Siirry sisältöön

Ikäinstituutti

Ikäinstituuttia ylläpitää säätiö, joka perustettiin vuonna 1971 edistämään hyvää vanhuutta.

Ikäinstituutti on kolmannella sektorilla toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin. Ikäinstituutin keskeisenä tarkoituksena on ikäihmisten toimintakyvyn ja osallisuuden edistäminen, ja tärkeimmät asiantuntemusalueet liittyvät iäkkäiden liikuntaan ja mielen hyvinvointiin. Kannustamme järjestöjä ja kuntia konkreettiseen yhteistyöhön sosiaali-, terveys-, liikunta-, opetus- ja kulttuuritoimen kesken. Ikäinstituuttia ylläpitää Ikäinstituutin säätiö ja päärahoitus toimintaan tulee Veikkaukselta. Eri hankkeisiin saadaan rahoitusta myös muista lähteistä kuten ministeriöistä.

Jämsänkatu 2, 00520 Helsinki
puh. 09-6122 160, koulutus- ja kurssitiedustelut
6122 1610 tai 6122 1623
Toimiston puhelinvaihde: Ma-Pe klo 9.00-15.00
(heinäkuussa suljettu)
s-posti: info@ikainstituutti.fi

Verkkolaskutusosoitteet (pdf)

 

Ajankohtaista

Avuksi iäkkäälle

Avuksi iäkkäälle

Uudistunut vapaaehtoiseksi.fi on senioreille tehtävän vapaaehtoistoiminnan tietopankki. Sivusto esittelee erilaisia tapoja olla avuksi ja tarjoaa tietoa ikääntymisestä ja vapaaehtoisena toimimisesta.

Koulutusten digiloikka

Koulutusten digiloikka

Ikäinstituutin koulutukset piti koronapandemian takia siirtää nopealla aikataululla verkkoon. Vaikuttava digityöpaja -koulutuksen avulla opimme uusia asioita etäkoulutuksista ja saimme varmuutta kokeiluihin.

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Koronaviruksen ehkäisytoimet ovat sulkeneet karanteeniin reilut 800 000 yli 70-vuotiasta. Karanteeni tarkoittaa käytännössä sitä, että he tarvitsevat asiointiapua. Moni saa sitä läheisiltään, mutta aika montaa auttaisi, jos asioinnissa saisi avun naapureilta. Tilanne on uusi eikä avun pyytäminen tai vastaanottaminen ole ihan helposti nielaistavissa oleva juttu.

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Olen viime aikoina tehnyt uutta tuttavuutta ihmisen kanssa, jota en ollut tavannut pitkään aikaan. Tämä ihminen olen minä – tai ainakin olin. Hän tuli vastaan kellarissa. Taustalla on lähestyvä linjasaneeraus, jonka alta rupesin siivoamaan ja tyhjentämään. Kellarista löytyi päiväkirjoja, kirjeitä, kouluaineita ja -piirustuksia, kalentereita ja vaikka mitä 1950-luvun alusta saakka.

Kenellä on mahdollisuuksia valmistautua vanhuuteen?

Kenellä on mahdollisuuksia valmistautua vanhuuteen?

Vaikka eläkkeelle siirtyminen merkitsee vapautumista työelämän velvoitteista se myös herättää monilla huolta muun muassa taloudellisesta pärjäämisestä. Vanhuuden lähestyminen johtaa miettimään sitä, miten selviytyä arkisista asioista toimintakyvyn heiketessä. Kuten muissakin elämänvaiheissa, tulevien muutosten ennakointi ja niihin valmistautuminen helpottavat uuteen tilanteeseen sopeutumista. Kaikilla ei kuitenkaan ole valmistautumiseen samanlaisia mahdollisuuksia.

Ikäihmistenkin kannattaa hypätä satulaan

Ikäihmistenkin kannattaa hypätä satulaan

Iän myötä monen pyöräily vähenee. Pyöräily on kuitenkin varsin turvallinen ja helppo tapa ylläpitää kuntoa. Uudet keksinnöt helpottavat vaikkapa polvi- tai tasapainovaivoista kärsivän polkemista. Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen muistuttaa, että ikääntyneidenkään ei kannata luopua pyöräilyn iloista.

Voihan väestörakenne!

Voihan väestörakenne!

Vanhuuttani en tosiaankaan vietä yksin. Joudun pikemminkin ponnistelemaan, että tapaan muita kuin yli 65-vuotiaita, vaikka he hyvää seuraa ovatkin. Yli 65-vuotiaita on nimittäin silloin tällä menolla vajaa 30 prosenttia koko väestöstä. Ilman maahanmuuttoa työikäisen väestön määrä on tuolloin 217 000 henkilöä pienempi kuin nyt. Alle 15-vuotiaita ennustetaan olevan tuolloin yhtä vähän kuin 1800-luvun lopulla, kun koko väestö oli alle 2 miljoonaa. Tämä tilanne on meillä aika pian. Vaikea uskoa, mutta totta se on.

Arkisto