Siirry sisältöön

Toimistokoira Villa ilahduttaa työntekijöitä

Koirien positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin tunnistetaan yhä enenevissä määrin myös työpaikoilla. Ikäinstituutin oma toimistokoira Villa ilahduttaa työntekijöitä noin joka toinen viikko.

Käytävältä kuuluu tassuttelua ja ilahtuneita tervehdyksiä, kun pieni työtoverimme Villa, 3 vuotta, on saapunut työpaikalle. Työkavereiden silmissä kimmeltää ilo ja suupielet ovat kohonneet hymyyn. On ilmiselvää, että pieni pehmoinen villakoiraystävämme ihastuttaa läsnäolollaan kaikkia paikallaolijoita.

Toimistokoiralla tarkoitetaan organisaatiossa työskentelevän omaa lemmikkikoira, joka tulee työntekijän mukaan työpaikalle. Villa käy toimistolla omistajansa Ullan kanssa noin kerran kahdessa viikossa. Villan toimistopäivistä Ulla tiedottaa talon yhteisessä Whatsapp-ryhmässä. Villa on odotettu vieras ja moni toivoisi näkevänsä sitä useamminkin.

”Villa tuo paljon hyvää mieltä päivään. Hän tervehtii kaikkia yhtä innokkaasti ja osoittaa aitoa välittämistä työkavereistaan,” kertoo Ikäinstituutin työntekijä Tiina.

Tiina on koiraihminen itsekin. Hänelle villapäivät ovat aina odotettuja, sillä Villan ilo ja energia tarttuvat itseenkin. Villa tuo piristävää keskustelunaihetta työyhteisöön, vaihtelua työpäivien kulkuun ja Villan ansiosta ajatukset saa hetkeksi aivan muualle kuin työasioihin. Samaa mieltä on myös työkaverimme Outi, joka kertoo Villan lisänneen omaa työhyvinvointia:

”Koiran läsnäolo rentouttaa minua ja tuo lempeyttä työpäiviini. Toimistokoira luo työyhteisöstä rennon paikan, johon ihmisten lisäksi ovat tervetulleita myös nelijalkaiset ystävämme.”

Juttelua, rapsuttelua ja lempeitä katseita

Villa asettuu yleensä aamun moikkauskierroksen jälkeen omaan petiinsä Ulla-mamman työhuoneeseen ja oleilee siellä työpäivän aikana. Erityisesti ruoka- ja kahvitauoilla Villa on läsnä ja menossa mukana. Villan merkitys työpaikalla konkretisoituu pienissä kohtaamisissa käytävällä, rapsutteluhetkistä tauoilla sekä lempeistä katseista puolin ja toisin. Villan kanssa voi myös jutella ja se on varsin hyvä kuuntelija.

”Villa ei koskaan häiritse. Hän on varsin taitava aistimaan, milloin on sopiva hetki tulla juttusille”, kuvailee Tiina.

Koiran läsnäolo voi helpottaa ihmisten välistä vuorovaikutusta ja rentouttaa tunnelmaa, mikä tukee työyhteisön ilmapiiriä. Koiralla on myös ihmistä rauhoittava vaikutus ja kyky herättää positiivisia tunteita. Se, että oman koiran voi ottaa töihin mukaan, on myös koiranomistajalle hyvinvointia lisäävä ja arkielämää sujuvoittava asia:

”On hienoa, että voin ottaa Villan toisinaan mukaan töihin. Se helpottaa arkeamme, sillä Villa on hyvin ihmisrakas, eikä viihdy yksin kotona,” kertoo Ulla.

Pienellä villakoiralla vaikuttaisi olevan tärkeä merkitys ikisläisten hyvälle työarjelle. Tähän usein niin kovin hektiseen työelämään Villa tuo ripauksen keveyttä ja iloa kohentaen siten koko talon työilmapiiriä.

Toimistokoirilla voi olla organisaatioiden näkökulmasta todella paljon positiivista annettavaa, sillä työntekijöiden hyvinvointi on tuloksellisen työn tekemisen edellytys. Koirien läsnäolo työpaikoilla tarjoaa mahdollisuuden koirattomille työkavereille nauttia niiden hyvää tekevästä voimasta.

Kuka?

Villa (Virtuoso’s Mambo), kääpiövillakoira, 3 vuotta

Lempiherkku: Juustonpalat. Äitini tarjoilee minulle vain 17 % oltermannia. Jokin muukin juusto voisi kyllä joskus maistua.

Mielipuuha: Pidän pallon jahtaamisesta, myös frisbee on lähestulkoon yhtä hyvä.

Lemppari työtehtäväsi toimistolla?

Tietysti pallon perässä juokseminen, mutta meneekö se nyt työtehtävästä…se on enemmänkin tauko-ohjelmaa. Pidän siitä, että voin aamulla käydä kaikki työhuoneet läpi ja tervehtiä kaikki kollegat. Pidän myös rapsutettavana olemisesta.

Mitä pidät työpaikastasi Ikäinstituutista?

Ihan hirvittävän kiva, kun siellä on pitkät käytävät, joissa juoksennella vapaana. Ikiksessä on mukavaa porukkaa, jotka tykkäävät rapsuttaa – ihan parasta! Minä tykkään ikisläisistä kovin paljon.

Vapaamuotoinen tervehdys:

Voin suositella toimistokoiran hommia ikäinstituutissa kaikille. Älkää kuitenkaan tulko samaan aikaan kun minä, jos olette isoja koiria. Silloin minua alkaa pelottaa.

P.S Työsuhdeluut olisivat ihan kivoja sinne kahvikaappiin keksien rinnalle. Semmoisia lammaskierreluita, kiitos.

Tutkimusten mukaan toimistokoirat vaikuttavat myönteisesti työntekijöiden kokemaan työhyvinvointiin sekä kohentavat työilmapiiriä ja vahvistavat yhteisöllisyyden tunnetta. Valtakunnallista koiranpäivää vietetään 24.4.2024.

Teksti: Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen koordinaattori Saini Suutari