Siirry sisältöön

Josefiina Koti, Turku

Turkulaisen Josefiina Kodin pieni ja idyllinen piha on mainio esimerkki siitä, kuinka pieneenkin tilaan on mahdollista toteuttaa esteetön ja ennen kaikkea esteettinen, viihtyisä pihapuutarha edullisesti.

Josefiina Koti sijaitsee Turun Hirvensalossa, luonnonläheisessä ympäristössä. Se on yksityinen muistisairaiden ja muiden apua tarvitsevien hoitokoti, joka valmistui vuonna 2000. Terapiapuutarhaa alettiin rakentaa vuonna 2007.

Osoite: Seiskarinkatu 4, 20900 Turku

Kotisivut: www.josefiinakoti.fi

  • Tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman viihtyisä, helppohoitoinen ja ympäristöönsä sopiva luonnonmukainen puutarha, joka tukee muistisairaiden asukkaiden hyvinvointia ja kuntoutumista. Alue on aidattu.
  • Lähtökohtana on ollut olemassa olevan ympäristön hyödyntäminen mahdollisimman monipuolisesti. Puutarha on metsänreunaan luontaisesti sopiva, kasvistoltaan lähes alkuperäinen ja luonnonmukainen alue. Sinne on istutettu perinteisiä, asukkaille tuttuja perennoja ja lähialueen luonnonkasveja.
  • Tutut, myrkyttömät kasvit tukevat muistin toimintaa ja aktivoivat asukkaita tekemään arkisia puuhia.
  • Korotettujen kasvipenkkien ansiosta puutarhatyöt ovat mahdollisia kaikille ja liikuntarajoitteisetkin pystyvät harjoittamaan tasapainoa ja koordinaatiokykyä monipuolisesti, muun muassa kylvämällä siemeniä.
  • Metsäisessä rinteessä aivan aidan takana kulkeva lenkkipolku saa asukkaiden kiinnostuksen heräämään heidän seuraillessaan ohi kulkevia ihmisiä.

Kuvat Minna Malin.