Siirry sisältöön

Liikkuva minä -opintopiiri kannustaa liikkeelle

Loimaan liikunnanohjaaja Tarja Mäki.

Loimaan liikunnanohjaaja Tarja Mäki.

Liikunnanohjaaja Tarja Mäki Loimaalta on kokenut konkari Liikkuva minä -opintopiirin toteuttajana. Lukuisat opintopiirit ovat koonneet mukaan osallistujia ”turuilta ja toreilta”.

Opintopiirejä on järjestetty Loimaalla jo vuodesta 2018, peräti 16 kertaa. Niissä on ollut aina hyvin osallistujia, koska alueen iäkkäillä on ollut tarve kokoontua. Aina on saatu hyvät ”porinat” aikaiseksi.

”Kyliltä on ollut tulijoita, mutta kyyti puuttuu. Olen sitten noukkinut tarvittaessa pariskunnan kyytiin, mummon tai papan opintopiiriin mennessäni. Voi sanoa, että meillä on ollut opintopiirin oma keikkadösä.”

Osallistujina on ollut naisia, miehiä sekä pariskuntia. He ovat sitoutuneet ja osallistuneet aktiivisesti tapaamisiin. Keski-ikä on ollut 78 vuotta ja vanhimmat osallistujat ovat olleet lähes 90-vuotiaita. Tarja kerää palautetta jokaisesta opintopiiristä. Osallistujat kuvailivat opintopiiriä seuraavasti:

”Näki tuttuja ja tutustui uusiin ihmisiin, tuli lähdettyä sieltä kodista joka tiistai liikenteeseen, rytmitti viikkoa, tuli viikon jumppa, uusia asioita, jumppavinkkejä, löysin ohjatun tuolijumpan tämän piirin kautta, sain tietoa ravinnosta, jotenkin se liukkauskaan ”ei ” pelottanut, kun piti kokoontumiseen lähteä, tehtävät olivat mukavia, vierailijat piristivät, ohjaaja tiesi asiansa, ”joutui” tekemään kotitehtäviä, palasin vesijuoksun pariin, sain jumppakipinän.”

Opintopiiri käyntiin

Opintopiiriä on markkinoitu monipuolisesti alueen eläkeläisjärjestöille, yhdistyksille sekä iäkkäitä tapaaville ammattilaisille mm. ikäihmisten neuvola, vanhustyön koordinaattori, seurakunta, liikuntaryhmät ja sote. Markkinointikanavina on käytetty lehtimainosta, sähköposteja, ilmoitustauluja ja puskaradiota.

Opintopiirejä on pidetty myös taajaman ulkopuolella. Tarja on käyttänyt kokoontumispaikkoina muun muassa kylätaloja, nuorisotiloja, seurakuntakoteja, palvelutaloja ja kouluja. Vierailuja on tehty ryhmän kanssa sekä kunnan ylläpitämiin että yksityisiin kuntosaleihin. Lisäksi on tutustuttu myös ulkokuntosalilaitteisiin ja kuntorataan.

Opintopiireissä on aina ollut myös vierailijoita, riippuen päivän aiheesta; fysioterapeutti, diabetesneuvoja, suuhygienisti, seurakunnan diakonissa tai vertaisohjaaja, joka on ollut puhumassa omasta vapaaehtoistyöstään ja toiminnastaan” kertoo Tarja.

Liikkuva minä opintopiiri on seitsemän kerran kokonaisuus, joka sisältää liikkumiseen liittyviä teemoja, joista keskustellaan pari- ja porukkaporinoina.

”Jokaiseen tapaamiseen sisältyy myös liikuntaosuus. Jaan jokaiselle osallistujalle kaksi uintilippua sekä vastuskuminauhan, jota kuljetetaan aina mukana tapaamiskerroilla” toteaa Tarja.

Tarja huolehtii opintopiiriläisistä olemalla heihin yhteyksissä opintopiirin jälkeen ja kannustamalla heitä liikunnalliseen elämäntapaan.

”Teemme opintopiirin lopussa jokaisen kanssa liikkumissuunnitelman. Soittelen sitten 8–10 viikon kuluttua ja kyselen kuulumiset sekä tiedustelen, miten suunnitelma on toteutunut? Suunnitelman pitää olla realistinen, jotta arkiaktiivisuus säilyy. Laitan opintopiiriläisille lisäksi vuoden vaihteessa postia, jossa kerron tulevasta liikuntatarjonnasta ja kannustan liikkumaan lähettämieni ohjelmien avulla”.

Kiinnostuitko Liikkuva minä -opintopiiristä? Materiaalipakettiin kuuluu painettu ohjaajan opas sekä diat, jumppaohjelmat, videot, lomakkeet ja muut oheismateriaalit, jotka saa ladattua Ikäinstituutin Moodle -oppimisympäristöstä yhteishintaan 25 euroa. Tilaa Liikkuva minä -opintopiiri itsellesi >

Teksti: Elina Vuorjoki-Andersson ja Ritva-Liisa Salonen