paikoissa. Jotain tehtäviä on matkan varrella jäänyt pois, mutta aina on tullut uutta tilalle. TaloTsemppari -toimintaa olen tehnyt kaikki nämä vuodet tavalla tai toisella. Luonut askeleita kohti asukkaiden yhteistä tekemistä Havukoskella. Se on sitä, että saadaan ja voidaan olla yhdessä, tehdään jotain kivaa ja nautitaan toisten seurasta. Luodaan tilanteita, joissa viihdytään ja tullaan toisenkin kerran. Kaipaamme turvallista ja miellyttävää ympäristöä, jossa voimme liikkua ja kokea elämyksiä, jotka kannattelevat elämää.

”Tiedätkö sinä, mitä se on, kun aika tulee oikein pitkäksi?”

”Tiedätkö sinä, mitä se on, kun aika tulee oikein pitkäksi?”

Eräänä syksyisenä päivänä, jo pitkän elämän elänyt mies, esitti minulle kysymyksen pitkästymisestä. Tätä en ollutkaan pitkään aikaan tullut ajatelleeksi. Omat ruuhkavuoteni muuttavat muotoaan. Välillä on seesteisempiä aikoja, mutta en muista, milloin aika olisi tullut pitkäksi. Ja jos on tullut, niin olen tarvittaessa nopeasti löytänyt aikaansaavaa tekemistä, kohtaamisia tai kokemuksia tilanteen muuttamiseksi. Haluan jakaa teille tavanomaisia pieniä arkisia asioita, joiden avulla perhehoidossa rakennetaan hyvää elämää. 

Viihtyisä kerhotila on vasta asukastoiminnan alku

Viihtyisä kerhotila on vasta asukastoiminnan alku

Vuokranantajan tai taloyhtiön kannattaa panostaa kerhotilan kalustukseen ja viihtyisyyteen, mutta koko talon yhteiseksi olohuoneeksi se tulee vasta asukkaiden oman aktiivisuuden kautta. Helsingin kaupungin asunnot Oy:ssa eli Hekalla kerhohuoneiden toiminnasta vastaavat talotoimikunnat.

Arkisto