Siirry sisältöön

Ulkoiluystäväksi iäkkäälle koiran kanssa

Moni iäkäs ei pääse tai rohkene lähteä yksin ulos esimerkiksi kaatumisen pelon tai liikuntakyvyn ongelmien vuoksi. Iäkkäiden ulkoilua on edistetty Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa jo vuodesta 2007 alkaen. Vuosien varrella Ikäinstituutti on kouluttanut kuntiin ja järjestöihin satoja ulkoiluystäväkouluttajia, jotka ovat kouluttaneet yhteensä noin 1 500 iäkkäiden ulkoiluystävää eri puolille Suomea.

Koiraulkoiluystävätoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jota voi tehdä yhdessä oman koiran kanssa päivittäisten koiralenkkien ohella. Ulkoiluystävät koirineen tarjoavat iäkkäille tukea ja seuraa ulkoiluun. Koiran läsnäolo ilahduttaa ja voi motivoida ulkoilemaan sekä helpottaa tutustumista.

Ulkoiluystäväksi koiran kanssa voi ryhtyä täysi-ikäinen henkilö. Toiminta edellyttää, että vapaaehtoinen tuntee koiransa ja osaa ennakoida sen käytöstä. Koiran tulee suhtautua ystävällisesti vieraita ihmisiä kohtaan ja neutraalisti liikkumisen apuvälineisiin. Koira ei vie ulkoiltaessa liikaa omistajansa huomiota, jotta omistaja pystyy keskustelemaan iäkkään kanssa ja avustamaan häntä ulkoilussa. Toiminta ei saa kuormittaa koiran hyvinvointia tai aiheuttaa sille stressiä.

Vapaaehtoiseksi?

Koiraulkoiluystävät käyvät Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -peruskoulutuksen, joka antaa valmiuksia toimia ulkoiluystävänä ja tietoa vapaaehtoistoiminnan periaatteista. Koiranomistajat käyvät lisäksi jatko-osan, jossa koirat ovat mukana. Koulutuskerralla käsitellään koiran merkitystä toiminnassa, koiran soveltuvuutta ja turvallisuusasioita sekä kokeillaan kulkemista liikkumisen apuvälineiden kanssa. Vapaaehtoiset haastatellaan ennen toiminnan aloittamista.

Toimintaa paikallisesti organisoivat tahot ja tulevat koulutukset löydät täältä.

Vapaaehtoisista tehtyjä juttuja

Jyväskyläläinen Ella ja Feta-koira jakavat ulkoilun iloa iäkkäälle

Hämeenlinnassa ulkoillaan porukassa – Tytti-mäyräkoira vetonaulana

Raumalainen Laura ja Helga-koira saivat ulkoilukaverista varavaarin

Äänekoskella Harri, Raimo ja Martti-koira ulkoilevat miesporukalla

Asher, Martti, Sulo ja Tytti ovat vuoden koiraulkoiluystävät