Siirry sisältöön

Ikäinstituutti

Ikäinstituuttia ylläpitää säätiö, joka perustettiin vuonna 1971 edistämään hyvää vanhuutta.

Ikäinstituutti on kolmannella sektorilla toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin. Ikäinstituutin keskeisenä tarkoituksena on ikäihmisten toimintakyvyn ja osallisuuden edistäminen, ja tärkeimmät asiantuntemusalueet liittyvät iäkkäiden liikuntaan ja mielen hyvinvointiin. Kannustamme järjestöjä ja kuntia konkreettiseen yhteistyöhön sosiaali-, terveys-, liikunta-, opetus- ja kulttuuritoimen kesken. Ikäinstituuttia ylläpitää Ikäinstituutin säätiö ja päärahoitus toimintaan tulee Veikkaukselta. Eri hankkeisiin saadaan rahoitusta myös muista lähteistä kuten ministeriöistä.

Jämsänkatu 2, 00520 Helsinki
puh. 09-6122 160, koulutus- ja kurssitiedustelut
6122 1610 tai 6122 1623
Toimiston puhelinvaihde: Ma-Pe klo 9.00-15.00
(heinäkuussa suljettu)
s-posti: info@ikainstituutti.fi

Verkkolaskutusosoitteet (pdf)

 

Ajankohtaista

Tule Ikäinstituutin koulutuksiin

Tule Ikäinstituutin koulutuksiin

Ikäinstituutin koulutukset jatkuvat myös tänäkin syksynä. Kaikki koulutukset pyritään järjestämään turvallisesti ja luotettavasti joko lähellä tai etänä. Tutustu koulutuskalentereihimme syksy 2020 sekä kevät 2021.

Avuksi iäkkäälle

Avuksi iäkkäälle

Uudistunut vapaaehtoiseksi.fi on senioreille tehtävän vapaaehtoistoiminnan tietopankki. Sivusto esittelee erilaisia tapoja olla avuksi ja tarjoaa tietoa ikääntymisestä ja vapaaehtoisena toimimisesta.

Koulutusten digiloikka

Koulutusten digiloikka

Ikäinstituutin koulutukset piti koronapandemian takia siirtää nopealla aikataululla verkkoon. Vaikuttava digityöpaja -koulutuksen avulla opimme uusia asioita etäkoulutuksista ja saimme varmuutta kokeiluihin.

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Mitä enemmän sisäisiä voimavaroja iäkkäällä ihmisellä on, sitä vähemmän hän kaipaa erityissuojelua. Hän pystyy arvioimaan riskit ja suojaamaan itsensä tarpeen vaatiessa niin kuin muutkin aikuiset. Suuri osa 70 vuotta täyttäneistä ikäihmisistä kuuluu tähän ryhmään. Monet Ikäinstituutin hankkeet tähtäävät nimenomaan ikäihmisten omien voimavarojen vahvistamiseen, haavoittuvuuden ennaltaehkäisemiseen.

Missä olet Suomen ikäystävällisin kunta?

Missä olet Suomen ikäystävällisin kunta?

Lapinjärven pieni kunta ilmoitti jo vuosia sitten, että se on ihmislähtöinen ja ikäystävällinen. Amsterdam,  Brisbane, Manchester ja monet muut suuret kaupungit ovat tehneet suunnitelmia ikäystävällisyyden toteuttamiseksi ja askel kerrallaan toteuttaneet niitä. Ikäystävällisyyden toteuttaminen kunnissa ei ole  hyväntahtoista puuhastelua vaan järkevää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen politiikkaa. Sen taustalla on myös kustannuslaskelmia, jotka osoittavat ikäystävällisyyteen investointien kannattavuutta.

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Koronaviruksen ehkäisytoimet ovat sulkeneet karanteeniin reilut 800 000 yli 70-vuotiasta. Karanteeni tarkoittaa käytännössä sitä, että he tarvitsevat asiointiapua. Moni saa sitä läheisiltään, mutta aika montaa auttaisi, jos asioinnissa saisi avun naapureilta. Tilanne on uusi eikä avun pyytäminen tai vastaanottaminen ole ihan helposti nielaistavissa oleva juttu.

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Olen viime aikoina tehnyt uutta tuttavuutta ihmisen kanssa, jota en ollut tavannut pitkään aikaan. Tämä ihminen olen minä – tai ainakin olin. Hän tuli vastaan kellarissa. Taustalla on lähestyvä linjasaneeraus, jonka alta rupesin siivoamaan ja tyhjentämään. Kellarista löytyi päiväkirjoja, kirjeitä, kouluaineita ja -piirustuksia, kalentereita ja vaikka mitä 1950-luvun alusta saakka.

Kenellä on mahdollisuuksia valmistautua vanhuuteen?

Kenellä on mahdollisuuksia valmistautua vanhuuteen?

Vaikka eläkkeelle siirtyminen merkitsee vapautumista työelämän velvoitteista se myös herättää monilla huolta muun muassa taloudellisesta pärjäämisestä. Vanhuuden lähestyminen johtaa miettimään sitä, miten selviytyä arkisista asioista toimintakyvyn heiketessä. Kuten muissakin elämänvaiheissa, tulevien muutosten ennakointi ja niihin valmistautuminen helpottavat uuteen tilanteeseen sopeutumista. Kaikilla ei kuitenkaan ole valmistautumiseen samanlaisia mahdollisuuksia.

Arkisto