Yhteisöllisyys luo turvallisuutta
[Yhdessä kotikulmilla -juttusarja 3/4: TaloTsemppari]
Yhdessä kotikulmilla -toimintaa kipparoivat taloyhtiöissä vapaaehtoiset TaloTsempparit, joita on koulutettu jo yli sata eri puolilla Suomea. Aiempaa kokemusta ryhmän ohjaamisesta ei tarvita ja Ikäinstituutti tukee toiminnan aloittamisessa.
Kotka on yksi aktiivisimmista Kotikulmilla-kaupungeista, toimintaa on siellä edistetty jo viiden vuoden ajan. Kaupungin keskustassa Kotkansaarella sijaitsevassa taloyhtiössä TaloTsempparina toimii Matti Piipari. Aktiivisia eläkevuosia viettävä monitoimimies jakaa aikaansa usean puuhan ja paikkakunnan kesken. ”Olen mukana parissa seurassa, teen metsähommia ja 10 kuukautta vuodesta käyn mökillä saaressa. Jos olisin kesäkaupunkilainen, niin tekisin tätä hommaa varmasti paljon enemmän, kahviteltaisiin tai grillattaisiin useammin taloyhtiön pihalla. Monilta toiminnassa mukana olevilta mökkielämä voi olla jo ohi ja he ovat enimmäkseen kotona – ja heitä varten tällainen lähitoiminta tietysti on ajateltukin.”
Merenkulkualan opettajana työuransa tehnyt Matti ideoi mielellään kaikkiin tapaamisiin jonkun teeman. Järjestelyissä hän toimii primus motorina, apunaan pieni aktiivien ydinjoukko. ”Tapaaminen voisi aivan hyvin olla vain kahvitteluhetki, mutta olen aina suunnitellut tapaamisiin myös jotain ohjelmaa. Meillä on ollut esimerkiksi vierailija muistiyhdistyksestä, valokuvaaja, viulukonsertto ja tietokilpailuja. Ideoita kyllä riittää ja porukka tykkäisi olla enemmänkin yhdessä. Taloyhtiössämme asuu paljon iäkästä väkeä, Kotikulmilla-tapaamisiin on yleensä osallistunut 15–18 henkilöä.”
Yhdessäololle on tilausta
Matin mielestä tärkein TaloTsempparin ominaisuus on lähimmäisistä välittäminen. ”Vetäjällä on oltava fiilis, että tässä tehdään hyvää vanhoille ihmisille, joista monet ovat yksinäisiä. Kun luodaan verkosto omassa taloyhtiössä, parannetaan samalla turvallisuutta. Meilläkin on vaihdettu puhelinnumeroita ja luotu WhatsApp-ryhmä, jossa suurin osa on mukana. Sitä kautta on helppo kommunikoida muiden kanssa.”
Yhteisöllisyyden kasvamista omassa taloyhtiössä Matti Piipari on saanut seurata aitiopaikalta. ”Ihmiset ovat tosi iloisia, kun pääsevät tapaamaan muita. Kukaan ei ole sanonut, että tämä on huono juttu, eikä juuri koskaan kukaan jää pois. Puheensorina alkaa heti ja täytyy oikein ottaa puheenvuoro, jos on jotain asiaa”, Matti naurahtaa. ”Se on antanut itsellekin paljon kun huomaa, että ihmiset ovat oppineet toistensa etunimet ja viihtyvät tapaamisissa. Yhdessäololle on selvästi ollut tilausta.”
Omien kokemustensa perusteella Matti pohtii, että Kotikulmilla-toiminnalla olisi paljon potentiaalia, niin Kotkassa kuin muuallakin. ”Pelkästään Kotkansaarella on satoja taloyhtiöitä, joista monissa asuu paljon iäkkäitä. Tämä on niin hyvä idea, että tietoa toiminnasta pitäisi saada levitettyä entistä laajemmalle. Avainasia on tietysti löytää ne, jotka alkavat vetää toimintaa. Itse olen esimerkiksi kavereille kertonut toiminnasta ja pyytänyt heitä mukaan Ikäinstituutin tapaamisiin.”
Kun mökkikausi alkaa hiipua, Matti pohtii ideoita tulevan talven tapaamisiin. ”Ihmiset alkavat nyt tajuta, että kyse ei ole väliaikaisesta projektista, vaan tämä on jatkuvaa toimintaa, joka on luotu nimenomaan heitä varten. Eikä siinä ole muuta intressiä kuin yhdessäolo ja tutustuminen. Monin tavoin tämä on parasta, jota yksinäisille kasikymppisille voi tapahtua.”
- Kuka?
- Nimi: Matti Piipari
- Asuinpaikka: Kotka
- Rooli Yhdessä kotikulmilla -toiminnassa: TaloTsemppari
TaloTsemppari
Vapaaehtoiset TaloTsempparit luotsaavat Kotikulmilla-toiminnan ryhmiä taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähialueella. Ohjelma suunnitellaan yhdessä ryhmäläisten kanssa. Ryhmässä voidaan vaikka jutella kahvikupin äärellä, pelata sisä- ja ulkopelejä tai tehdä kävelyretkiä. Tehtäviä jaetaan muiden TaloTsemppareiden tai asukkaiden kanssa.
TaloTsempparit perehdytetään toimintaan maksuttomassa valmennuksessa, jossa perehdytään Kotikulmilla-toiminnan lähtökohtiin, vapaaehtoisen rooliin ja saadaan vinkkejä yhdessä tekemiseen. Aiempaa kokemusta ryhmän ohjaamisesta ei tarvita, tärkeintä on asukkaiden toiveiden kuunteleminen ja innostava asenne. Lisätietoa TaloTsempparina toimimisesta ja tulevista valmennuksista.