Olimmepa nuoria tai vanhoja, on tärkeää puhua asumisen unelmista, toiveista ja tarpeista. Tuusulassa olemme yhdessä ikääntyvien kanssa piirtäneet unelmakoteja, -pihoja ja -asuinalueita, kirjoittaneet niistä ja näytelleet niitä tarinateatterin keinoin. Kahvikupin ääressä on alkanut hahmottua kuva siitä, mitä ikääntyvät toivovat: kunpa ikääntyneenäkin voisi tehdä asumisvalintoja ja elää oman näköistä elämää.
Tuusulassa on parin viimeisen vuoden aikana pohdittu sitä, miten ikääntyvien asukkaiden muuttuviin asumistarpeisiin varaudutaan. Samalla on paneuduttu siihen, miten ikääntyviä tuetaan ennakoimaan asumisessa tapahtuvia muutoksia. Kunnassa on aloittanut Suomen ensimmäinen ikääntyvien asumisneuvoja ja olohuonetoiminnasta on saatu hyviä kokemuksia. Ikäihmiset ovat retkeilleet tutustumassa uusiin asuntoihin ja asuinalueisiin ja parhaillaan suunnitellaan konseptia ikäystävällisestä asuinkorttelista. Ennen kaikkea jutellaan yhdessä ikääntyvien kanssa asumisen unelmista.
Asumisneuvoja ikääntyvien apuna
Tuusulassa toimii Suomen ensimmäinen ikääntyvien asumisneuvoja. Yhdessä asumisneuvojan kanssa ikääntyvä voi pohtia omia asumiseen liittyviä kysymyksiä. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi korjausneuvontaan, asumisen tukiin, väliaikaiseen asumiseen putkiremontin aikana tai asunnon vaihtoon liittyviin asioihin.
Asumisneuvonnassa tuetaan ikääntyviä ennakoimaan asumisessa tapahtuvia muutoksia. Asumisneuvojan tapaamiseen rohkaistaan ennen kuin asumisessa ilmaantuu suurempia pulmia. Asumisneuvojan luokse on helppo tulla, sillä neuvontaa on tarjolla säännöllisesti eri puolilla Tuusulaa. Juttusille voi tulla myös erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Asumisneuvonta on maksutonta. ARA avustaa Tuusulan kuntaa asumisneuvonnan järjestämisessä.
Tutustumisretket uusiin asuntoihin
Tärkeä osa asumisen ennakointia on tiedon lisääminen. Olemme nousseet ikäihmisten kanssa bussin kyytiin ja lähteneet tutustumaan uusiin asuntokohteisiin. Valitsemme kierrokselle erikokoisia asuntoja ja kierrämme asumisoikeus-, omistus- ja vuokra-asunnoissa. Ihmettelemme piha-alueita, yhteistiloja ja asuntojen pohjaratkaisuja.
Retkellä on mahdollisuus nähdä useampi asunto kerralla ja tuulettaa ajatuksiaan ystävän tai läheisen kanssa. Olemme saaneet retkistä hyvää palautetta ja jatkamme asuntokohteisiin tutustumista myös tulevaisuudessa.
Olohuonetoiminnasta uusia ystäviä
Kalliopohjan kerhohuoneella on kokoontunut säännöllisesti asuinalueen oma olohuone, jossa ikääntyvät voivat tavata naapureita ja tutustua uusiin asukkaisiin. Olohuoneessa jutellaan ajankohtaisista aiheista, seurataan kevään edistymistä, tehdään retkiä ja kesän tullen istutetaan kukkia pihamaan viljelyslaatikoihin. Kalliopohjan olohuoneesta saatujen kokemuksien mukaan yhteisöllinen toiminta tukee ikääntyvien kotona-asumista.
Lisää ikäystävällisiä asuinympäristöjä
Ikääntyvät toivovat asuvansa omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Ikäystävälliseen asumiseen kuuluu oman kodin lisäksi paljon muutakin. Ympärillä oleva yhteisö tuo turvaa, kohtaamisia, ystäviä, naapuriapua ja yhdessä tekemistä. Lisäksi ikäystävällisistä asuinkohteista löytyy yhteistiloja ja laadukkaita piha-alueita. Jatkossa myös naapurustoihin tulisi panostaa yhä enemmän ja kannustaa yhteisöllisyyteen asuinalueilla. Samalla on hyvä pohtia, miten alueen lenkkipolut houkuttelevat ulos ja liikkeelle ja miten palvelut ja joukkoliikenneyhteydet tukevat kotona asumista. Parhaillaan Tuusulassa suunnitellaan ikäystävällistä asuinkorttelia, joka toimii esimerkkinä, kun jatkossa rakennetaan uusia koteja ikäihmisille.
Kuntien tehtävä on tuupata hyvän elämän rakenteita
Ikääntyneiden asumistarpeisiin vastaaminen on yksi kuntien kohtaamista merkittävimmistä lähiajan pulmista. Tulevaisuuden kunnan haaste on se, millaiset hyvän elämisen rakenteet kunnasta löytyy ja miten kunta voi niitä osaltaan edistää ja tuupata.
Tuusulassa yli 65-vuotiaat ovat nousseet 20 vuodessa pienimmästä ikäryhmästä suurimmaksi ikäryhmäksi. Vuonna 2040 yli 65-vuotiaita asukkaita on noin 4 000 enemmän kuin tänään. Ikääntyvien asumisen ratkaisuilla alkaa olla kiire. Kaikeksi onneksi olemme nyt hereillä. Mites teillä?
Riikka Uusikulku
Riikka toimii hankekehityspäällikkönä Tuusulan kunnassa. Hän työskentelee asumisen kehittämisen parissa ja häntä innostaa erityisesti kaupunkien kehittäminen. Ikääntyvien asuminen on noussut tärkeäksi teemaksi Tuusulassa. Tuusulan kunta on saanut hankerahoitusta ikääntyvien asumisen kehittämiseen Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen toimenpideohjelmasta. Kiinnostuitko Tuusulassa tehdystä työstä? Lue lisää YM:n rahoittamista hankkeista Tuusulan verkkosivuilta