Siirry sisältöön

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projekti

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö perehtyi näytäntövuoden 2012-2013 päätuotantoaan varten palvelutalojen ikäihmisten Neuvostoliittoon liittyviin muistoihin, mielikuviin ja kokemuksiin. Tämä ns. Neuvostoliitto-projekti aloitettiin huhtikuussa 2012, jolloin näytäntövuoden esitystä valmisteleva taiteilijaryhmä vieraili eri puolilla Suomea sijaitsevissa palvelutaloissa jututtamassa ja haastattelemassa talojen asukkaita. Kerätyn haastatteluaineiston pohjalta työstettiin vuosille 2012-2013 kaksi esitystä: lyhyempi kiertue-esitys palvelutaloihin ja laajempi, Neuvostoliitto niminen esitys Willensaunan näyttämölle.

Projektin tiedonkeruu toteutettiin laajassa yhteistyössä, ja Ikäinstituutti oli yksi yhteistyökumppaneista. Ikäinstituutti antoi asiantuntemustaan tiedonkeruun suunnitteluun, litteroi projektissa kerätyn haastattelumateriaalin ja sai aineiston hyödynnettäväkseen ikääntymisen näkökulmasta. Projektissa oli Ikäinstituutin lisäksi kumppaneina muun muassa Vanhus- ja lähimmäispalvelun keskusliitto Valli, Miina Sillanpään Säätiö, Helsingin Diakonissalaitos ja Suomen kansallismuseo.

Projektista ilmestyi julkaisu: Pietari Kylmälä (toim.) Uskon loikka. Neuvostoliitto-projekti ja Kiertuenäyttämön eetos (ntamo & Kansallisteatteri 2013). Julkaisu sisältää Ikäinstituutin tutkijan Jere Rajaniemen artikkelin Iäkkäiden muistoja ja osallistavaa teatteria. Yhteistyökumppanin kokemuksia Kiertuenäyttämön Neuvostoliitto-projektista (ss. 137-146).

Kirjaa voi tilata ntamon sivuilta.