Siirry sisältöön

Vastavoimia koronamurheille

Kuva: Ossi Gustafsson.

Kuva: Ossi Gustafsson.

Koronaviruspandemia on opettanut elämään tässä hetkessä ja diginä. Se vaatii sitkeyttä, kekseliäisyyttä ja ripauksen toiveikkuutta. Kokosimme vinkkejä, miten vahvistaa mielen taitoja ja kannustaa ulkoilemaan sekä liikkumaan poikkeusoloissa.

Mielentaitojen vahvistaminen

Psykologi Sirkkaliisa Heimosen sanoja lainatakseni: Poikkeustilanteessa tarvitaan monia mielen taitoja. Tunteiden tunnistaminen, omien vahvuuksien ja voimavarojen tiedostaminen ja selviytymistaidot ovat juuri nyt tärkeitä. Tilanteen hyväksyminen sellaisena kuin se on ja omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen auttaa keskittämään voimavarat oikein.

Kannattaa kiinnittää katse siihen, mitä kaikesta huolimatta voi ja saa tehdä, ja mikä edelleen on mahdollista. Nyt kannattaa pitää omasta ja toisten hyvinvoinnista huolta, nojata arjen rutiineihin sekä iloa ja voimaa antaviin asioihin.

Mielen hyvinvointia vahvistamalla vastoinkäymisten kohtaaminen, niistä selviy­tyminen ja kenties myös niiden kautta kasva­minen voi olla helpompaa, Heimonen muis­tuttaa.

Yhdessä turvallisesti ulos

Vie vanhus ulos -kampanjapäällikkö Heli Starck ohjeistaa, että ulkoilu on sallittua ja suositeltavaa myös korona-aikana, kun ulkoilee terveenä, huolehtii hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja käyttää lähikontakteissa kasvomaskia. Talvikeleillä turvallisuutta lisää tukevat jalkineet, joissa on tarvittaessa liukuesteet. Ikäihmisille päivittäinen ulkoilu on paras keino ylläpitää terveyttä ja toimintakykyä. Kävellessä jalkojen lihakset vahvistuvat ja tasapaino saa harjoitusta.

Mielen hyvinvoinnin suunnittelija Paula Noronen muistuttaa, että monelle meistä luonto on tärkeä voimavara, joka auttaa jaksamaan elämänhaasteissa ja tuottaa hyvää mieltä. Luonnossa oleilu ja liikkuminen lisäävät hyvinvointia jo 15 minuutin jälkeen. Luontoelämyksiä voi kokea myös sisältä käsin.

Piha-, parveke ja etäjumpat

Voimaa vanhuuteen -ohjelman suunnittelija Minna Säpyskä-Nordberg toteaa, että monissa kunnissa liikunnanohjaajat ovat ohjanneet korona-aikana parveke- ja pihajumppia. Järjestöt ja kunnat ovat jakaneet jumppaohjeita kauppakassien mukana ja kannustaneet soittokierroksilla liikkumaan. Monella paikkakunnalla on tehty digiloikka ja aloitettu iäkkäiden etäjumpat.

Lähteet

CP-liiton lehti 4/2020: Voimaa vahvuuksista Voimaa vahvuuksista, eväitä elämän haasteisiin, toiveikkuutta tulevaan

Iästä ja elämästä -blogi 28.4.2020, Mielen taidoilla toivoa tähän hetkeen

Lehdistötiedote 3.9.2020, Ulkoilu vahvistaa iäkkään terveyttä – Vie vanhus ulos -kampanja 9.9.-9.10.2020

Ikainstituutti.fi verkkouutinen 30.3.2020, Luonnosta voimavaroja

Voimaavanhuuteen.fi -verkkouutinen 26.8.2020, Pidetään ikäihmiset liikkeellä – ja pystyssä