Siirry sisältöön

Ikäinstituutti

Ikäinstituuttia ylläpitää säätiö, joka perustettiin vuonna 1971 edistämään hyvää vanhuutta.

Ikäinstituutti on kolmannella sektorilla toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin. Ikäinstituutin keskeisenä tarkoituksena on ikäihmisten toimintakyvyn ja osallisuuden edistäminen, ja tärkeimmät asiantuntemusalueet liittyvät iäkkäiden liikuntaan ja mielen hyvinvointiin. Kannustamme järjestöjä ja kuntia konkreettiseen yhteistyöhön sosiaali-, terveys-, liikunta-, opetus- ja kulttuuritoimen kesken. Ikäinstituuttia ylläpitää Ikäinstituutin säätiö ja päärahoitus toimintaan tulee Veikkaukselta. Eri hankkeisiin saadaan rahoitusta myös muista lähteistä kuten ministeriöistä.

Jämsänkatu 2, 00520 Helsinki
puh. 09-6122 160, koulutus- ja kurssitiedustelut
6122 1610 tai 6122 1623
Toimiston puhelinvaihde: Ma-Pe klo 9.00-15.00
(suljettu kesälomien ajan 5.7.-8.8.2021)
s-posti: info@ikainstituutti.fi

Verkkolaskutusosoitteet (pdf)

 

Ajankohtaista

Tutustu uuteen koulutuskalenteriin!

Tutustu uuteen koulutuskalenteriin!

Syksyn 2021 ja kevään 2022 koulutuskalenteristamme löydät monipuolisia koulutuksia, joita on tarjolla sekä lähi- että verkkokoulutuksena. Koulutuksista saat ajankohtaista tietoa iäkkäiden terveysliikunnasta ja mielen hyvinvoinnista.

Lue Voimasanomat 2021

Lue Voimasanomat 2021

Voimasanomat-julkaisu tarjoaa innostavia ratkaisuja voimavaraiseen vanhuuteen. Teemoina mm. vapaaehtoisuus, yhdessäolon voima, toimivat digiratkaisut ja Ikäinstituutin 50-vuotisjuhlavuosi.

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Haave vanhuuden hyvästä asumisesta

Haave vanhuuden hyvästä asumisesta

Olen syntynyt Helsingissä ja asunut täällä suurimman osan elämääni. Minulla ei ole perhettä, joten lähestyessäni 90 ikävuotta katsoin parhaaksi etsiä sellaisen asumismuodon, missä minusta huolehdittaisiin loppuun asti. Olin kuullut, että muualla Suomessa on sellaisia rauhallisia pieniä asumisyksiköitä, minne voi muuttaa, kun tuntee olonsa kotona turvattomaksi ja yksinäiseksi. En halunnut kuitenkaan muuttaa vieraalle paikkakunnalle ja olisiko se edes mahdollista. Rakastan kotikaupunkiani ja täällä haluan asua.

Digitaidot ovat perustaitoja myös iäkkäille

Digitaidot ovat perustaitoja myös iäkkäille

Digitaaliset taidot ja medialukutaito ovat uusia kansalais- ja perustaitoja. Niiden taitaminen edistää sujuvaa itsenäistä arkisten asioiden hoitoa ja osallisuuden kokemista. Digitaalisista palveluista on tullut ensisijaisia myös julkisissa palveluissa ja tämä edellyttää kansalaisilta riittävää digitaalisista osaamista.

Näkymiä ikääntymisen tulevaisuuteen

Näkymiä ikääntymisen tulevaisuuteen

Elinajanodote sekä terveiden elinvuosien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmenten ajan. Tämä kertoo osaltaan onnistumisista hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Pitkäikäisyyden ja alhaisen syntyvyyden vuoksi väestömme on maailman vanhimpia, tällä hetkellä 4. sijalla. Tulevina vuosikymmeninä pitkän iän saavuttaa yhä useampi, 85 vuotta täyttäneiden määrä kolmikertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Myös korona-ajan jäljet tulevat näkymään tulevina vuosina ikääntyvien terveydessä ja hyvinvoinnissa. Nämä haastavat hyvinvointivaltion: Millaista on ikääntymisen tulevaisuus?

Elämää ja sen kulkuja

Elämää ja sen kulkuja

Juhlavuosi alkoi! Kuka juhlii ja mitä? Tietenkin Ikäinstituutti tai jos ollaan tarkkoja: Ikäinstituutin säätiö. Ja syystä juhlii. Takana on viisi vuosikymmentä työtä ja toimintaa hyvän vanhuuden puolesta. Tavoite on vuosien myötä määritelty monin tavoin: alkuun edistettiin ja kehitettiin vanhemman ikäpolven kunto- ja virkistystoimintaa. Nyt edistetään ”hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin” vahvistaen ikäihmisten toimintakykyä ja osallisuutta.

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Haavoittuvina kohti toista aaltoa

Mitä enemmän sisäisiä voimavaroja iäkkäällä ihmisellä on, sitä vähemmän hän kaipaa erityissuojelua. Hän pystyy arvioimaan riskit ja suojaamaan itsensä tarpeen vaatiessa niin kuin muutkin aikuiset. Suuri osa 70 vuotta täyttäneistä ikäihmisistä kuuluu tähän ryhmään. Monet Ikäinstituutin hankkeet tähtäävät nimenomaan ikäihmisten omien voimavarojen vahvistamiseen, haavoittuvuuden ennaltaehkäisemiseen.

Arkisto