Siirry sisältöön

Uusi TaloTsemppari-kouluttajakoulutus

Kuva: Malin Gustafsson.

Kuva: Malin Gustafsson.

Helsinkiin, Kotkaan, Lahteen, Lieksaan, Riihimäelle ja Vantaalle koulutetaan TaloTsemppari-kouluttajia, jotka vastaavat jatkossa TaloTsemppari-valmennuksien järjestämisestä omalla paikkakunnallaan.

TaloTsemppari-kouluttajakoulutuksen ja -valmennuksen avulla viedään Yhdessä Kotikulmilla -toimintaa iäkäsvoittoisiin taloyhtiöihin. Tavoitteena on lisätä asukkaiden yhdessäoloa ja hyvinvointia sekä lieventää yksinäisyyttä.

Kouluttajakoulutus antaa välineitä valmentaa taloyhtiöiden asukkaita tai muita vapaaehtoiminnasta kiinnostuneita henkilöitä TaloTsemppareiksi, jotka ohjaavat yhteistä toimintaa iäkkäille asukkaille taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähialueilla. Iäkkäät ovat ottaneet yhteisen toiminnan hyvin vastaan ja saaneet toiminnasta iloa päiviin (Tutustu tuloksiin Tiitu-uutiskirjeessä 3/2019: Yhteisöllistä toimintaa taloyhtiöissä).

Kouluttajakoulutukset jatkossa etänä

TaloTsemppari-kouluttajakoulutus sopii sosiaali- ja terveysalan, liikunnan, vapaa-ajan ja vanhustyön työntekijöille, järjestöjen työntekijöille, iäkkäiden ryhmiä ohjanneille henkilöille tai Ikäinstituutin kouluttajaverkoston kouluttajille.

Kouluttajakoulutusta pilotoitiin tänä syksynä lähi- ja etäkoulutuksena. Jatkossa, etenkin korona-aikana, koulutuksia tullaan järjestämään etäpainotteisesti. Etäkoulutus sisältää ennakko- ja välitehtävät sekä kaksi lyhyttä (2,5 h) etäkoulutuspäivää.

Koulutuksen ja kouluttajien tueksi on luotu oma Moodle-verkko-oppimisalusta, josta löytyyvät mm. TaloTsemppari-valmennuksen materiaalit, linkkejä, oppaita, videoita ja keskustelufoorumi. Koulutuksessa jaetaan myös maksutonta materiaalia TaloTsemppari-valmennuksia varten.

Koulutuksen jälkeen TaloTsemppari -kouluttaja sitoutuu järjestämään vähintään kaksi TaloTsemppari-valmennusta. Ikäinstituutin Kotikulmilla-tiimi tukee kouluttajia työssään. Lisätietoa seuraavista kouluttajakoulutuksista saat Kotikulmilla-tiimiltä.

  ”Kotikulmilla tiimin kouluttajien sekä osallistujien yhteinen ideointi oli innostavaa ja sain hyviä vinkkejä TaloTsemppari-kouluttajana toimimiseen, suosittelen.”
opiskelija Sari Matero, Metropolia. Sari on valmentanut Itä-Helsinkiin yhdeksän TaloTsempparia.

”TaloTsemppari-kouluttajakoulutuksesta saimme valmiin paketin, jolla on helppo lähteä viemään toimintaa eteenpäin. TaloTsemppareiden avulla tavoitamme laajemman joukon ikäihmisiä ja voimme viedä toimintaa lähelle ikäihmistä. Ilolla suosittelemme!”
hankeohjaaja Elisa Ahonen, Jyränkölän Setlementti ry. Heinolan TaloTsemppari-info innosti 13 vapaaehtoista kahdeksasta taloyhtiöstä mukaan valmennukseen.

 Teksti: Jukka Murto

Yhdessä Kotikulmilla®-toiminta tarjoaa kaupunkien ja lähiöiden iäkkäille asukkaille iloista yhteistä tekemistä taloyhtiöiden kerhotiloissa, pihoilla ja lähipuistoissa www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla