Siirry sisältöön

Koti kuntoon – ennakoi asumistarpeesi ajoissa

Esteetön, toimiva ja turvallinen koti on hyvä paikka asua, olipa nuori tai vanha. Omassa kodissa voi asua mukavasti pidempään, kun varautuu ajoissa mahdollisiin toimintakyvyn muutoksiin. Yli 65-vuotiaat voivat saada korjausneuvontaa ja -avustusta kodin remontointiin.

Vanhustyön keskusliiton valtakunnallinen korjausneuvonta tarjoaa asuntojen korjaus- ja muutostarpeiden arviointia, korjausten edistämistä ja apua avustusten hakemisessa. Palvelu on ilmainen 65 vuotta täyttäneelle ja hänen läheisilleen. ”Tulevia korjaustarpeita kannattaa miettiä ennen kuin kotona asumisessa alkaa olla haasteita”, korjausneuvoja Nina Leino vinkkaa. ”Kun ennakoi tulevaisuuden asumistaan hyvissä ajoin, voi muutoksia tehdä vähitellen, eikä raskaita remontteja välttämättä tarvita.” 

Yleisimmät ikääntyneiden asuntoihin tarvittavat korjaukset ovat pesutilojen ja esteettömyyden parantamiseen liittyviä muutostöitä. Rakenteet ja järjestelmät saattavat myös usein vaatia peruskorjausta. Remonttien rahoittamiseen voi hakea avustusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Sitä voidaan myöntää kotitalouksille, joissa asuu yli 65-vuotias tai vammainen henkilö. 

Korjausavustuksen hakemiseen ja saamiseen liittyy ehtoja, joihin kannattaa tutustua huolellisesti. Oleellista on muistaa, että avustusta voi saada vain niihin töihin, joihin on saatu ARAlta myönteinen päätös. Korjausavustuksen määrä on yleensä enintään 50 prosenttia kustannuksista, erityisistä syistä 70 prosenttia. Kotitalouden tulot ja varallisuus vaikuttavat avustuksen saamiseen.

Korjausneuvonnan avulla alkuun

Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat avustavat kodin muutostöiden kartoittamisessa, suunnittelussa ja tarvittaessa urakoitsijan etsimisessä sekä avustuksen hakemisessa. Neuvojien tehtäviin ei kuulu töiden tilaus tai urakoinnin valvonta. Korjausneuvonnan palvelunumero 09 350 860 13 palvelee arkisin klo 9–15. Alueellisten korjausneuvojien yhteystiedot löytyvät sivulta: https://vtkl.fi/toiminta/korjausneuvonta  

Korjausavustuksen hakeminen 

Korjausavustusta voi hakea verkossa ARAn sivuilla tai paperisella lomakkeella. Lisätietoa avustuksesta ja sen hakemisesta saa osoitteesta www.ara.fi/korjausavustus, sähköpostilla osoitteesta korjausavustus.ara@ara.fi tai puhelimitse numerosta 029 525 0818 (ti-ke klo 9–11 ja 12–15).

Juttu on julkaistu Eläkkeensaaja-lehdessä 4/2022.