Siirry sisältöön

Elämäni eläkevuodet -valmennus sopii järjestöille

Kuva: Sakari Röyskö.

Kuva: Sakari Röyskö.

Eläköityminen on merkittävä elämänmuutos, joka voi olla hyvinvoinnin kannalta sekä riski että mahdollisuus. Ikäinstituutin eläkevalmennus tarjoaa järjestöille valmiin toimintamallin.

Elämäni eläkevuodet -valmennus on tarkoitettu hiljattain eläkkeelle jääneille ja pian eläköityville. Valmennus on ryhmämuotoinen, ja se perustuu keskusteluihin toisten samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa sekä heiltä saatavaan vertaistukeen.

Valmennus sisältää kahdeksan tapaamiskertaa, joiden aikana käydään läpi kokemuksia eläkkeelle jäämisestä sekä tarkastellaan omaa hyvinvointia eri osa-alueiden, kuten liikkumisen, unen, ravinnon ja sosiaalisten suhteiden kautta. Lisäksi pysähdytään pohtimaan, mitä asioita omassa hyvinvoinnissaan haluaisi vahvistaa ja miten voisi rakentaa juuri omannäköistä eläkeaikaa.

”Vertaistuki on ollut monelle valmennuksen paras anti. Voi olla helpottavaa huomata, että muutkin painivat samanlaisten asioiden kanssa kuin itsekin. On muitakin, joille eläköityminen ei ole ollut helppoa tai joilla on hyvinvointinsa kanssa haasteita.”, kertoo Ikäinstituutin koordinaattori Saini Suutari.

Toisten tarinoiden kuuleminen voi antaa rohkaisua ja kannustusta myös oman hyvinvoinnin vahvistamiseen sekä innostaa konkreettisiin tekoihin. Vertaisista voi myös löytää itselleen porukan, johon kuulua. Valmennukseen osallistujista osa onkin jatkanut yhteisiä tapaamisia tai esimerkiksi käyvät porukalla lenkillä tai kuntosalilla valmennuksen jälkeenkin.

Hyvinvointia ja vertaistukea

Elämäni eläkevuodet -valmennusta järjestetään eri puolella Suomea. Valmennusryhmiä ohjaavat Ikäinstituutin kouluttamat vapaaehtoiset vertaisvalmentajat sekä liikunnan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Eläkkeellä olevat vertaisvalmentajat toimivat pääosin järjestöjen paikallisyhdistyksissä. Vapaaehtoisia motivoi halu auttaa ja tukea niitä, joille eläkkeelle jääminen on vaikeaa. Lisäksi he näkevät toiminnan mahdollisuutena innostaa nuorempia eläkeläisiä liittymään mukaan yhdistystoimintaan.

”Moni kunta ja järjestö tunnistaa eläkeiän taitekohdassa olevien hyvinvoinnin vahvistamisen tärkeyden. Eläköityminen on merkittävä elämämuutos, joka voi olla hyvinvoinnin kannalta sekä riski että mahdollisuus. Jotta eläkkeellä olevat ihmiset voisivat hyvin mahdollisimman pitkään, on heitä tärkeää tukea eläkkeelle siirtymisvaiheessa”, summaa Suutari.

Kiinnostuitko Elämäni eläkevuodet -valmennuksesta?

Osallistu järjestöjen etätietoiskuun 20.1.2022 klo 13–14. Tilaisuudessa esitellään valmennusmalli ja konkreettiset askeleet toimintamallin käyttöönottoon. Olet sitten yhdistyksen vapaaehtoinen tai järjestöjohtaja – lämpimästi tervetuloa tietoiskuun! Ilmoittaudu mukaan

www.ikainstituutti.fi/elakevalmennus/

Ikäinstituutin Elämäni eläkevuodet -valmennus on kehitetty ja pilotoitu yhdessä liikuntajärjestöjen ja -toimien kanssa vuosina 2014–2018. Vuodesta 2019 lähtien valmennusta on kehitetty erityisesti kansanterveys- ja eläkeläisjärjestöjen käyttöön STEA:n rahoittamassa Elämäni eläkevuodet – liikettä ja mielenvoimaa -hankkeessa. Hankekumppaneina ovat Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto, Sydänliitto ja Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus.