Siirry sisältöön

Verkkokoulutuksesta eväitä etäjumpan järjestämiseen

Kuva: Siri Sipilä.

Kuva: Siri Sipilä.

Kiinnostaako etäjumpan järjestäminen iäkkäille? Tuore Voimaa etäjumpasta -verkkokoulutus on helppo tapa täydentää osaamistaan. Kurssilla opiskellaan itsenäisesti, omaan tahtiin.

Miksi etäjumppaa iäkkäille?

Onko ohjattuihin liikuntaryhmiin pitkä matka tai vaikea päästä? Huolettaako, miten pitkään selviää itsenäisesti kotona?

Etäjumppa tuo ohjatun terveysliikunnan iäkkäiden lähelle. Etäjumppalähetyksiin voi osallistua kotoa käsin tai etäkatsomosta yhdessä muiden kanssa, tabletin tai tietokoneen avulla. ”Hyviä kokemuksia on tuolijumpan lisäksi vaikkapa pilateksesta ja seniorikaratesta”, kertoo etäjumpan parissa työskennellyt liikunnan asiantuntija Hanna Valkeinen.

Samalla kun kunto kohenee, tapaa muita ihmisiä ja tutustuu digimaailmaan. Voitas.fi liikuntavideoiden avulla voi harjoitella lisää. Yläikärajaa ei ole!

Hyötyjä järjestäjille

Ikäinstituutti on tukenut etäjumpan käynnistämistä useiden vuosien ajan ympäri Suomen. Kokemukset ovat hyviä niin kunnissa kuin järjestöissäkin – ohjaajan aikaa säästyy ja liikunnan pariin saadaan lisää iäkkäitä. Etäjumppaa voi ohjata liikunnan ammattilainen tai koulutettu vapaaehtoinen.

”Kannattaa etsiä yhteistyön mahdollisuuksia yli organisaatiorajojen”, kannustaa toimintamallia pitkään kehittänyt asiantuntija Sonja Iltanen. ”Yhteistyötä voi tehdä vaikkapa kuntien välillä. Suuremmissa kaupungeissa voi toimia myös laaja sisäinen verkosto. Esimerkiksi Helsingissä etäjumppaa ovat lähettäneet järjestöt ja kaupungin liikuntatoimi, ja siihen on osallistuttu paitsi kodeista, myös kirjastojen, yhteisötalojen ja seniorikeskusten etäkatsomoista.”

Verkkokoulutuksesta valmiuksia toteutukseen

Vastikään avatussa Voimaa etäjumpasta -verkkokoulutuksessa käydään läpi asiat, jotka täytyy päättää etäjumppaa toteutettaessa. Koulutuksen käyneellä on valmiudet tehdä suunnitelma etäjumpan toteutuksesta omassa työyhteisössään.

Koulutus pohjautuu jo vuonna 2017 alkaneeseen ja useissa hankkeissa tehtyyn kehittämis- ja tutkimustyöhön, jonka tuloksena syntyi Voimaa etäjumpasta®-toimintamalli. Myös YK on noteerannut toimintamallin hyvää ikääntymistä tukevana käytäntönä

Voimaa etäjumpasta -toimintamalli on joustava ja sopii monenlaisiin organisaatioihin. ”Koulutus auttaa merkittävästi valintojen tekemisessä”, huomauttaa Hanna Valkeinen. ”Etäjumpan järjestämisen perusasioita ei tarvitse keksiä kantapään kautta.”

Itsenäinen opiskelu on helppoa

Voimaa etäjumpasta -verkkokoulutukseen voi ilmoittautua milloin tahansa ja siellä opiskellaan omaan tahtiin. ”Koska koulutus on itseopiskeltava, se toteutuu varmasti ja sinne mahtuvat kaikki, oli siellä sitten yksi tai sata osallistujaa”, Hanna Valkeinen muistuttaa.

Ilmoittautumisen jälkeen opiskelija saa tunnukset Moodle-oppimisympäristöön kuudeksi kuukaudeksi. Moodlesta löytyvät kaikki tarpeelliset materiaalit.

Koulutuksessa katsotaan teemoittain tehdyt luentotallenteet ja tutustutaan lisämateriaaleihin. Jokaiseen teemaan liittyy tehtäviä, joiden avulla pääsee pohtimaan etäjumpan toteutusta käytännössä. Tehtävät tehdään itsenäisesti tai työparin kanssa, eikä niitä palauteta. ”Tehtävistä voi valita ne, jotka sopivat omaan työnkuvaan”, vinkkaa Sonja Iltanen.

Ilmoittaudu Voimaa etäjumpasta -verkkokoulutukseen >

Teksti: Sonja Iltanen