Mielimentori on ikäihmisten mielen hyvinvoinnin edistäjä ja kehittäjä. Ikäinstituutin Mentorivalmennus antaa tietoa, välineitä ja tukea mielen hyvinvointia vahvistavien toimintatapojen kehittämiseksi omassa työyhteisössä.
Viime vuosien aikana on kiinnitetty yhä enemmän huomiota mielen hyvinvointiin, ja tieto sen monista hyvistä vaikutuksista on lisääntynyt. Tiedämmekin jo, että mielen hyvinvointi luo perustan ikäihmisen toimintakyvylle ja hyvälle arjelle. Mielen hyvinvointiin panostaminen edistää terveyttä, tukee elämänlaatua ja toiveikkuutta, vahvistaa ihmissuhteita, kannustaa terveellisiin elintapoihin sekä tukee terveyttä ja pidentää elinikää.
Mielen hyvinvoinnin tietotaidolle on tarvetta
Tietoa mielen hyvinvoinnista on olemassa, mutta itse käsite kaipaa yhä tarkennusta. Sitä tarkastellaan usein mielen sairauksien tai häiriöiden poissaolona, vaikka kyseessä on paljon laajempi kokonaisuus. Mielen hyvinvointi on kokemusta elämän tyytyväisyydestä ja siitä, että elämä tuntuu merkitykselliseltä ja mielekkäältä. Se on vahvistettavissa oleva voimavara, johon olennaisesti liittyy kyky pitää yllä mielen tasapainoa muuttuneissa ja kuormittavissa elämäntilanteissa. Vaikka mielen hyvinvointi on yksilöllinen hyvinvoinnin kokemus, on hyvä huomata, että se rakentuu aina suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäristöihin. Mielen hyvinvointi kuuluu siis kaikille – myös heille, joilla on mielen sairauksia tai häiriöitä.
Vaikka tietoa ikäihmisten mielen hyvinvoinnista ja sen merkityksestä on, sen edistämiseen ei ole vielä syntynyt selkeitä rakenteita ja suunnitelmallisia käytäntöjä. Saatavilla on valmiita ja helposti käyttöön otettavia oppaita, materiaaleja ja toimintatapoja. Esimerkiksi päivätoiminnassa ja yhteisöllisen asumisen ympäristöissä on otettu käyttöön ryhmiä, joissa keskustellaan muistojen herättämistä tunteista, harjoitellaan myönteiseen suuntaamista tai pohditaan luonteenvahvuuksien merkitystä elämänkulussa. Lisäksi on kehitetty erilaisia menetelmiä iäkkäiden merkityksellisyyden lähteiden kartoittamiseen ja huomioimiseen osana hoivan arkea.
Mielimentori-valmennuksesta välineitä mielen hyvinvointia edistävään toimintaan
Mielimentori -valmennuksen tavoitteena on vahvistaa iäkkäiden parissa työskentelevien ammattilaisten mielen hyvinvoinnin tietotaitoa sekä antaa valmiuksia suunnitella iäkkäiden mielen hyvinvointia edistävää toimintaa osana omaa työtään. Yksin mentorin ei tätä tarvitse tehdä. Valmennukseen osallistuvat ammattilaiset pääsevät testaamaan ideoita toistensa kanssa sekä jakamaan keskenään ajatuksia ja kokemuksia onnistuneista kokeiluista.
Valmennuksessa on kolme etätapaamista, joissa tarkastellaan iäkkäiden mielen hyvinvoinnin edistämisen erilaisia keinoja ja luodaan konkreettinen suunnitelma mielen hyvinvointia edistävien toimintatapojen kehittämiselle ja jalkauttamiselle arkeen. Tapaamisten välissä tehtävät pienet kokeilut antavat arvokasta tietoa siitä, mikä toimii ja mitä kannattaa vielä pohtia uudelleen. Koska edistämisen keinoja on monia, on tärkeä pohtia, millainen toimintatapa soveltuu juuri omaan työhön ja toimintaympäristöön parhaalla mahdollisella tavalla.
Mentoriverkosto ylläpitää osaamista
Valmennuksen jälkeen osallistujat voivat liittyä Mentoriverkostoon, joka tarjoaa tietoa ja tukea mentoreille myös jatkossa. Mentoriverkostolla on käytettävissä Ikäinstituutin mielen hyvinvoinnin tieto- ja materiaalipankki (Moodle), joka kokoaa yhteen mielen hyvinvoinnin oppaita, ryhmätoimintamalleja sekä erilaisia välineitä käytettäväksi mielen hyvinvoinnin edistämistyössä. Tieto- ja materiaalipankki täydentyy säännöllisesti uusilla materiaaleilla, lukuvinkeillä ja toimii myös ajankohtaisten asioiden tiedotuskanavana. Mentoriverkostolle järjestetään myös vuosittaisia verkkotapaamisia, joissa on tarjolla tietoa ja mahdollisuus jakaa kokemuksia, saada vertaistukea sekä ideoita jatkokehittämiselle.
Ikäinstituutissa on tehty pitkäjänteistä kehittämistyötä iäkkäiden mielen hyvinvoinnin edistämiseksi jo yli 15 vuotta. Vuosien aikana on tuotettu erilaisia materiaaleja ja toimintatapoja, joiden käyttömahdollisuuksia on monia. Kaikkea valmista voi hyödyntää, soveltaa ja jatkokehittää omaan työhön sopivaksi. Aina voi myös ideoida ja pilotoida jotakin kokonaan uutta.
Tervetuloa mukaan Mielimentori-valmennukseen!
Tamara Björkqvist
Yhteystiedot: tamara.bjorkqvist@ikainsituutti.fi tai puh. 040 1905251
*********************************************************************************************
Mielen hyvinvoinnin mentori -valmennustapaamiset järjestetään etänä (teams). Syksyn aikataulu 31.10, 6.11. ja 27.11.2024 klo 12-15. Lisätietoa ja ilmoittautumiset.
Mentorivalmennus on pilotoitu Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin -hankkeessa (2021-2023, STM). Tutustu hankkeessa tuotettuihin materiaaleihin tästä linkistä.