Siirry sisältöön

Lisätietoa asumisen ennakoinnista ja varautumisesta

Kuva: Siri Sipilä

Kuva: Siri Sipilä

Tälle sivulle on koottu hankkeen aikana tuotettuja sisältöjä sekä parhaita ikääntyvien asumisen ennakointiin ja varautumiseen liittyviä tietolähteitä.

Uusi väline asuinalueiden ikäturvallisuuden parantamiseen

Turvallisuuskävelyn tarkistuslistassa löytyy ohjeet siihen, kuinka tarkastella asuinympäristön turvallisuutta yhdessä ikääntyneiden asukkaiden kanssa. Listassa on ohjeet kävelyn järjestäjälle ja kysymyksiä osallistujien vastattavaksi. Kävelyn aikana ennakoidaan mahdollisia vaaranpaikkoja ja pohditaan tarvittavia toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi.

  • Tuusulan hankekehityspäällikön Riikka Uusikulun kirjoitus Asumisen unelmia Tuusulassa Ikäinstituutin Iästä ja elämästä -blogisarjassa.
  • Taloyhtiökupla-podcastin Ikääntyvä Suomi -jakso pureutuu niihin muutoksiin, joita taloyhtiöt kohtaavat asukkaiden ikääntyessä. Miten ja kenen asiaa pitäisi ennakoida? Miten huolehditaan esteettömyydestä kodeissa ja yhteisissä tiloissa? Mistä saa tukea ja apua? Jakson asiantuntijavieraana Ikäinstituutin vanhempi tutkija Erja Rappe.
  • Yhteisöllinen asuminen on Suomessa vielä suhteellisen tuntematon tapa asua. Se voisi olla kuitenkin ratkaisu monelle ikääntyvälle, joka haluaa elää itsenäistä, mutta sosiaalista elämää. Tässä jutussa Kotisatamassa asuva Leena kertoo, millaista yhteisöllisessä senioritalossa asuminen on.
  • Muistisairaudet ovat yleisin syy, jonka vuoksi ikääntyneet tarvitsevat palveluja kotiin. Muistiystävällinen koti on tuttu ja turvallinen -jutussa käydään läpi perusasioita muistisairaan henkilön asumisesta.
  • Kodin esteettömyys tarkoittaa ennen kaikkea asumisen helppoutta, toimivuutta ja turvallisuutta. Ennakoiden toteutetut esteettömyyttä parantavat ratkaisut voivat osoittautua kaukaa viisaiksi, etenkin silloin, jos liikuntakyky, aistit tai muisti alkavat heikentyä. Lue lisää jutusta Esteetön koti on sijoitus tulevaisuuteen.
  • Yli 65-vuotiaille tarjolla olevista korjausavustuksista ja -neuvonnasta voi lukea tiiviisti jutusta: Koti kuntoon – ennakoi asumistarpeesi ajoissa.
  • Ympäristöministeriön webinaarissa 16.8. esiteltiin kuntien ja kuntayhtymien ikääntyneiden asumisen kehittämishankkeita. Tiivistelmä tilaisuudesta ja linkit materiaaleihin.
  • Ympäristöministeriön erityisasiantuntijan Heli Mäntylän kirjoitus Ennakoi vanhuuden asumistasi Ikäinstituutin Iästä ja elämästä -blogisarjassa.
  • Ikääntyvällä on monta vaihtoehtoa ennakoida omaa asumistaan. Miltä kotisi näyttää iäkkään silmin?
  • Asumisen ennakointi ja varautuminen kunnissa -tilaisuus järjestettiin 18.5.2022. Tutustu tilaisuuden monipuoliseen antiin ja esitysmateriaaleihin.

Lisätietolinkit