Oma tuttu koti on useimmille se mieluisin paikka asua vanhempanakin. Jo eläkeikää lähestyvän on hyvä välillä vaihtaa perspektiiviä ja tarkastella omaa asuntoaan ikäihmisen silmin. Onko kodissa mukava asua vielä silloin, kun jalka ei enää nouse, selkä taivu tai muisti pelaa kuten nuorempana?
Tulevaisuuteen kannattaa katsoa hyvissä ajoin – ennen kuin muutoksia asumiseen on pakko tehdä. Usein omaa asuntoa voi parannella pienillä muutoksilla ikääntyneelle sopivammaksi, toisinaan tarvitaan remonttia ja joskus edessä voi olla kodin vaihto.
Pienillä muutoksilla parempaa asumista
Muutamalla tarkistuksella ja muutoksella voi tehdä kodista ikääntyneen kannalta toimivamman ja turvallisemman. Ja vaikka ikä ei vielä painaisi, näillä pienillä silauksilla nuoremmankin asumisarjesta tulee sujuvampaa. Tarkista omasta kodistasi ainakin nämä asiat:
- Vapaat kulkureitit: ei hankalia mattoja, sähköjohtoja, irtotavaroita tai ahtaita paikkoja
- Hyvä valaistus: riittävä yleisvalo, kohdevalot esim. lukemista varten sekä yövalo
- Turvallisuus: toimivat palovaroittimet, sammutuspeite, laitteiden paloturvallisuus, tukevat ja sopivankorkuiset kalusteet, ei tavaroita korkealla olevissa kaapeissa, esteetön uloskäynti
- Säilytys: kätevät paikat usein tarvittaville tavaroille (esim. puhelin, avaimet, lääkkeet, ulkovaatteet)
- Pesutilat: toimiva ja tilava kylpyhuone ja wc, turvalliset sähkölaitteet, tukikaiteet tarvittaessa
Lisätietoa asumisen ennakoinnista ja yksityiskohtaisempia asumisen tarkistuslistoja löytyy esimerkiksi tältä Ikäinstituutin sivulta.
Remontilla lisää vuosia omassa kodissa
Toiminnalliset muutokset eivät aina riitä, vaan tarvitaan remonttia kodin muuttamiseksi ikääntyneelle sopivammaksi. Tavallisimmin muutostyöt liittyvät esteettömyyden tai pesutilojen toimivuuden parantamiseen. Remonttienkin osalta ennakointi kannattaa, sillä korjaustöitä on helpompi teettää, kun omat voimavarat ovat hyvät. Ajoissa tehdyt parannukset pienentävät myös tapaturmien riskiä.
Jos ei itse osaa arvioida mitä muutostöitä omassa kodissa kannattaisi tehdä, voi ottaa yhteyttä Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojaan. Ammattilainen voi auttaa remonttitarpeen selvittämisessä, töiden suunnittelussa, tekijöiden löytämisessä ja avustusten hakemisessa. Palvelu on ilmainen 65 vuotta täyttäneille ja heidän läheisilleen. Remonttien rahoittamiseen voi hakea avustusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Korjausavustuksen hakemiseen ja saamiseen liittyy ehtoja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti. Myös kotitalouden tulot ja varallisuus voivat vaikuttaa avustuksen saamiseen.
Vai sittenkin muutto uuteen?
Jos ”ikäsilmälasien” läpi tiirailun jälkeen oma asunto ei tunnu sopivalta tulevaisuuden kodilta, muuttoa on hyvä miettiä ajoissa. Uuteen asuntoon – ja kenties asuinalueelle – muuttaminen käy sujuvammin, kun uusiin kotikulmiin tutustuminen onnistuu omin voimin.
Ennen muuttopäätöstä kannattaa tutustua erilaisiin asumisvaihtoehtoihin. Senioriasunnoissa liikkumisen helppous on huomioitu erityisen hyvin ja niissä on usein yhteistiloja ja yhteisöllistä toimintaa asukkaille. Kaikki uudet kerrostalot rakennetaan Suomessa nykyisin esteettömyysmääräysten mukaan, joten niissäkin kulkuväylät ovat esteettömiä ja mm. pesutilojen toimivuuteen on panostettu.
Asunnon lisäksi jokapäiväiseen viihtyvyyteen vaikuttaa asuinalueen sopivuus omaan elämäntilanteeseen. Hyvä asuinympäristö on helposti hahmotettava, esteetön ja viihtyisä. Itselle tärkeät palvelut, joukkoliikenne ja viheralueet ovat lähellä ja helposti saavutettavia. Parhaassa tapauksessa lähellä asuu sukulaisia tai ystäviä ja alueella on itselle mieluisia harrastuksia ja yhteisöllistä toimintaa.
Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelman (2020–2022) tavoitteena on parantaa ikääntyneiden asuinoloja ja edistää erilaisten asumisvaihtoehtojen tarjontaa. Ohjelma myös tukee kuntia ja kuntayhtymiä ikääntyneiden asumisen ennakoinnissa ja varautumisessa, ja asuinolojen ja -ympäristöjen parantamisessa. Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma rahoittaa Ikäinstituutin asumisen ennakoinnin ja varautumisen hanketta.