Siirry sisältöön

Vapaaehtoiseksi?

Haluaisitko toimia iäkkään ulkoiluystävänä tai vertaisohjaajana, järjestää TaloTsempparina yhteistä tekemistä taloyhtiöösi tai ohjata senioritansseja?

Vapaaehtoisuus rikastaa elämää

Vapaaehtoisuus tuo iloa ja merkitystä tekijälleen. Vapaaehtoisena voit lisätä kanssaihmisen hyvinvointia tuomalla hänen arkeensa elämyksiä ja kokemuksia. Vapaaehtoisena voit myös ehkäistä yksinäisyyttä.

Vapaaehtoistoiminta voi avata uuden näkökulman omaan itseen ja elämään ja auttaa löytämään toisenlaisia rooleja ja tekemistä kuin kotona tai työelämässä. Vapaaehtoisena voit myös kehittää osaamista ja taitoja, jotka eivät ehkä muualla pääse näkyviin. Kohtaamalla itseään vanhempia ja kokeneempia ihmisiä voit saada arvokasta oppia omaan elämään.

Tutustu Ikäinstituutin kehittämiin vapaaehtoistoiminnan muotoihin. Mikä niistä sopisi sinulle?

Ulkoiluystävä

Ulkoiluystävän kanssa ikääntynyt voi liikkua turvallisesti. Ulkoilu tapahtuu ikääntyneen ehdoilla ja hänen voimavarojensa mukaan. Ulkoiluystävänä voi toimia myös koiran kanssa. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Lisätietoa koiraulkoiluystävätoiminnasta. Ulkoiluun tukea ja seuraa kaipaavia iäkkäitä voi tiedustella kunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreilta. Maksuttomista ulkoiluystäväkoulutuksista voi kysellä kunnan liikuntatoimesta tai vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta. Vie vanhus ulos -kampanjasivulta löytyy useiden kuntien iäkkäiden ulkoilutoimintaa koordinoivien yhteystiedot

Vertaisohjaaja

Vertaisohjaaja ohjaa iäkkäiden liikuntaryhmiä, esimerkiksi voimaharjoittelua kuntosalilla tai yhteisiä kävely- ja liikuntaryhmiä. Voimaa vanhuuteen -kunnat kouluttavat vertaisohjaajia. Tiedustelu kuntasi liikunta- tai vapaa-aikatoimesta mahdollisia koulutuksia.

TaloTsemppari

Ikäinstituutin TaloTsemppari-valmennuksen käynyt asukas suunnittelee yhteistä toimintaa taloyhtiön kerhotilaan ja pihalle yhdessä iäkkäiden asukkaiden kanssa ja osallistuu ryhmätapaamisiin. Ikäinstituutti tukee toiminnan aloittamista Yhdessä Kotikulmilla -kunnissa.

Senioritanssiohjaaja

Senioritanssi on ikääntyneille kehitetty eurooppalainen liikuntamuoto, josta voivat nauttia liikkumiskyvyltään erilaiset ihmiset. Tansseja voi tanssia seisten tai istuen eikä aloittaminen edellytä tanssitaustaa. Senioritanssit ovat rentoja seuratansseja, joilla kullakin on oma nimi, koreografia, luonne ja musiikki. Senioritanssiohjaajaksi voi kouluttautua kuka tahansa senioritanssista kiinnostunut. Ikäinstituutti järjestää senioritanssikoulutuksia sekä vasta-alkajille että pidempään senioritansseja harrastaneille. Lisäksi voi olla yhteyksissä senioritanssin aluekehittäjään, jolta voi tiedustella oman paikkakunnan toimivista senioritanssiryhmistä.

Tutustu myös vapaaehtoistyö.fi -palveluun