Siirry sisältöön

Etäjumppa pysyväksi toiminnaksi

Iäkkäiden etäjumpasta voidaan saada pysyvä osa kunnan toimintaa, kun kehittämiseen suhtaudutaan ratkaisukeskeisesti ja toiminta juurrutetaan kunnan rakenteisiin. Osallistujia sitouttaa sopiva liikuntasisältö, myönteinen suhtautuminen iäkkäiden oppimiskykyyn sekä digituki.

Ikäinstituutin kehittämä Voimaa etäjumpasta -toimintamalli on kohdennettu ensisijaisesti yli 75-vuotiaille, joiden on vaikea päästä ohjattuihin liikuntaryhmiin. Ikäinstituutin laadullisessa seurantatutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät edistävät tai vaikeuttavat etäjumpan toteutusta kunnissa. Tutkimus oli osa THL:n koordinoimaa DigiIN-hanketta.

Tutkimuksessa seurattiin seitsemää kuntaa, joissa oli pilotoitu Voimaa etäjumpasta -toimintamallia. Kolmessa kunnassa etäjumppa vakiintui viidessä vuodessa osaksi kunnan palvelutarjotinta.

Kustannustehokkuus kannustaa

Toimintamallin pilottivaiheessa tehtyjen mittausten ja etäjumppaan osallistuneiden kokemusten perusteella etäjumppa kohensi tai ylläpiti iäkkäiden fyysistä toimintakykyä. Etäjumpan suuret osallistujamäärät koettiin kustannustehokkaiksi ja osallistujamäärien kasvua pidettiin osoituksena osallistujien tyytyväisyydestä. Näitä tietoja käytettiin kunnissa perusteluina toiminnan jatkamiselle.

Toiminta juurtui kuntiin helpommin, kun etäjumppa nähtiin kustannustehokkaana toimintana. Vaikka käynnistysvaihe ja muutokset veivät paljon resursseja, juurtunut toiminta toteutui kuitenkin verrattain pienillä resursseilla. Osallistujien fyysisen toimintakyvyn tukemisen arvioitiin vähentävän palveluntarvetta ja tuovan sitä kautta säästöjä.

Myös päättäjien, esihenkilöiden ja työntekijöiden myönteiset tai neutraalit näkemykset iäkkäistä edistivät etäjumpan jatkamista. Iäkkäiden näkeminen oppimiskykyisinä ja -haluisina motivoi työntekijöitä jatkamaan silloinkin, kun eteen tuli haasteita.

Onnistuneet ratkaisut sitouttavat

Etäjumppaa järjestettäessä kunnissa tehtiin monenlaisia digitaalisia ja toiminnallisia ratkaisuja, joilla pyrittiin tukemaan osallistujien toimintakykyä, vahvistamaan osallistumismahdollisuuksia ja lisäämään liikunnasta saatuja hyötyjä. Onnistuneet ratkaisut saivat etäjumppaajat sitoutumaan, mikä tuki etäjumpan jatkumista.

Kannustus, mahdollisuus kokeilla ja oppia muilta tukivat myös työntekijöitä uudenlaisessa ohjaustilanteessa. Kuntapäättäjien ja esihenkilöiden tuki oli tärkeää etäjumpan jatkumiselle. Etäjumpan jatkumista edistivät pitkäaikaiset työsuhteet ja onnistuneet henkilövaihdokset, joissa tehtäviin perehdytettiin ja tehtävät sisällytettiin uuden työntekijän työnkuvaan.

Lue lisää, miten etäjumppa saadaan pysyväksi toiminnaksi Tiiviisti tutkimuksesta -julkaisusta.

Tutustu Voimaa etäjumpasta -toimintamalliin Ikäinstituutin sivuilla.

Katso myös esittelyvideo Voimaa etäjumpasta -toimintamallista.