Siirry sisältöön

Luonnosta voimavaroja

Kuva: Paula Noronen.

Kuva: Paula Noronen.

Monelle meistä luonto on tärkeä voimavara, joka auttaa jaksamaan elämänhaasteissa ja tuottaa hyvää mieltä.  Luonnossa oleilu ja liikkuminen lisäävät hyvinvointia jo 15 minuutin jälkeen. Muistathan, että luontoelämyksiä voi kokea myös sisältä käsin.

Luontokokemuksia omassa kodissa

Vaikeuksien keskellä ihminen saattaa voimakkaasti kaivata luontokokemusta ja luonnon tuomaa rauhaa. Luonnon helmassa ihminen kokee lumoutumista, joka auttaa unohtamaan arkiset huolet, ja elpymistä, joka palauttaa stressistä. Kaunis luontopaikka, maalauksellinen auringonlasku tai mikä tahansa itselle merkityksellinen hetki luonnossa saa meissä aikaan kiitollisuutta ja levollisuutta.

Parasta luonnossa on se, että kiitollisuutta voi harjoittaa luonnon kautta hyvinkin pienten aistimusten ja muistojen avulla. Sisällä omassa kodissasi voit avata ikkunan, sulkea silmät ja hengittää syvään raitista ilmaa – voit tuntea ilmavirran tai viileän ilman kasvoillasi. Voit olla kiitollinen siitä, että saat hengittää puhdasta ilmaa. Myös luonnon ääniä voi kuunnella avoimesta ikkunasta tai parvekkeelta. Linnun laulu, tuulen humina ja jopa sateen ropina herättävät myönteisiä tunteita ja ajatuksia. On mahtavaa havaita, että luonto ympäröi meitä kaikkialla, myös kaupungeissa.

Internet ja omat valokuvakokoelmat ovat myös erinomainen tapa nauttia luonnosta kotioloissa. Livekameroita löytyy nykyään jo useita, ja niiden parissa saattaa vierähtää hetki, jos toinenkin. Luontodokumentit, valokuvat, luonnon äänet ja monenlaiset luontoon liittyvät asiat kohottavat mielialaa -sinun tulee vain löytää itsellesi merkityksellisimmät. Luontoon liittyvät muistot, tunteet ja aistimukset ovat kaikki sinun omiasi. Valokuvia katselemalla ja luonnon materiaaleja koskettelemalla voi palauttaa mieleensä miellyttäviä muistoja elämän varrelta, vierailluista paikoista ja koetuista elämyksistä. Luonto itsessään on meille suuri kiitollisuuden aihe.

Lähiluonnosta voimaa

Jos lähdet sisältä vaikkapa omalle kotipihallesi tai parvekkeelle, avaa se runsaasti uusia mahdollisuuksia voimaantua luonnosta. Voit istahtaa penkille seurailemaan vuodenajan tunnusmerkkejä, kuunnella luonnon ääniä, arvuutella mikä lintu on äänessä juuri nyt tai vain sulkea silmät ja tunnustella tuulta tai auringon lämpöä ihollasi. Jos pääset liikkumaan ulos, etsi lähiluonnostasi paikka, joka tuntuu turvalliselta, tai reitti, joka tuo hyvää mieltä. Näetkö lähiluonnossa vuoden kierron merkkejä? Tarkastele, miten kevät etenee lähelläsi. Voit tehdä omaa kevätseurantaa paperille tai kalenteriisi.

Vuodenaikojen vaihtelu on suomalaisen luonnon erityismerkkejä. Muutokset vuodenaikojen välillä ovat yleensä suuria ja ne vaikuttavat ympäröivään luontoon voimakkaasti. Havainnoi vuodenaikojen vaihtelua ottamalla valokuvia samasta paikasta eri ajankohtina vaikkapa kuukauden tai useamman ajan. Vertaile kuvia keskenään – huomaatko muutosta? Mieti, mikä vuodenaika on suosikkisi ja miksi. Mitä tuoksuja vuodenajat tuovat mieleesi ja millaisia puuhia yhdistät kuhunkin vuodenaikaan?

Haastavissa elämäntilanteissa luonto antaa meille tekemistä tyhjiin päiviin ja tuottaa mielihyvää ja merkityksellisyyden tunnetta. Luonto on lähempänä kuin arvaatkaan, oikeastaan olet jo siellä.

Linkkejä luontoon

Useita live-kameroita WWF:n luontolive-palvelussa

Yle Areenassa Ahmalive

Korkeasaaren live-kamerat

Maailmalta useita live-kameroita Explore livecams -portaalissa

Tietoa eläimistä, kasveista ja linnuista LuontoPortissa

Yle Areenassa luontodokumentteja ja -ohjelmia

Teksti: Paula Noronen