Siirry sisältöön

Viihtyisä kerhotila on vasta asukastoiminnan alku

Vuokranantajan tai taloyhtiön kannattaa panostaa kerhotilan kalustukseen ja viihtyisyyteen, mutta koko talon yhteiseksi olohuoneeksi se tulee vasta asukkaiden oman aktiivisuuden kautta. Helsingin kaupungin asunnot Oy:ssa eli Hekalla kerhohuoneiden toiminnasta vastaavat talotoimikunnat.

Eräänä elokuisena iltana Hekan seniorikohteessa Isonnevankuja 1:ssä kuuluu iloinen puheensorina ja nauru asukkaiden kokouksessa. Syynä iloon lienee se, että kerhotilaan saatiin Hekalta kalusteiden lisäksi iso televisio. TV:n avulla kerhotilassa voidaan järjestää monenlaista etäaktiviteettia kuten etäohjattua keppijumppaa asukkaille.

Lähellä sijaitseva palvelukeskus on ollut koronan vuoksi kiinni ja asukkaat kaipaavat yhdessä tekemistä. Kokoukseen olikin kutsuttu mukaan Tiina ja Sari Ikäinstituutista kertomaan Voimaa etäjumpasta -toiminnasta. Isonnevankuja 1 valittiin Hekan toimesta pilottikohteeksi, jossa toiminta aloitetaan. Talotoimikunnan tehtäväksi jäi tietokoneen hankinta, jotta lähetys kerhotilaan voidaan mahdollistaa. Toiveena on, että tästä harrastuksesta innostuvat myös muut senioritalot.

Lisää asukastoimintaa kerhotiloihin panostamalla

Hekalla on viime vuosina panostettu kerhotilojen viihtyisyyteen ja monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin: uusien ja peruskorjattujen talojen kerhotiloja alettiin sisustamaan asukkaiden valitsemilla kalusteilla pari vuotta sitten. Myös vanhempien talojen kerhotiloja kunnostetaan aluetoimiston talousarvion sallimissa rajoissa vuosittain.

Kerhotiloihin on hankittu pöytiä, tuoleja ja astioita, jotka mahdollistavat monenlaisen toiminnan. Uusitut kerhotilat houkuttelevat asukkaita paremmin viettämään aikaa yhdessä. Siistit ja viihtyisät kerhohuoneet parantavat asukkaiden asumisviihtyvyyttä ja se luo turvallisuutta koko taloon asukkaiden yhteishengen kohenemisen myötä.

Kerhotila taipuu moneen puuhaan

Hekalla kerhotilan pyörittämisestä vastaa talotoimikunta, joka laatii kerhotilaan järjestyssäännöt, hankkii määrärahallaan kaivattavia lisävarusteita ja huolehtii kerhotilan varauskalenterista.

Talotoimikunnan kokousten ohella Hekan asukkaat ovatkin löytäneet kerhotiloille paljon erilaista käyttöä. Talkoot ovat Heka-talojen perinne, minkä lisäksi kerhohuoneissa järjestetään asukkaiden yhteisiä tapahtumia: vuosijuhlia, laskiais- ja vappuriehoja, joulujuhlia, pakkasukon juhlia ja juuston maisteluiltoja.

Kerhotiloissa on myös harrastustoimintaa, kuten eläkeläisten jumppatuokioita, kokkauskursseja ja ompelukerhoja. Kerhotiloissa on annettu koulutusta muun muassa jätteiden lajitteluneuvontaan ja asumisen turvallisuuteen liittyen.

Useissa Hekan kohteiden kerhotiloissa on mahdollisuus saada lainaan erilaisia välineitä, kuten grilli, ompelukone, saumuri ja porakone.

Hekan tavoitteena on kehittää kerhohuoneita jatkossakin kaikkien asukkaiden toiminnan tiloiksi. Toiveena on, että yhä useampi Hekan asukas löytäisi kerhohuoneelle ja innostuisi järjestämään siellä erilaista puuhaa matalalla kynnyksellä.

Kirsi Ikonen

Toimin Hekassa asukastoiminnan koordinaattorina. Minulta voi kysyä erilaisia vinkkejä yhteiseen tekemiseen ja erilaiseen harrastustoimintaan. Viestiä voi laittaa osoitteeseen kirsi.ikonen(at)hekaoy.fi.