Siirry sisältöön

Mielen hyvinvointi

Ikääntyminen ja mielen hyvinvointi

Tietoa ja taitoa mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Mielen hyvinvointiin ja sen vahvistamisen keinoihin liittyvää tietoa ja taitoa tarvitsevat kaikki. Ikäinstituutti on tehnyt uraa uurtavaa työtä ikäihmisten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi.  Aihepiiristä on tuotettu runsaasti tietoa sekä helppokäyttöisiä välineitä ja toimintamalleja.

Toimintamme pohjaa geropsykologiaan, positiiviseen psykologiaan ja ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan. Tarkastelemme ikääntyvien mielen hyvinvointia voimavaralähtöisesti, vahvuuksien ja elämänkokemuksen valossa.

Ikäinstituutti kouluttaa mielen hyvinvoinnin teemoista ikäihmisiä, ammattilaisia, vertaisohjaajia, opiskelijoita ja kaikkia asiasta kiinnostuneita. Lisäksi valmennamme työyhteisöjä mm. kohtaamisen, työhyvinvoinnin, ratkaisukeskeisen lähestymistavan ja ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin vahvistamisen teemoista. Teemoista on tarjolla avoimia kursseja sekä tilauskoulutuksia.

Ikäopisto – mielen hyvinvoinnin taitopankki kokoaa Ikäinstituutin aiempien mielen hyvinvoinnin hankkeiden helmet kaikkien saataville. Avoin verkkosivusto tarjoaa tietoa ja harjoitteita ikäihmisille mielen hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Tule vahvistamaan kanssamme mielen hyvinvointia!

Sirkkaliisa Heimonen, johtaja, mielen hyvinvointi ja osallisuus

puh. 050 550 2312 tai sirkkaliisa.heimonen(at)ikainstituutti.fi

 

Ajankohtaista

Mielen taidot elämänmuutoksissa

Mielen taidot elämänmuutoksissa

Mielen taitoja elämänmuutoksiin ikääntyessä -hankkeessa kehitetään keinoja muutostilanteissa olevien ikäihmisten selviytymiskyvykkyyden ja sitä tukevien mielen taitojen vahvistamiseen.

Maksuttomia webinaareja senioreille

Maksuttomia webinaareja senioreille

Syksyllä on tarjolla webinaareja kolmesta aiheesta: mielen taidoista elämänmuutoksissa, aivojen hyvinvoinnista ja ulkoilusta. Osallistu itse, kaverin kanssa tai järjestä etäkatsomo isommalle joukolle.

Arkisto

Iästä ja elämästä -blogi

Onnellisena elämän loppuun asti?

Onnellisena elämän loppuun asti?

Suomessa asuu maailman onnellisin kansa, kuudetta vuotta peräkkäin. Samaan aikaan tilasto kertoo 90–99-vuotiaiden itsemurhien yli kaksinkertaistuneen. Tämä pohdituttaa. Tuon iän saavuttaakseen on kokenut paljon niin elämän iloja kuin haasteitakin. Erityisesti lapsuus- ja nuoruusvuodet sotien aikana ovat vaatineet mielenterveydeltä paljon. Elämän jatkaminen ja jatkuminen on tarvinnut resilienssiä, mielenlujuutta ja mielen hyvinvointia. Mutta mikä saa iäkkään kuitenkin valitsemaan kuoleman?

Koiran rooli ihmisen parhaana ystävänä saa uusia muotoja

Koiran rooli ihmisen parhaana ystävänä saa uusia muotoja

Vetoavasti ja lempeästi suoraan silmiin katsova valkoinen koira lähestyy häntä rennosti heiluen ja kerjää silitystä. Kädet uppoavat pehmeään turkkiin ja silittäjä henkäisee mielihyvästä yhtä aikaa koiran kanssa. Käytäntö osoittaa tutkimustiedon oikeaksi; koiran silittäminen alentaa verenpainetta, rentouttaa ja hidastaa sydämen sykettä.

Onnellisuuden ydin on mielen taidoissa

Onnellisuuden ydin on mielen taidoissa

Kansainvälisen onnellisuuden päivän lähestyessä ajattelin kysyä kadulla vastaantulijoilta, mitä he toivovat elämältään. Toteutus jäi odottamaan parempaa hetkeä, mutta oletan, että moni heistä olisi vastannut toivovansa hyvää ja onnellista elämää. Lähes yhtä moni ei todennäköisesti huomaisi, että jokaisen elämä sisältää sekä ala- että ylämäkiä - toivottuja ja odotettuja asioita, mutta myös ennakoimattomia esteitä ja vaikeuksia. Erityisesti näissä odottamattomissa käänteissä tarvitaan mielen taitoja.

Hoitajana merkityksellisyyttä ja iloa kokien haasteiden keskellä

Hoitajana merkityksellisyyttä ja iloa kokien haasteiden keskellä

Iäkkäiden hoivapalvelut ovat otsikoissa päivittäin. Hoitotyössä henkilöstöpula heijastuu työn arkeen ja hoivan laatuun. Tosiasioita ei käy kiistäminen. Vaikka vanhustyö on murroksessa ja muutosten äärellä, ei sen ydintehtävä ole muuttunut miksikään. Ihmisen kohtaaminen ja hoivan tarjoaminen on työn ydintä. Mahdollisuus tämän ydintehtävän hyvään hoitamiseen parhaan osaamisensa ja ammattietiikan mukaisella tavalla on kaiken keskellä suuri kysymys.

Toimintatapoja asukkaiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Toimintatapoja asukkaiden mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Saimme mahdollisuuden osallistua Keski-Uudenmaan ympärivuorokautiselle hoidolle suunnattuun Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin kehittämisohjelmaan vuosina 2021–2022. Keusoten tehostetun ja tuetun palveluasumisen yksiköt olivat hyvin edustettuina vajaan vuoden mittaisella matkalla tärkeän teeman ympärillä. Kehitimme ja otimme käyttöön yhteensä seitsemän erilaista mielen hyvinvoinnin toimintatapaa. Oli hienoa huomata, että pienillä ja arkipäiväisilläkin asioilla voidaan saada paljon hyvää aikaan.

Arkisto