Siirry sisältöön

Innostavaa yhdessäoloa

Yhdessä kotikulmilla -juttusarja 2/4: TaloTsemppareiden kouluttaja

Riihimäellä järjestettiin viime syksynä ensimmäinen TaloTsemppari-valmennus, johon osallistui kuusi henkilöä eri taloyhtiöistä. Valmennuksen jälkeen kaikissa kuudessa taloyhtiössä käynnistyi Yhdessä kotikulmilla -toiminta.

Kotokartanosäätiön toiminnanohjaaja Maria Harvio toimii TaloTsemppareiden kouluttajana Riihimäellä. Kouluttajan tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän nimeää aidon kiinnostuksen aiheeseen sekä halun jutella ja ideoida ihmisten kanssa. ”Valmentajakoulutus antaa toki hyvät valmiudet tehtävään, mutta tärkeintä on, että on innostunut asiasta ja viihtyy ihmisten parissa. TaloTsemppareiden kanssa on ollut antoisaa jakaa ajatuksia ja ideoita. Olen tukenut heitä myös jakamalla materiaaleja ja järjestämällä yhteisiä tapaamisia.” 

Maria Harvion mukaan parasta kouluttajan tehtävässä on nähdä vapaaehtoisten innostus ja kuulla osallistujien hyviä kokemuksia. Hän on myös vieraillut kaikissa taloyhtiöissä ainakin kerran paikan päällä. ”TaloTsemppareilta saa kuulla ihania kokemuksia siitä, miten porukkaa on saatu mukaan ja osallistujat ovat olleet tyytyväisiä. Tsempparina toimiminen on matalan kynnyksen mahdollisuus ryhtyä vapaaehtoiseksi ja tehdä samalla hyvää omassa ympäristössään.” 

Riihimäellä on saatu hyviä kokemuksia taloyhtiöissä tapahtuvasta lähitoiminnasta jo pidemmältä ajalta. Onnistumisten takana on yhteistyö kaupungin eri toimijoiden kesken. Yksi aktiivisista toimijoista paikkakunnalla on Kotokartanosäätiö, joka toiminnallaan edistää ikäihmisen toimintakykyisyyttä, osallisuutta ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. ”Yhdessä kotikulmilla -toiminnalla haluamme innostaa talojen asukkaita eri puolilla kaupunkia toimimaan entistä enemmän yhdessä sekä löytämään mahdollisuuksia kohtaamisiin omassa lähiympäristössä. Ikääntyneille on tosi tärkeää, että toimintaa järjestetään myös lähellä kotia.” 

TaloTsempparina pääsee helposti alkuun

Monessa järjestötoiminnassa uusien vapaaehtoisten löytäminen voi olla hankalaa. Maria Harvio kuitenkin näkee Yhdessä kotikulmilla -toiminnan näkymät valoisina. ”TaloTsempparina alkuun pääseminen on helppoa ja kokoontumisia voi järjestää sen verran kuin itselle on mahdollista. Tai toiminnan voi laittaa alulle ja saada sitä kautta muitakin mukaan – kaiken ei tarvitse olla yhden henkilön vastuulla.” 

Viestintään kannattaa alussa panostaa, jotta tieto toiminnasta tavoittaa kaikki asukkaat. ”Ilmoitus on tietysti hyvä laittaa porraskäytävään, mutta myös koteihin jaettavat kutsulaput toimivat hyvin, jotta jokainen tietää olevansa tervetullut. Toiminnan alkuvaiheessa TaloTsempparin rooli on tärkeä, että hän juttelee ihmisten kanssa ja vaikka henkilökohtaisesti kutsuu paikalle.” 

Toiminnan voi aloittaa vaikka yhteisellä kahvitilaisuudella, jossa jutellaan ja tutustutaan muihin. Samalla voidaan kysellä, mitä osallistujat haluaisivat tapaamisissa jatkossa tehdä. ”Riihimäellä yhdessä aktiivisessa taloyhtiössä on ehditty tehdä jo monenlaista, esimerkiksi käsitöitä ja aivojumppaa. Jos tapaamisia on harvemmin, ohjelmaa ei tarvita niin paljon – tärkeintä on yhdessäolo. Eri sesonkeihin liittyvät tapahtumat, kuten jouluglögit ovat yleensä suosittuja”, Maria vinkkaa.

  • Kuka? 
  • Nimi: Maria Harvio
  • Asuinpaikka: Riihimäki
  • Työpaikka: Kotokartanosäätiö, toiminnanohjaaja
  • Rooli Yhdessä kotikulmilla -toiminnassa: TaloTsemppareiden kouluttaja

 TaloTsemppareiden kouluttaja

Kouluttajan tehtävänä on valmentaa kiinnostuneita vapaaehtoisia toimimaan omassa taloyhtiössään TaloTsempparina. Kouluttaja järjestää valmennuksen ja hoitaa siihen liittyvät käytännönjärjestelyt, kuten tilaisuuden suunnittelun ja markkinoinnin. Tehtävä sopii esimerkiksi iäkkäiden ryhmiä ohjanneille henkilöille, järjestöjen työntekijöille tai sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

TaloTsemppari-kouluttajat käyvät Ikäinstituutin järjestämän kouluttajakoulutuksen, joka sisältää kolme verkkokohtaamista sekä ennakko- ja välitehtävät. Ikäinstituutti tukee TaloTsemppareiden valmennusten järjestämisessä ja tuottaa niihin materiaalit. Kouluttajilla on käytössään Moodle-alusta, johon on koottu mm. Kotikulmilla-toimintaa tukevia videoita ja oppaita.