Siirry sisältöön

Tapahtunutta

Elämäntaidot esiin -toiminnan opas on valmistunut

Hankkeen kehittämistyön päätuote, Elämäntaidot esiin -toiminta, saa ohjaajille suunnatun painetun oppaan huhtikuussa. Opas on ladattavissa täältä. Se tarjoaa käytännönläheiset eväät vahvistaa iäkkäiden mielen hyvinvointia ja voimavaroja. Oppaassa esitellään kymmenen keskeistä mielen hyvinvoinnin teemaa ja niihin liittyvät keskustelunaiheet, tehtävät ja harjoitukset. Mukana on myös tietoisuus- ja läsnäoloharjoituksia. Elämäntaidot esiin -toimintamallin eri vaihtoehdot sopivat monenlaisiin vanhustyön ja järjestöjen toimintaympäristöihin.

Elämäntaidot esiin -kampanja oli menestys

Elämäntaidot esiin -kampanjan 14.2.-14.3.2018 merkeissä järjestettiin yli 270 Elämäntaidot esiin -tilaisuutta tai -tapaamista yli 50 paikkakunnalla ympäri Suomen. Niihin osallistui yli 2300 iäkästä ihmistä.

Kampanjalla oli neljä teemaa: myönteiseen suuntaaminen, näkökulman avartaminen, itsemyötätunto sekä hyvän mielen arki. Kustakin teemasta oli tarjolla vinkkejä ja välineitä, muun muassa kuunneltavaa, harjoituksia sekä keskustelunaiheita.

Kampanja sai lämpimän vastaanoton ja ilahtunutta palautetta. ”Eräässä Naapuruuspiirissä tykästyivät niin Tietoinen tunne -harjoitukseen, että halusivat tulosteet itselle ja aikovat tehdä harjoituksen joka kerta piirin lopuksi ? Erään piiriläisen sanoin: arjen huolet unohtuvat hetkeksi ja mieli rauhoittuu.”

Kampanjaväki kiittää kaikkia osallistujia ja viestejä lähettäneitä!

Mielitreenit Radio Suomessa ja Yle Areenassa

Kevään 2018 aikana maanantaisin klo 20.45 voi kuunnella viiden minuutin mielen hyvinvoinnin ”tietoiskun”, Mielitreenit Radio Suomessa. Sarja sisältää yhteensä 15 teemaa, mm. hyvän huomaaminen, puhelen itselleni lempeästi, leppoisasti harmien kanssa ja omannäköistä elämää. Ikäinstituutin asiantuntijoiden kanssa keskustelemassa toimittaja Marko Miettinen. Kaikki jaksot tallentuivat myös Yle Areenaan.

Meningspacken on ilmestynyt

Nu finns Mielipakka-korten på svenska! Beställ eller ladda ner här (PDF).

 

Elämäntaidot esiin -päätösjuhla pidettiin keskiviikkona 7.2.2018

Elämäntaidot ovat mielen hyvinvoinnin voimavara ja eläkeikä on elämänkokemusten satokautta. Tilaisuudessa keskusteltiin ikääntymisestä ja elämänkokemuksesta. Tilaisuutta oli vauhdittamassa toimittaja Mirja Pyykkö ja Improvisaatioteatteri Tuulahdus.

Maksuton tilaisuus järjestettiin Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa (Salomonkatu 21 B, Helsinki).

Elämäntaidot esiin -kampanja

Toinen Elämäntaidot esiin -kampanja käynnistyi 14. helmikuuta 2018 ja kesti kuukauden. Lisätietoja ilmestyy kampanjasivustolle www.elamantaidotesiin.fi. Kuuntele tästä elämäntaitoja koskeva pieni nauhoitus:

Mielen hyvinvointia miettimässä – opas on ilmestynyt

Opas tarjoaa itsekseen toimiville varttuneiden vertaisryhmille mielen hyvinvointia koskevia keskustelukysymyksiä ja mindfulness-harjoituksia. Seitsemän aihepiiriä sisältää myös pieniä johdattelutekstejä aiheisiin. Opas on maksuton.

Mielen hyvinvointia miettimässä -opas (PDF)

Mielipakasta tehtiin esittelyvideo ja infograafi

Yhdessä Eloisa ikä -avustusohjelman kanssa on Mielipakasta tehty esittelyvideo ja infograafi.

Mielipakan esittelyvideo

Mielipakan infograafi

 Keskustele elämäntaidoista -opas on ilmestynyt

Opas tarjoaa välineitä mielen hyvinvointia ja elämänymmärrystä koskevien ajatusten vaihtoon. Oppaan kahdeksan keskusteluvinkin avulla voi helposti käynnistää antoisia keskusteluja iäkkäiden kanssa. Opas on maksuton.

Keskustele elämäntaidoista (PDF)

Mielipakka -korttipakka mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen

Mielen hyvinvointiin keskittyvä Mielipakka ilmestyi joulukuussa. Se on tarkoitettu ikääntyville ihmisille ja ikääntyvien kanssa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Mielipakka tarjoaa erilaisia näkökulmia omiin mielen voimavaroihin, vahvuuksiin ja taitoihin sekä kannustaa käyttämään niitä. Mielipakka muistuttaa, herättelee ja rohkaisee ihmistä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.

Mielipakassa on 52 korttia ja kussakin kortissa lyhyet pohtimaan ja kokeilemaan johdattelevat osiot. Kortit on kuvitettu luontovalokuvin. Korttipakka sopii hyvin erilaisissa ryhmissä käytettäväksi.

Mielipakan suunnittelussa on hyödynnetty positiivisen psykologian, voimavaralähtöisyyden ja ratkaisu- sekä tarkoituskeskeisyyden näkökulmia. Korttien tekemisessä on kuunneltu monipuolisesti eläkeikäisten omia näkemyksiä.

Mielipakan korttien tekstit ovat nyt myös maksutta ladattavissa alla olevan linkin kautta.

Mielipakka (PDF)

Keväällä 2017 päättyi hankkeen uutta toimintaa kehittävä Elämäntaitojen huone Helsingissä – tulossa ohjaajan opas

Osana Elämäntaidon eväät -hanketta kehitettiin lukuvuonna 2016-2017 uudenlaista toimintaa iäkkäiden ihmisten elämäntaitojen ja mielen hyvinvoinnin tueksi. Kampin palvelukeskuksessa aukesi syksyllä 2016 Elämäntaitojen huone, jossa on avoimet ovet kerran kuukaudessa. Tapaamisissa käsiteltiin erilaisia elämäntaitoja yhdessä keskustellen. Lisäksi järjestettiin Elämäntaitojen kursseja. Toiminta päättyi keväällä 2017. Elämäntaidot esiin -toiminnasta on tulossa ohjaajan opas huhtikuussa 2018.

Syksyn 2016 tilaisuudet elämäntaidoista ja mielen hyvinvoinnista

Elämäntaidon eväät -hanke järjesti yhteistyössä kumppaneidensa kanssa kaksi maksutonta mielen hyvinvoinnin tilaisuutta ammattilaisille ja ikääntyneille, Lappeenrannassa 29.9 ja Oulussa 24.11. Lisäksi pidettiin avoin yleisöluento Helsingin Mielenterveysmessuilla 23.11 Wanhassa Satamassa.

Lappeenrannassa 29.9. järjestetiin aamupäivällä Mielen hyvinvoinnin matkalla -tilaisuus (PDF) vanhustyön ammattilaisille. Tilaisuudessa tarkasteltiin mielen hyvinvoinnin edistämisen merkitystä ja keinoja vanhustyön arjessa. Iltapäivän Elämäntaidot esiin -tilaisuuteen (PDF) olivat tervetulleita kaikki mielen hyvinvoinnista kiinnostuneet ikäihmiset. Keskustelua olivat virittämässä taiteilija Ritva Oksanen ja Ikäinstituutin toimialapäällikkö, PsT Sirkkaliisa Heimonen. Tilaisuudet toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan palvelukeskussäätiön kanssa Lappeenrannan palvelukeskuksessa.

Radiossa

Hankkeen työntekijät Suvi Fried ja Ilka Haarni vierailivat YLE Puheessa 22.6.2015 puhumassa mielen hyvinvoinnista. Ohjelma on kuunneltavissa YLE Areenassa.