Siirry sisältöön

Harjoitteluvälineet

Ikääntyneille sopivat liikkumis- ja kuntoiluympäristöt ulkona voidaan toteuttaa joko hyödyntämällä lähiympäristön olosuhteita tai rakentamalla sinne ulkoliikuntapaikka laitteineen. Ulkona olevat liikuntamahdollisuudet innostavat asukkaita päivittäiseen liikuntaan. Eri valmistajilta löytyy iäkkäille soveltuvia ulkoliikuntalaitteita. On tärkeää, että laitteiden käytöstä on selkeät ohjeet niiden yhteydessä.

Senioreille suunnitelluissa kuntoilulaitteissa on otettu huomioon ikääntymisen mukanaan tuomat rajoitteet. Käytettävyys on otettu huomioon laitteiden korkeudessa, materiaaleissa ja erilaisten tukien sijoittelussa. Laitteiden avulla voidaan harjoittaa kehon eri osia turvallisesti. Harjoitteet, erityisesti tasapaino- ja voimaharjoittelu tukevat itsenäisyyden säilymistä.

Hyviä kuntoilulaitteita ovat esimerkiksi porrasaskelmat ylös tasanteelle ja sieltä alas, tasapainopuomit ja -radat sekä nojapuut kävelyn harjoittelua varten. Voimaharjoittelua voi tehdä yksinkertaisilla, oman kehon painoa hyödyntävillä laitteilla tai nykyään suosituilla laitteilla, joissa vastusta voi säätää. Kynnystä välineiden käyttöön madaltaa ohjatut liikuntaryhmät ja opastuksen saaminen aluksi.

Edullisimmin ulkoliikuntapaikka syntyy hyödyntämällä luonnon ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia. Luontoelämyspolun materiaaleista saat vinkkejä, kuinka lähiluontoa voi hyödyntää liikuntaan: Luontoelämyspolku