Elämäntaidot esiin -kamppanjauutiset
10.03.2016: Elämäntaitojen moninaisuus
Tapasin jokin aika sitten pitkästä aikaa miehen, joka eläkkeelle jäätyään oli opetellut rakentamaan viuluja ja alkanut myös soittaa kyseistä instrumenttia. Miehen sisukkuus ja uuden oppimisesta syntyvä ilo olivat tuolloin silminnähtävät. Tavatessani hänet nyt yllättäen uudelleen kysyin häneltä, mikä elämäntaito hänelle nykyisin on tärkeä.
Hänen elämäntilanteensa oli muuttunut. ”Tärkein taito minulle nyt on ruuanlaitto”, hän vastasi. Hänen puolisonsa, joka heidän taloudessaan oli ollut se ensisijainen ruuanlaittaja, oli sairastunut. Mies toimi nykyisin puolisonsa omaishoitajana. Uusi tilanne käänsi roolit, ja ruuanlaiton opettelu oli ollut välttämätöntä, jotta uudenlainen arki sujui. Uuteen arkeen mahtui myös omasta hyvinvoinnista huolehtiminen: kun puoliso kävi kerran viikossa hoidossa, mies ehti myös käydä soittotreeneissä.
Elämäntaidot ovat osa sitä elämänvoimaa, joka kannattelee hyvää vanhuutta. Ikäinstituutin valtakunnallinen Elämäntaidot esiin -kampanja kannustaa iäkkäitä ihmisiä pohtimaan elämänkokemuksen myötä syntyneitä elämäntaitojaan ja kertomaan niistä. Mutta mitä tarkoitetaan elämäntaidoilla?
Elämänkokemus kerryttää lähes huomaamatta elämäntaitoja. Elämäntaidot auttavat elämää sujumaan ja luonnistumaan tapahtumista tai tilanteista huolimatta. Vaikka saavumme jokaiseen ikään noviiseina, aiemmat kokemukset voivat auttaa uuden kohtaamisessa. Elämänkokemuksista voi myös kasvattaa viisauden pääomaa; eläkeiässä voi jo kerätä satoa antoisina elämäntaitoina. Myös kylvämistä, kitkemistä ja kasvattamista voi harrastaa.
Elämäntaidoilla tarkoitetaan usein tunne- ja selviytymistaitoja sekä asennoitumista, siis tapoja suhtautua ja toimia erilaisissa tilanteissa. Elämäntaidoiksi voikin määritellä sellaiset oivallukset sekä tavat toimia ja asennoitua, jotka vahvistavat tai tukevat ennen kaikkea pidempikestoista hyvinvointia. Tällainen väljä määritelmä pitää sisällään myös fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvät elämäntaidot, mutta usein elämäntaidoilla kuitenkin viitataan erityisesti henkistä hyvinvointia koskevaan osaamiseen tai mielen hyvinvointia ylläpitäviin tai edistäviin taitoihin.
Mielen taidot ovat ilman muuta keskeisiä elämäntaitoja. Mielen hyvinvoinnin taidot kehittyvät koko elämän: mitä vanhemmaksi ihminen käy, sen enemmän kokemusta hänelle kertyy mielen taitojen antoisuudesta ja hyödyllisyydestä. Rita Hari kirjoittajakumppaneineen määrittelee teoksessa Ihmisen mieli (Gaudeamus 2015) iän myötä kehittyviin mielen taitoihin kuuluviksi kyvyt sopeutua muutoksiin, hyväksyä moninaisuutta, nauttia elämästä, tuntea myönteisiä tunteita sekä kyvyn unohtaa itsensä. Nämä ikääntyessä vahvistuvat taidot tekevät vanhemman ihmisen elämästä jouhevampaa, lempeämpää ja miellyttävämpää sekä tarjoavat elämänvoimaa hyvän vanhuuden tueksi.
Elämäntaidot ovat kuitenkin aina yksilöllisiä. Jokainen on kulkenut omaa ainutkertaista elämänpolkuaan ja kohdannut omanlaisiaan elämänkokemuksia sekä oppinut ja oivaltanut matkan varrella asioita omalla tavallaan; erilaisissa elämäntilanteissa syntyy erilaista elämänymmärrystä. Moni havahtuu myös käytännöllisten elämäntaitojen tärkeyteen kuten kokkauksen löytänyt pelimanni. Joustava ja viisas mies, sanoisin, elämäntaitojen konkari kuten niin moni muukin pitkään elänyt ihminen.
Ilka Haarni
hankekoordinaattori