Mielen hyvinvointi ikäihmisten palveluissa
Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen on osa hyvää ja laadukasta hoitoa
Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen on keskeinen osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä iäkkäiden palveluissa. Se ei ole erillinen tai ylimääräinen tehtävä vaan osa päivittäistä asiakastyötä ja iäkkään hyvää ja laadukasta hoitoa. Tämän toteutumiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa ja tavoitteellista suunnittelua, jossa ikääntyneiden mielen hyvinvointi integroidaan palveluprosessin jokaiseen vaiheiseen.
Ikääntyneen mielen hyvinvoinnin vahvistaminen edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa strateginen johtaminen, rakenteet ja arjen käytännöt kytkeytyvät toisiinsa. Mielen hyvinvoinnin vahvistamisen ydin löytyy sitoutumisesta yhteiseen tavoitteeseen, jota johdetaan, toteutetaan ja arvioidaan systemaattisesti. Tämän toteutumiseksi tarvitaan työyhteisössä yhteisesti omaksuttua toimintakulttuuria, jossa mielen hyvinvoinnin merkitys on tunnistettu, sen edistämiseen on sitouduttu.
Lisätietoa mielen hyvinvoinnista
- Björkqvist T, Virkola E, Westerholm S & Heimonen S. 2022. Mielen hyvinvointia iäkkäille – tietoa, taitoa ja toimintatapoja ammattilaisille. Helsinki: Ikäinstituutti.
- Laatusuositus aktiivisen ja toimintakykyisen ikääntymisen ja kestävien palveluiden turvaamiseksi 2024-2027. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2024:4.
- Solin P, Heimonen S, Luoma M-L, Tamminen N, Lukkarinen E ja Viertiö S. (toim.) 2023. Ikääntyneiden mielen hyvinvoinnin nykytila Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, raportti 8/2023.
- Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen iäkkäiden palveluissa -toimintamalli. Innokylä.
Ikäinstituutin mielen hyvinvoinnin materiaalit löydät tästä linkistä.
Mielen hyvinvoinnin ajankohtaiset koulutukset ja tapahtumat löydät koulutuskalenterista. Järjestämme mielen hyvinvoinnin teemoista myös tilauskoulutuksia ja -valmennuksia työyhteisöille.
Lisätietoja:
Tamara Björkqvist, puh. 040 190 5251 tai etunimi.sukunimi@ikainstituutti.fi