Siirry sisältöön

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle koiran kanssa

Iäkkäiden ulkoilua on edistetty Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa jo vuodesta 2007 alkaen. Vuosien varrella Ikäinstituutti on kouluttanut kuntiin ja järjestöihin satoja ulkoiluystäväkouluttajia, jotka ovat kouluttaneet yhteensä noin 1 500 iäkkäiden ulkoiluystävää eri puolille Suomea. Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa ulkoiluystävätoimintaa kehitetään yhdessä koiranomistajien ja iäkkäiden kanssa.

Ulkoiluystävänä toimiminen koiran kanssa on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä lähellä kotia osana arkielämää. Koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Moni iäkäs ei pääse tai rohkene lähteä yksin ulos esimerkiksi kaatumisen pelon tai liikuntakyvyn ongelmien vuoksi. Koiran läsnäolo ilahduttaa ja voi motivoida ulkoilemaan. Koira helpottaa myös vapaaehtoisen ja iäkkään tutustumista toisiinsa.

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö. Toiminta edellyttää, että vapaaehtoinen tuntee ja hallitsee koiransa ja osaa ennakoida sen käytöstä. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraita ihmisiä kohtaan ja neutraalisti liikkumisen apuvälineisiin. Koira ei vie ulkoiltaessa liikaa omistajansa huomiota, jotta omistaja pystyy keskustelemaan iäkkään kanssa ja avustamaan häntä ulkoilussa. Toiminta ei saa kuormittaa koiran hyvinvointia tai aiheuttaa sille stressiä.

Koirien kanssa toimivat ulkoiluystävät käyvät Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -peruskoulutuksen, joka antaa valmiuksia toimia ulkoiluystävänä ja tietoa vapaaehtoistoiminnan periaatteista. Koiranomistajat käyvät lisäksi jatko-osan, jossa koirat ovat mukana. Koulutuskerralla käsitellään koiran merkitystä toiminnassa, koiran soveltuvuutta ja turvallisuusasioita sekä harjoitellaan kulkemista liikkumisen apuvälineiden kanssa. Vapaaehtoiset haastatellaan ennen toiminnan aloittamista.

Vapaaehtoisten kokemuksia toiminnasta

Jyväskyläläinen Ella ja Feta-koira jakavat ulkoilun iloa iäkkäälle

Hämeenlinnassa ulkoillaan porukassa – Tytti-mäyräkoira vetonaulana

Raumalainen Laura ja Helga-koira saivat ulkoilukaverista varavaarin

Äänekoskella Harri, Raimo ja Martti-koira ulkoilevat miesporukalla