Siirry sisältöön

Hämeenlinnassa ulkoillaan porukassa

Reippaat Viipurintien kävelyryhmäläiset lähdössä maanantai-lenkille.

Reippaat Viipurintien kävelyryhmäläiset lähdössä maanantai-lenkille.

Hämeenlinnalainen Anne Koivisto tekee monenlaista vapaaehtoistyötä eläkkeellä ollessaan. Elokuussa hän päätti tarttua uuteen vapaaehtoistehtävään ja kävi Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -koulutuksen pitkäkarvaisen mäyräkoiransa Tytin kanssa. Pian koulutuksen jälkeen Anne ja Tytti pääsivätkin jo toimintaan kiinni.

Hämeenlinnassa ulkoiluystävätoimintaa koordinoi Vapaaehtoiskeskus Pysäkki. Pysäkin työntekijät olivat Annen apuna käynnistämässä uutta kävelyryhmää. Alkavasta ryhmästä vietiin ilmoitus Annea lähellä sijaitsevan, iäkkäille vuokra-asuntoja tarjoavan Hämeenlinnan Vanhusten asuntosäätiön talon yhteisiin tiloihin. Ensimmäisellä kerralla paikalle saapui neljä innokasta kävelijää. Nyt porukka on ehtinyt ulkoilla jo muutaman kuukauden ajan maanantaiaamupäivisin. Vakiporukassa ulkoilee Annen ja Tytin kanssa kolmesta viiteen naista, mutta ryhmä on avoin kaikille halukkaille.

Porukassa kävely tuo säännöllisyyttä ja sosiaalisia kontakteja

Talo, josta kävelyporukka lähtee liikkeelle, sijaitsee mukavasti kävelymatkan päässä Annen kotoa. Sinne on helppo kulkea 4-vuotiaan Tytin kanssa. Maanantaiaamupäiväisistä kävelylenkeistä on tullut Tytille jo rutiini ja se on aina täpinöissään lähdössä talolle päin. ”Koirakin tietää, että tänään on päivä, jolloin lähdetään porukalla lenkille ja suuntaa ihan suoraan sinne, mihin ollaan menossa”, kertoo Anne.

Monelle iäkkäälle ulos lähteminen yksin tuntuu hankalalta tai ei yksinkertaisesti saa itsekseen aikaiseksi lähteä. Kävelyryhmä tuokin ulkoiluun säännöllisyyttä ja ulos tulee lähdettyä, kun on sovittu tietty päivä ja kellonaika. Ryhmässä kävely tarjoaa myös sosiaalisia kontakteja ja mahdollisuuden jutella. ”Ryhmässä kävely on erilaista kuin yksin,” toteavat kävelyporukan naiset.

Porukan naiset ovat iloisia siitä, että Tytti-koira on mukana yhteisillä kävelyillä. Sen läsnäolo riemastuttaa ja sen touhuja on hauska seurata. Välillä Tytti saa riemukohtauksia, kun löytää hienon kepin tai jää tien reunaan haistelemaan ”postejaan”. Annen näkökulmasta Tytti kulkee sujuvasti osana porukkaa. Kävelylenkkien tahti on verkkainen ja kaikilla on aikaa ihmetellä ja seurata ympäristöä ja keskustella. Tyttikin saa rauhassa nuuskia tienpenkkoja.

”Kun tekee toisille hyvää, löytää itselleenkin hyvää”

Anne tekee paljon vapaaehtoistoimintaa ja hänelle on tärkeää, että sen tekeminen antaa hänelle itselleenkin jotain. Kävelyporukan vetämisessä hänelle on erityisen mielekästä se, että hän voi ottaa Tytin mukaansa. Entä mikä vapaaehtoistyössä on parasta? ”Kyllä siinä on semmoinen, että kun tekee toisille hyvää, löytää itselleenkin hyvää”, kuvailee Anne. Merkityksellistä Annelle on myös tutustua erilaisiin ihmisiin ja nähdä, että vanhanakin voi elää täyttä elämää. ”Elämä ei ole iästä kiinni. Voi elää elämänsä kaikki päivät, vaikka tahti hiljenee.”

Anne toivoo kävelyryhmälle jatkuvuutta ja haluaa aktiivisesti kehittää toimintaa. Yhtenä maanantaina tehtiinkin tavanomaisen kävelylenkin sijasta retki Honkalarannalle, jossa paistettiin makkarat ja juotiin glögit. Jollekin kerralle olisi mukava ottaa keskustelunaiheita ja kukin saisi vuorollaan jakaa ajatuksiaan porukassa. Anne on myös ottanut selvää, löytyisikö lähipiiristä hänelle kaveria, joka jakaisi kävelyryhmän vetovastuuta.

Uusia vapaaehtoisia tarvitaan mukaan toimintaan. Anne toivoo, että ulkoiluystävänä toimiminen oman koiran kanssa innostaisi nuorempia, työssäkäyviä koiranomistajia. ”Uskon, että on koiranomistajia, jotka voisivat tehdä tällaista vapaaehtoistyötä. Mistä heidät löytäisi mukaan?” pohtii Anne.

Miten mukaan toimintaan?

Haluaisitko ryhtyä iäkkään ulkoilukaveriksi koirasi kanssa tai ryhtyä kävelyporukan vetäjäksi? Tammi-helmikuussa Hämeenlinnassa koulutetaan uusia vapaaehtoisia. Lue lisää: www.hameenlinna.fi/pysakki

Teksti: Saini Suutari

Tossut ja tassut liikkeelle (20222024) on Ikäinstituutin koordinoima hanke, joka edistää iäkkäiden ulkoilua vapaehtoistoiminnan keinoin. Hankkeessa kehitetään kahta uutta tapaa ulkoiluavun lisäämiseksi: ulkoiluystävätoimintaa koiranomistajien toteuttamana sekä ulkoiluystävärinkiä, jossa vastuu iäkkään ulkoilussa auttamisesta jakautuu useamman vapaaehtoisen kesken.