Siirry sisältöön

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle koiran kanssa

Iäkkäiden ulkoilua on edistetty Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa jo vuodesta 2007 alkaen. Vuosien varrella Ikäinstituutti on kouluttanut kuntiin ja järjestöihin satoja ulkoiluystäväkouluttajia, jotka ovat kouluttaneet yhteensä noin 1 500 iäkkäiden ulkoiluystävää eri puolille Suomea. Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa ulkoiluystävätoimintaa kehitetään yhdessä koiranomistajien ja iäkkäiden kanssa.

Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa tapahtuu vapaaehtoisen omassa lähiympäristössä. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Moni iäkäs ei pääse tai rohkene lähteä yksin ulos esimerkiksi kaatumisen pelon tai liikuntakyvyn ongelmien vuoksi. Koiran läsnäolo motivoi ulkoiluun. Koira on myös luonteva yhteydenrakentaja iäkkään ja vapaaehtoisen välillä.

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö. Toiminta edellyttää, että vapaaehtoinen tuntee ja hallitsee koiransa ja osaa ennakoida sen käytöstä. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraita ihmisiä kohtaan ja neutraalisti liikkumisen apuvälineisiin. Koira ei vie ulkoiltaessa liikaa omistajansa huomiota ja energiaa, jotta omistaja pystyy keskustelemaan iäkkään kanssa ja tarvittaessa tarjoamaan hänelle käsivartensa tueksi. Toiminta ei saa kuormittaa koiran hyvinvointia tai aiheuttaa sille stressiä.

Koirien kanssa toimivat ulkoiluystävät perehdytetään tehtäväänsä ja heidät haastatellaan ennen toiminnan aloittamista. Lisäksi vapaaehtoiset tutustuvat koiriensa kanssa liikkumisen apuvälineisiin ja harjoittelevat kulkemista iäkkään kanssa.