Siirry sisältöön

Elämäntaidot esiin -kampanjauutiset

29.01.2016: Entisetkin elämäntaidot elävät

Kotilieden numerossa 6 vuodelta 1933 löytyy eläkeikäisiä nykyisinkin puhutteleva elämäntaitoneuvo: ”Kiire on pahasta. Kansan viisaatkin neuvovat nukkumaan, kunnes kiire on ohitse. On ihmeellistä todeta, miten aika riittää heti paljon paremmin, kun jättää kiireen mielestään. Työt tulevat tehdyksi rauhassa valmiiksi. Aikaa riittää seurusteluunkin ja seurustelu tarjoaa todellista hauskuutta ja virkistystä, kun ei kiire vangitse ajatuksia. On aikaa seurata maailman tapahtumia, lukea, toteuttaa mieliharrastuksiaan, kehittä itseään, tuottaa iloa muille. Kunpa aina muistaisimme: yksi työ ja yksi asia kerrallansa. Aikaa on aina kylliksi. Kiirettä ei ole olemassakaan.”

Elämäntaidoista on kirjoitettu antiikin ajoista saakka. Cicero liitti kirjassaan ”Vanhuudesta, ystävyydestä, velvollisuuksista” vanhuuteen yhteisön arvostaman elämänkokemuksen ja viisauden; hänen mukaansa tosin hyväluonteiset ihmiset pääsivät nauttimaan vanhuudesta muita enemmän. Suuria asioita saavutetaan harkinnalla eikä voimalla, Cicero totesi vanhuutta väheksyville, ja ruumiin sijasta kannattaa toimia mielen ja hengen parhaaksi.

Pitkän elämän tavoittelu on ollut elämäntaito-oppaiden keskeistä sisältöä vuosisatoja. Moni teksti on tarjonnut terveysneuvoja, mutta yhtä kauan on kirjoitettu asenteista ja käytöksestäkin. Pitkän elämän rinnalla on tavoiteltu hyvää elämää ja hyvää vanhuutta. Osa oivalluksista on keskeistä länsimaista filosofista perinnettä ja yhä ajankohtaisia; joiltakin osin elämänkokemus ei vanhene.

Osa neuvoista sen sijaan on aikansa lapsia. Nykyisten eläkeikäisten lapsuudessa ja nuoruudessa annettiin tarkkoja käytösohjeita lukuisista arjen yksityiskohdista tavalla, joka nykyisin vaikuttaisi rajoittavalta tai hassunkuriselta. 1930-1950-lukujen käytösoppaat edustavat kuitenkin sitä aikakautta, joka on painanut leimansa nykyisten eläkeikäisten elämään, arvoihin ja tapoihin. Elämäntaidot ja käytöstavat, joita omat vanhemmat arvostivat ja opettivat, vaikuttavat edelleen. Niinpä on oletettavaa, että ne löytävät tiensä myös Elämäntaidot esiin -kampanjan osallistujien näkemyksiin siinä missä antiikin filosofien neuvotkin.

Elämäntaidot esiin -kampanja tervehtii ilolla kaikkia iäkkäiden ihmisten elämäntaitojen pohdintoja ystävänpäivästä alkaen!

entisetkin-elämäntaidot

Teksti: Ilka Haarni, Ikäinstituutti

Takaisin