Siirry sisältöön

Yhdessä kotikulmilla -hankkeelle Vuoden vanhusteko -palkinto

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen palkitsivat Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -hankkeen Vuoden vanhusteko -tunnustuksella 6. lokakuuta pidetyssä Vanhustenpäivän pääjuhlassa Sodankylässä. Kotikulmilla-toiminta lisää iäkkäiden asukkaiden yhdessä tekemistä Helsingin ja Kotkan kerrostaloyhtiöissä.

Iäkkäät asukkaat tarvitsevat palveluita ja mielekästä tekemistä lähelle kotia. Ikäinstituutin Yhdessä kotikulmilla -hanke on kouluttanut kahden vuoden ajan taloyhtiöiden asukkaista TaloTsemppareita, jotka ideoivat ja järjestävät yhteistyössä talon asukkaiden kanssa yhteistä ja maksutonta tekemistä taloyhtiön kerhohuoneisiin ja pihoille.

”Osallistumiskynnys madaltuu, kun toimintaa järjestetään lähellä kotia. Tällöin myös heikosti liikkuvilla on mahdollisuus osallistua Kotikulmilla-toimintaan. Suosittua tekemistä on ollut kahvittelu, rupattelu, sisä- ja ulkopelit, tietovisat sekä korttelikävelyt”, kertoo suunnittelija-koordinaattori Jukka Murto Ikäinstituutista.

Aiemmin vähällä käytöllä olleista kerhohuoneista on tullut useissa taloyhtiöissä yhteisiä olohuoneita, joissa tavataan säännöllisesti naapureita mukavan tekemisen merkeissä. Ideoita tekemiseen on saatu Ikäinstituutin liikunnan ja mielen hyvinvoinnin materiaaleista. Lisäksi kaupungin työntekijät ja paikallisyhdistykset ovat järjestäneet toimintaa talon asukkaille.

”Kotikulmilla-toiminta on tavoittanut hyvin yli 75-vuotiaita asukkaita. Tekemämme kyselyn mukaan (n=85) enemmistö osallistujista on tutustunut toiminnan myötä paremmin naapureihin ja helposti saavutettava yhdessä tekeminen on tuonut piristystä päivään. Hankkeen tavoitteena on luoda valtakunnallinen toimintamalli, joka voidaan ottaa käyttöön myös muiden paikkakuntien taloyhtiöissä”, visioi Murto.

Yhdessä Kotikulmilla -toiminta

  • Tarjoaa kotona asuville iäkkäille tekemistä taloyhtiön kerhotilassa tai lähiympäristössä
  • Toimintaa ohjaavat koulutetut TaloTsempparit
  • Hankkeessa on mukana 23 vuokra- sekä omistuspohjaista taloyhtiötä Helsingistä ja Kotkasta
  • Yhteistä toimintaa voi käynnistää muuallakin Vinkkejä taloyhtiön Kotikulmilla-toimintaan oppaan avulla

www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla

Lisätietoa Vanhustenpäivästä ja -viikosta.