Siirry sisältöön

Innostusta ilmassa

Yhdessä kotikulmilla -juttusarja 4/4: asukas

Yhdessä kotikulmilla -toiminnan keskeisin tavoite on lisätä iäkkäiden asukkaiden yhdessäoloa ja hyvinvointia sekä lievittää yksinäisyyttä. Toimintaan osallistujat suunnittelevat yhdessä mitä haluavat tehdä he voivat esimerkiksi tavata kahvikupin äärellä, pelailla tai ulkoilla. Toiminta on suunnattu erityisesti iäkkäille, mutta kaikki muutkin asukkaat ovat tervetulleita mukaan.

Heinolalaisessa 12 asunnon taloyhtiössä Kotikulmilla-kerho kokoontuu jopa kolme kertaa viikossa. ”Taloyhtiössämme sattuu onneksi asumaan ihmisiä, jotka ovat innokkaita osallistumaan. Lisäksi meillä on hirveän hyvä kerhohuone, jossa kokoontua”, taloyhtiön asukas Seija Puranen kertoo.

Seijan taloyhtiössä toiminta on monipuolista, sekä sisällä että ulkona. ”Kaikenlainen pelaileminen tuntuu olevan monelle mieleistä puuhaa, koska siinä treenaa samalla muistiakin. Olemme pelanneet mm. Canastaa, Rummikubia, Shanghaita sekä ulkona Mölkkyä ja petankkia. Lisäksi meillä on ollut monenlaista jumppaa, välineinä on käytetty hernepusseja, palloja ja keppejä. Vaikka monet ovat muutenkin liikunnallisesti aktiivisia, niin myös huonokuntoisempia on saatu tulemaan mukaan.”

Seija Puranen on käynyt itsekin TaloTsemppari-koulutuksen. Heinolan kansalaisopistolla viime syksynä järjestetyssä TaloTsemppari-koulutuksessa oli yli 20 osallistujaa. ”On aina kiva kokeilla jotain uutta, joten lähdin mukaan. Osallistujien suuri määrä kertoo selvästi siitä, että ihmisillä on tarvetta tällaiseen toimintaan. Oli myös mukava kuulla samalla, minkälaista toimintaa muualla Suomessa on ollut.”

Tärkeintä on olla mukana, muiden ihmisten joukossa

Ensimmäistä kertaa mukaan lähteminen on usein se vaikein kynnys ylitettäväksi. ”Aluksi hieman yllätti, että monet ovat aika arkoja osallistumaan. Mutta kun ujompia ihmisiä käy pyytämässä uudestaan, niin kyllä he usein sitten innostuvat. Sanon heille, että kuunnelkaa omaa kehoa ja mieltä, sydän kyllä sanoo mikä on itselle sopivaa. Kaikkia ei voi tietenkään saada mukaan ja oman elämänkokemuksensa pohjalta ikääntyneet osaavat jo tarvittaessa sanoa ei. Henkilökohtainen kutsuminen on tärkeää, jotta syntyy luottamusta ihmisten välille”, Seija painottaa.

Monen mielestä parasta Kotikulmilla-kerhoissa on muiden tapaaminen ja ajatusten vaihtaminen. Heinolassa kerholaiset löytävät keskustelunaiheita nykypäivän maailmanmenosta ja elämänkokemuksistaan, joskus jutun juurta voidaan hakea vaikka Ikäinstituutin Mielipakka-korteista. ”Kaikki seuraavat maailman asioita ja monet haluavat kertoa omasta elämästään – jokainen puhuu vuorollaan ja muut kuuntelevat. Korttien avulla hiljaisempikin ihminen saattaa innostua muistelemaan elämäänsä. Olen huomannut, että erityisesti lastenlapsista puhuessa monella silmät säihkyvät”, Seija kuvailee.

Seija Puranen ei ole kokenut kerhotoiminnan vievän liikaa aikaa. ”Ihmisellä on 24 tuntia vuorokaudessa aikaa, kolme tuntia siitä ei ole paljon”, hän naurahtaa. ”Tämä on hyvä vaihe elämässä, ja jos on joutoaikaa, niin kannattaa olla aktiivinen. Itse olen ollut perheen ainoa lapsi, niin on ihanaa, kun on nyt ikään kuin kuusi vanhempaa siskoa, joilta opin uusia asioita. Ihmiset ovat tulleet hurjan läheisiksi, kun olemme kolme kertaa viikossa kolme tuntia yhdessä.”

  • Kuka?
  • Nimi: Seija Puranen
  • Asuinpaikka: Heinola
  • Rooli Yhdessä kotikulmilla -toiminnassa: asukas & TaloTsemppari

Kotikulmilla-toimintaan osallistujat

Yhdessä Kotikulmilla -toiminta on alun perin suunniteltu ikäihmisille, mutta kaikki asukkaat iästä riippumatta ovat tervetulleita mukaan. Jokainen osallistuja voi osallistua tapaamisten ideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen. Yhdessä voidaan esimerkiksi kahvitella, visailla, pelailla tai ulkoilla. Vapaaehtoiset, koulutetut TaloTsempparit ohjaavat toimintaa.

Yhteisöllinen lähitoiminta vahvistaa asukasviihtyvyyttä ja auttaa eri-ikäisiä asukkaita tutustumaan toisiinsa. Kun toimintaa on tarjolla mahdollisimman lähellä omaa kotia – esimerkiksi taloyhtiön kerhohuoneella – sellaisetkin asukkaat voivat osallistua, joiden on hankala kulkea muualle harrastamaan.