Ikäinstituutin Mielen taitoja elämänmuutoksiin ikääntyessä -hankkeessa kehitetään keskusteluryhmätoimintaa yhdessä ikäihmisten kanssa. Kesällä 2024 kokoontui muistiryhmä, jonka tapaamisissa oivallettiin mielen taitoja.
Ryhmän osallistujia yhdistävä tekijä oli muistisairaus, ja heidät kutsuttiin mukaan hankkeen yhteistyökumppanin kautta. Ryhmässä keskusteltiin elämänmuutosten tuomista tunteista, selviytymiskeinosta, suhtautumisen tavoista ja muiden ihmisten tuen merkityksestä. Ryhmä kokoontui yhteensä kuusi kertaa.
Mitä mielen taidot tarkoittavat?
Mielen taitoja voi tunnistaa pysähtymällä pohtimaan omaa itseään. Itsensä tutkiskeluun hyvä keino on asioiden jakaminen ja peilaaminen muiden kanssa. Muistiryhmän kohtaamisissa käsityksemme ja ymmärryksemme mielen taidoista kirkastuivat.
Tulevan pohtimisen sijaan osallistujat halusivat jakaa paljon asioita menneestä. Miten kiehtovaa oli kuulla siitä, mitä kukin oli tehnyt työkseen ja mitä kiinnostuksen kohteita heillä oli. Mennyttä ihanaa tapahtumaa muistellessa kertojalle nousi tyytyväinen ilme kasvoille. Herännyt ilon tunne sai myös muiden suun hymyyn.
Ryhmän osallistujilla oli arvostavaa kuuntelemisen taitoa ja kiinnostusta pysähtyä toistensa tarinoiden äärelle sekä oivaltaa elämän varrelta tapahtuneita myönteisiä asioita. Tarinoiden jakaminen vahvisti ymmärrystä siitä, ettei ole tunteiden ja kokemustensa kanssa yksin.
”Tämä sairaus on pieni juttu kaiken muun keskellä”
Ryhmässä kuultu toteamus sairaudesta kuvaa hyvin sitä, että elämä on muutakin kuin muistisairautta. Oli yllättävää, miten vähän itse sairastumisesta keskusteltiin.
Luonnollisesti keskustelimme myös elämässä olleista vaikeista tilanteista, joista oli selvitty tähän päivään. Osallistujilla oli usein ollut enemmän huolta läheisistä kuin itsestään. Ne asiat, jotka olivat aiemmin kannatelleet elämänmuutoksissa, olivat hyvin yksilöllisiä.
Oma puhe itselle voi olla kannustavaa vaikeassa tilanteessa. Työelämässä syntyneistä taidoista, kuten neuvottelukyvystä, oli saatu apua elämän isoihin kysymyksiin. Selviytymiskykyä on myönteinen pärjääminen vastoinkäymisistä huolimatta. Tätä kykyä ryhmästä löytyi runsaasti.
”Ei anneta valtaa masennukselle. Sanon itselleni: Periksi ei anneta!”
”Sairaudesta ajattelin, että onhan kaikesta neuvottelemalla aina selvitty, eihän tämä sen kummempaa ole”
” Jos elämässä on ollut vaikeaa, olen uskonut vahvasti, että asiat järjestyy kun pysyy tyynenä ja rauhallisena”
”Elämä on ketju mukavia hetkiä ”
Meille kaikille on tärkeää tulla kohdatuksi. Hyvä tunnelma ja arvostetuksi kokemisen tunne jättää jäljen. Ilo syntyy hetkistä ja pienistä onnistumisista. Onnistumisen tunne voi tulla siitä, että pystyy osallistumaan ryhmään ja tulee kuulluksi.
Muiden kohtaamisilla on valtavasti vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Keskustelut aktivoivat ajatuksia ja tunteita, ajattelumme laajenee ja opimme toisiltamme.
Muistiryhmän osallistujan palaute kuvaa hyvin sitä, mitä keskusteluryhmä on parhaimmillaan:
”Meidän ryhmässä oli kipinöivää juttua, tyhjät tynnyrit eivät kolisseet, ei menty kaavojen vaan tunteen mukaan. Sai kerrankin puhua.”
Teksti: Kirsi Sihvo ja Tiina Mattila
Lue lisää Mielen taitoja elämänmuutoksiin ikääntyessä -hankkeesta verkkosivuiltamme.