Siirry sisältöön

Lyhyt historiikki

 

Säätiö perustettiin vuonna 1971 nimellä Kuntokallio-Säätiö ja vuonna 2011 sen nimi muutettiin Ikäinstituutin säätiöksi.

1971 – Kuntokallio-Säätiön perusti Vanhusten Turva jatkamaan Kuntokallion vanhusten virkistyskodin toimintaa Sipoon Karhusaaressa. Säätiön toiminnan tarkoitus oli ”edistää ja kehittää vanhemman ikäpolven kunto- ja virkistystoimintaa”. Säätiön palveluksessa oli kuusi henkilöä.

1972 – Kuntokallio-Opisto aloitti toimintansa vanhustyöhön erikoistuneena kansanopistona, joka vuonna 1975 muuttui kansankorkeakouluksi.

1974 – Tapani Sihvola aloitti Kuntokallio-Opiston rehtorina ja sivutoimisena Kuntokallion vanhusten virkistyskodin johtajana. Hänen johtajakautensa tuli kestämään 30 vuotta.

1982 – Opiston yhteyteen perustettiin gerontologinen tutkimusyksikkö. Ensimmäinen tutkimusprojekti oli nimeltään ”Vanhuus suomalaisessa yhteiskunnassa”, joka yhteistyöhankkeena hieman aiemmin perustetun Kasvun ja vanhenemisen tutkijoiden yhdistyksen kanssa tuotti vuonna 1983 teoksen Vanhuus Suomessa (toim. Jan-Erik Ruth ja Eino Heikkinen).

1985 – Perustettiin Vanhustyön koulutus- ja tutkimuskeskus. Säätiön valtionapu siirtyi opetusministeriöltä sosiaali- ja terveysministeriölle. Säätiön sääntömuutoksen jälkeen tarkoitus oli vanhuutta ja vanhenemista koskevan tiedon ja ymmärtämyksen lisääminen, tiedon hankkiminen vanhusten tarpeista ja elinoloista sekä vanhuutta ja vanhenemista koskevan erityisesti soveltavan sosiaaligerontologisen tutkimuksen tekeminen ja kehittäminen.

1989 – Kuntokallio-Säätiön valtionapu muuttui Raha-automaattiyhdistyksen toiminta-avustukseksi.

1997 – Säätiö myi Karhusaaren kurssikeskuksen Vantaan Seurakuntayhtymälle, ja Vanhustyön koulutus- ja tutkimuskeskus muutti Helsingin keskustaan Kalevankadulle.

2002 – Kuntokallio-Säätiö antoi keskukselle uuden nimen: Ikäinstituutti.

2004 – Anneli Sarvimäki nimitettiin Ikäinstituutin vastaavaksi johtajaksi.

2005 – Voimaa vanhuuteen -ohjelma alkoi Elina Karvisen johdolla.

2010 – Ikäinstituutti muutti uusiin tiloihin Helsingin Itä-Pasilaan.

2011 – Kuntokallio-Säätiö täytti 40 vuotta. Säätiön nimi muutettiin Ikäinstituutin säätiöksi.

2013 – Anneli Sarvimäen siirryttyä eläkkeelle Ikäinstituutin uudeksi johtajaksi tuli VTT, dosentti Päivi Topo.

2014 – Ikäinstituutin säätiön hallituksen monivuotisen puheenjohtajan, ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan tilalle uudeksi puheenjohtajaksi tuli professori Jyrki Jyrkämä.

2015 – Ikäinstituutti muutti huhtikuussa uusiin toimitiloihin Vallilaan osoitteeseen Jämsänkatu 2.

2021 – Ikäinstituutin säätiön 50-vuotisjuhlia vietettiin marraskuussa kutsuvieraiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

2022 – Entisen johtajan Päivi Topon siirryttyä vanhusasiavaltuutetuksi uudeksi johtajaksi valittiin toimialapäällikkö, FT Katja Borodulin.