Siirry sisältöön

Elämäntaidot esiin -kampanjauutiset

11.11.2016: Elämäntaidot eväinä

Kun Annikki Korhoselta kysyy ikääntyessä tärkeimmästä elämäntaidosta, vastaus tulee heti: – Se on kokemus. Kokemus on muun muassa sitä, että osaa katsoa asioita eri näkökulmasta ja on suhteellisuudentajua.

Kokemus on kuin sateenvarjo, joka suojaa erilaisilta asioilta, myös niiltä joista aiemmin ei ollut tietoakaan, hän selittää.

– Olisi ihanaa, jos viisikymppisellä olisi 80-vuotiaan elämäntaidot. Mutta sehän on mahdotonta. Elämänkokemus kertyy vain elämällä, askel askeleelta, pala palalta.  Vanhaksi kasvamiseen ei ole mitään kierto- tai oikotietä, Annikki toteaa.  Hänen mukaansa vanhana myös tarvitaan kaikki elämän aikana opitut asiat, ihan kaikki.

Annikki Korhosen mielestä vanhat ihmiset ovat elämän moniottelijoita. – Kaikilla vanhoilla ihmisillä on valtavasti elämänvoimaa, eiväthän he muuten olisi eläneet vanhaksi.

Vanheneminen on koko elämänmittainen haaste. – Vanhallakin ihmisellä on käytössään koko tunnearsenaali, myös kielteisiä tunteita. Kateus ja katkeruus ovat katalimmat: elämä ei ole aina antanut sitä kaikkea mitä odotit. Siinäkin kokemus ja aika tulevat avuksi, Annikki on havainnut. Hänellä on niiden kuvaamiseen ilmaisuvoimainen käsite, ikämylly, joka pyöriessään jauhaa myös näitä tunteita.

Vanhassa ihmisessä on kaikki iät. Sieltä ikälaatikosta voi ottaa tarvittaessa käyttöönsä erilaisia toimintamalleja ja työkaluja, Annikki Korhonen kannustaa.

Teksti ja kuva: Ilka Haarni, Ikäinstituutti

Takaisin