Siirry sisältöön

Ella ja Feta-koira jakavat ulkoilun iloa iäkkäälle

Jyväskyläläinen Ella ja hänen koiransa Feta ovat uudenlaisen vapaaehtoistoiminnan pioneereja. Ella suosittelee iäkkään ulkoiluystäväksi ryhtymistä ihmisistä pitäville koirille ja näiden omistajille.

Jyväskylässä Piippurannan Klubin lähitalolla järjestettiin syyskuussa ensimmäistä kertaa ulkoiluystäväkoulutus, johon koiranomistajat pääsivät osallistumaan yhdessä koiriensa kanssa. Porukassa mukana olivat myös Ella ja Feta, 3-vuotias coton de tuléar. Nyt pari kuukautta myöhemmin Ella ja Feta ovat päässeet ulkoiluystävätoiminnassa kunnolla vauhtiin.

Omaan arkeen sopivaa vapaaehtoistyötä

Ajatus vapaaehtoistoiminnasta oman koiran kanssa syntyi Ellan mielessä jo koiraa hankkiessa. Hänellä oli toiveena harrastaa koiran kanssa jotakin ja jakaa sen tuomaa iloa muillekin. Ellan työkaveri oli lukenut Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen myötä Jyväskylässä alkavasta ulkoiluystävätoiminnasta, johon etsittiin mukaan koiranomistajia. Työkaverin vinkkaamana Ella päätti osallistua koulutukseen. Feta-koira rakastaa sekä ihmisiä että ulkoilua ja on rauhallinen luonteeltaan. Näin ollen Ella arveli Fetan soveltuvan mainiosti ulkoiluystäväksi.

Melko pian koulutuksen jälkeen Ellalle ja Fetalle löytyi Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palveluiden kautta iäkäs rouva, jonka kanssa parivaljakko on käynyt ulkoilemassa 1–2 viikon välein. Yhteiset ulkoilut ajoittuvat arki-iltoihin heti Ellan työpäivän jälkeen, kun he muutenkin lähtisivät Fetan kanssa kävelylenkille. Vapaaehtoisena toimiminen istuu hyvin työssäkäyvän Ellan arkeen, sillä ulkoiluseuraa kaivannut rouva asuu lähellä. ”Kun menemme ovesta ulos, olemme jo melkein hänen luonaan”, kertoo Ella.

Yhteisistä ulkoilulenkeistä iloa kaikille

Fetalla on tärkeä rooli yhteisissä ulkoiluissa: sen läsnäolo tekee tilanteesta kuin tilanteesta rennomman. Feta tuo myös tapaamiseen keskustelun aiheita, vaikka tähän mennessä ei jutunjuurta ole tarvinnutkaan keksiä. Aina on riittänyt puhuttavaa koko lenkin ajaksi. Yhteiset kävelylenkit ovat olleet iäkkäälle rouvalle mielekkäitä ja odotettuja, ja hän on aina ollut innokas sopimaan seuraavaa ulkoilulenkkiä. Ennalta sovitut yhteislenkit ovat tuoneet iäkkään ulkoiluun myös säännöllisyyttä sekä mukavaa seuraa.

Ulkoiluystävätoiminta antaa paljon kaikille osapuolille, myös koiralle. Ellan mielestä on hyvä, että vapaaehtoistoiminnan myötä Feta saa mahdollisuuden tutustua muihin ihmisiin. Yhteisesti sovittu tapaamispaikka ja iäkäs ulkoilukaveri ovatkin tulleet Fetalle jo sen verran tutuiksi, että se innostuu aina, kun hoksaa, minne ollaan suuntaamassa.

Ellalle ulkoiluystävänä toimiminen tarjoaa mahdollisuuden tehdä hyvää. ”Parasta on se, että voin antaa omaa aikaani ja jakaa koirani tuomaa iloa iäkkään hyväksi”, Ella kuvailee. Hän suositteleekin ulkoiluystäväksi ryhtymistä kaikille koiranomistajille, jotka tykkäävät olla tekemisissä ihmisten kanssa ja keskustella heidän kanssaan.

Lue lisää Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeesta ja tulevista ulkoiluystäväkoulutuksista.

Teksti: Ulla Pohjanmaa