Siirry sisältöön

Ikäinstituutti

Ikäinstituuttia ylläpitää säätiö, joka perustettiin vuonna 1971 edistämään hyvää vanhuutta.

Ikäinstituutti on kolmannella sektorilla toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin. Ikäinstituutin keskeisenä tarkoituksena on ikäihmisten toimintakyvyn ja osallisuuden edistäminen, ja tärkeimmät asiantuntemusalueet liittyvät iäkkäiden liikuntaan ja mielen hyvinvointiin. Kannustamme järjestöjä ja kuntia konkreettiseen yhteistyöhön sosiaali-, terveys-, liikunta-, opetus- ja kulttuuritoimen kesken. Ikäinstituuttia ylläpitää Ikäinstituutin säätiö ja päärahoitus toimintaan tulee Veikkaukselta. Eri hankkeisiin saadaan rahoitusta myös muista lähteistä kuten ministeriöistä.

Jämsänkatu 2, 00520 Helsinki
puh. 09-6122 160, koulutus- ja kurssitiedustelut
6122 1610 tai 6122 1623
Toimiston puhelinvaihde: Ma-Pe klo 9.00-15.00
(heinäkuussa suljettu)
s-posti: info@ikainstituutti.fi

Verkkolaskutusosoitteet (pdf)

 

Ajankohtaista

Lue Voimasanomat 2021

Lue Voimasanomat 2021

Voimasanomat-julkaisu tarjoaa innostavia ratkaisuja voimavaraiseen vanhuuteen. Teemoina mm. vapaaehtoisuus, yhdessäolon voima, toimivat digiratkaisut ja Ikäinstituutin 50-vuotisjuhlavuosi.

Kouluttaudu verkossa

Kouluttaudu verkossa

Ilmoittaudu Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -kouluttajakoulutukseen tai Avaimia voimaantumisen vahvistamiseen -kurssille. Sisältöjä löytyy myös liikuntaneuvonnasta, ravitsemuksesta ja etäjumpasta.

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Elämää ja sen kulkuja

Elämää ja sen kulkuja

Juhlavuosi alkoi! Kuka juhlii ja mitä? Tietenkin Ikäinstituutti tai jos ollaan tarkkoja: Ikäinstituutin säätiö. Ja syystä juhlii. Takana on viisi vuosikymmentä työtä ja toimintaa hyvän vanhuuden puolesta. Tavoite on vuosien myötä määritelty monin tavoin: alkuun edistettiin ja kehitettiin vanhemman ikäpolven kunto- ja virkistystoimintaa. Nyt edistetään ”hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin” vahvistaen ikäihmisten toimintakykyä ja osallisuutta.

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Mitä enemmän sisäisiä voimavaroja iäkkäällä ihmisellä on, sitä vähemmän hän kaipaa erityissuojelua. Hän pystyy arvioimaan riskit ja suojaamaan itsensä tarpeen vaatiessa niin kuin muutkin aikuiset. Suuri osa 70 vuotta täyttäneistä ikäihmisistä kuuluu tähän ryhmään. Monet Ikäinstituutin hankkeet tähtäävät nimenomaan ikäihmisten omien voimavarojen vahvistamiseen, haavoittuvuuden ennaltaehkäisemiseen.

Missä olet Suomen ikäystävällisin kunta?

Missä olet Suomen ikäystävällisin kunta?

Lapinjärven pieni kunta ilmoitti jo vuosia sitten, että se on ihmislähtöinen ja ikäystävällinen. Amsterdam,  Brisbane, Manchester ja monet muut suuret kaupungit ovat tehneet suunnitelmia ikäystävällisyyden toteuttamiseksi ja askel kerrallaan toteuttaneet niitä. Ikäystävällisyyden toteuttaminen kunnissa ei ole  hyväntahtoista puuhastelua vaan järkevää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen politiikkaa. Sen taustalla on myös kustannuslaskelmia, jotka osoittavat ikäystävällisyyteen investointien kannattavuutta.

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Joko olet karanteenikuriirina naapurille?

Koronaviruksen ehkäisytoimet ovat sulkeneet karanteeniin reilut 800 000 yli 70-vuotiasta. Karanteeni tarkoittaa käytännössä sitä, että he tarvitsevat asiointiapua. Moni saa sitä läheisiltään, mutta aika montaa auttaisi, jos asioinnissa saisi avun naapureilta. Tilanne on uusi eikä avun pyytäminen tai vastaanottaminen ole ihan helposti nielaistavissa oleva juttu.

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Viestejä nuoruudesta / En hälsning från barn- och ungdomsåren

Olen viime aikoina tehnyt uutta tuttavuutta ihmisen kanssa, jota en ollut tavannut pitkään aikaan. Tämä ihminen olen minä – tai ainakin olin. Hän tuli vastaan kellarissa. Taustalla on lähestyvä linjasaneeraus, jonka alta rupesin siivoamaan ja tyhjentämään. Kellarista löytyi päiväkirjoja, kirjeitä, kouluaineita ja -piirustuksia, kalentereita ja vaikka mitä 1950-luvun alusta saakka.

Arkisto