Siirry sisältöön

Ennakoi vanhuuden asumistasi

Kuva: Ympäristöministeriö.

Kuva: Ympäristöministeriö.

Moni ei tule ajatelleeksi, että jonain päivänä tasapaino heikkenee, kädet eivät nouse ja selkäkin jäykistyy. Asunnon ikäystävällisyys ja esteettömyys ovat avainasemassa kotona selviämisessä. Muistin heikentyessä olisi hyvä, jos ympäristö ei muuttuisi liian oudoksi, siksi muutokset kannattaa tehdä ajoissa!

 Asunnon ja asuinolojen toimivuuden ja turvallisuuden arviointi hyvissä ajoin ennen vanhuusvuosia tukee kotona asumista ja itsenäistä elämistä sekä pienentää riskejä esimerkiksi tapaturmiin. Yksilölliset tarpeet ja elämäntilanne vaikuttavat  merkittävästi siihen, mikä on kullekin sopiva asumisratkaisu, eikä ikä ole itsessään ratkaiseva tekijä. Keskeistä on asumisen tarpeiden muutosten ennakoiminen riittävän ajoissa ja näihin tarpeisiin varautuminen.

Ikääntyneille sopivia asuntoja ja asuinympäristöjä tarvitaan jatkossa yhä enemmän, sillä kansallinen tavoite on, että iäkkäät ihmiset voivat asua kotona ja saada sinne tarvitsemansa palvelut. Tällä hetkellä maamme asunnoista esteettömiä on vain 15 prosenttia, eli noin puoli miljoonaa. Asuntokanta muuttuu hitaasti, ja siksi ennakoiviin toimiin on ryhdyttävä hyvissä ajoin.

Arvioi kotisi esteettömyyttä ja turvallisuutta

  • Kuljetaanko kotiin portaiden kautta vai onko talossa hissi?
  • Onko ulko-ovi raskas avata?
  • Ovatko lattiat liukkaat?
  • Pitääkö tarpeellista tavaraa säilyttää korkealla?
  • Onko pesu- ja wc-tiloissa toimiminen helppoa ja turvallista?
  • Ovatko keittiön kodinkoneet sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle?

 Ota yhteys korjausneuvojaan

  1. Arvioi ensin itse, onko kotisi esteetön ja turvallinen
  2. Ota yhteys korjausneuvojaan ja pyydä apua
  3. Korjausneuvoja auttaa suunnittelussa ja tietää taloudellisesta tuesta
  4. Selvitä taloyhtiön kanssa mahdolliset lupa-asiat
  5. Teetä tai tee itse muutostyöt

Tarkastele kriittisesti omaa asuinympäristöä

Myös omaa asuinympäristöä on syytä tarkastella kriittisesti. Onko taloyhtiön pihassa turvallista ulkoilla? Houkutteleeko piha liikkumaan? Onko pihan suunnittelussa huomioitu ikääntyneet? Entä miten pääsee palveluiden äärelle?

Kävelyteiden kunto ja valaistus sekä liukkauden torjunta ovat tärkeimmät ikääntyneiden asukkaiden liikkumisen turvallisuuteen vaikuttavat tekijät. Pinnoitteiden tasaisuus, reittien hyvä talvikunnossapito ja lehtiliukkauden ehkäisy syksyisin vähentävät kaatumisriskiä. Reittien hahmottamista tukevat yhtenäiset pinnoitteet ja väritys, häikäisemätön valaistus sekä opasteet.

Heli Mäntylä
Erityisasiantuntija, TkT
Ympäristöministeriö, Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelma

Lisätietoa: www.ymparisto.fi/ikaantyneidenasuminen