Siirry sisältöön

Muistiystävällinen koti on tuttu ja turvallinen

Suurin osa ihmisistä haluaa asua omassa tutussa kodissaan myös vanhuutensa päivinä. Erityisen merkityksellisiksi oman kodin tutut huoneet, esineet, reitit ja rauha muuttuvat, jos muisti alkaa konstailla.

THL:n mukaan muistisairauteen sairastuu joka vuosi lähes 15 000 ihmistä. Muistisairaudet ovat yleisin syy, jonka vuoksi ikääntyneet tarvitsevat palveluja kotiin. Korkeakaan ikä tai toimintakyvyn rajoitteet eivät välttämättä ole esteitä itsenäiselle asumiselle. Erilaisia eteen mahdollisesti tulevia elämäntilanteita kannattaa kuitenkin miettiä hyvissä ajoin, jo työikäisenä.  

Vähitellen etenevät muistisairaudet voivat vaikuttaa aisteihin, ajatteluun ja liikkumiseen monin tavoin jo sairauden varhaisessa vaiheessa. Ajoissa tehdyt muutokset helpottavat uudistettujen tilojen hahmottamista sekä uusien toimintatapojen ja apuvälineiden omaksumista. Kodin muuttaminen muistiystävällisemmäksi ei aina edellytä suuria ja kalliita muutostöitä. Tärkeintä on huomioida yksilölliset toiveet ja tarpeet sekä mahdollistaa muistisairaan ihmisen mahdollisimman itsenäinen ja turvallinen asuminen. 

Sisätilojen lisäksi piha ja lähiympäristö ovat muistisairaan henkilön hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. ”Ympäristön tulisi olla sellainen, että kotoa on helppoa ja houkuttelevaa lähteä ulkoilemaan ja asioimaan. Arkisten askareiden hoitaminen ja liikkuminen ylläpitävät toimintakykyä”, Ikäinstituutin vanhempi tutkija Erja Rappe korostaa. 

Selkeyttä sisustukseen

Muistisairaan henkilön asunnossa kannattaa suosia selkeää sisustusta ja yhtenäisiä, kiiltämättömiä pintoja, sillä voimakkaat kuviot vaikeuttavat hahmottamista. Harkiten käytetyt kontrastivärit auttavat erottamaan esimerkiksi vetimet, karmit ja kaiteet taustastaan. Runsas luonnonvalo ja tehokas epäsuora valaistus helpottavat kotona liikkumista ja puuhailua. Kalusteiden tulisi olla tukevia ja sopivan korkuisia. 

Kodin muutostöitä tai sisustusta suunnitellessa tulee aina kuulla myös sairastunutta henkilöä. Muutokset asumisessa voivat olla etukäteen ahdistavia, mutta tieto tulevasta ja mahdollisuus vaikuttaa helpottavat huolia. Muutostyöt on hyvä aloittaa vähitellen, jotta tuttuuden tunne ei horju. Usein kannattaa tehdä vain turvallisuuden kannalta välttämättömät muutokset.  

Ensimmäiseksi tulisi raivata tilaa esteettömälle liikkumiselle ja järjestää tavarat helposti löydettäville paikoille. Turvallisuussilmälasein tulisi katsoa erityisesti paloturvallisuutta sekä minimoida kaatumisten, putoamisten ja liukastumisten riskit. Tarvittaessa kotiin voi hankkia turvateknologiaa, kuten liesivahdin, liiketunnistimen, turvarannekkeen tai lääkeannostelijan. Muistin tukena voi käyttää seinille sijoitettuja kalentereita, muistilappuja ja -tauluja. 

Juttu on julkaistu Omakotilehdessä 4/2022