Siirry sisältöön

Mielen taidoilla toivoa tähän hetkeen

Kuva: Arttu Kokkonen.

Kuva: Arttu Kokkonen.

Olemme eläneet nyt kuukausia koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilassa, johon kukin meistä on astunut omista lähtökohdistaan ja elämäntilanteestaan. Olemme joutuneet luopumaan monista aiemmin itsestään selvinä pitämistämme asioista, sopeutumaan uuteen tilanteeseen ja rakentamaan monet arjen käytännöt uudelleen. Epävarmuus ja huoli tulevasta on monessa kohdin ollut käsin kosketeltavaa. Monien elämä on hankaloitunut huomattavasti, ja rajoitteet ovat alkaneet raamittaa arkea. Muutos aiempaan tuntuu suurelta.

Mielen taidot avainasemassa

Poikkeustilanteessa tarvitaan monia mielen taitoja. Tunteiden tunnistaminen, omien vahvuuksien ja voimavarojen tiedostaminen ja selviytymistaidot ovat juuri nyt tärkeitä. Tilanteen hyväksyminen sellaisena kuin se on ja omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen auttaa keskittämään voimavarat oikein. Kannattaa kiinnittää katse siihen, mitä kaikesta huolimatta voi ja saa tehdä, ja mikä edelleen on mahdollista. Nyt kannattaa pitää omasta ja toisten hyvinvoinnista huolta, nojata arjen rutiineihin sekä iloa ja voimaa antaviin asioihin.

Haastavienkin hetkien keskellä hyvän huomaaminen, myönteiseen suuntaaminen ja toiveikkuuden ylläpitäminen antavat voimaa. Tärkeä taito on hakea ja vastaanottaa apua silloin, kun oma jaksaminen ehtyy. Myötätuntoinen asennoituminen kirkastaa sen, että nyt erityisesti tarvitaan joustavuutta, kohtuullisuutta ja sallivaa suhtautumista itseen ja toisiin.

Suunta tulevassa

Viime viikkoina ihmiset ovat tehneet listoja siitä, mitä he aikovat tehdä koronan ollessa ohi. Vaikka olemme keskellä poikkeustilannetta, suunta tulevaan on alkanut kutsua. Näyttää siltä, että listojen kärkisijoilla on aivan arkisia asioita, joiden arvo nyt kirkastuu. Monet aikovat tavata iäkkäitä läheisiään ja tehdä heidän kanssaan asioita, jotka nyt ovat olleet tauolla. Monet haluavat halata läheisiä ja kertoa, kuinka tärkeitä he ovat. Nämä haaveet tavallisuudessaan ovat suuria heijastuksia hyvän ja merkityksellisen elämän perustasta. Ne myös antavat toivoa siitä, että on odotettavissa jotain hyvää.

Vaikka haaveet sijoittuvat tulevaisuuteen, voimme toimia monin tavoin jo nyt. Avata silmät auttamisen mahdollisuuksille, panostaa hyvien tekojen tekemiseen sekä rohkaista, ilahduttaa ja välittää. Voimme herkistyä vaikean tilanteen keskellä huomaamaan hyvää, keskittyä kiitollisuuden lähteisiin ja pysähtyä pienten asioiden merkitykseen. Voimme myös pohtia, mitä uutta poikkeustila on opettanut vaikkapa omista vahvuuksista ja arvoista, ja mitä tästä haluamme kantaa mukanamme tulevaan. Voimme huomata sen, mitä menneestä kannattaa ammentaa ja kirkastaa sen, mitä toivomme tulevalta.

Huomio tähän hetkeen

Ikäopiston Vinkkipankissa ikäihmiset ovat kertoneet omista keinoistaan selviytyä arjessa korona-aikana. Niissä kuuluu elämänkokemuksen ääni. Keskeinen viesti on, että meidän ei tarvitse vielä ulottaa ajatuksia täysin tulevaan vaan keskittää huomiomme siihen, mitä on tässä ja nyt, lähellä ja läsnä.

Sirkkaliisa Heimonen
PsT, sh
toimialapäällikkö, Ikäinstituutti