Siirry sisältöön

Etäjumppaa sinne, missä savut ovat kaukana

Koti on ihmiselle paikka, jossa voi parhaiten elää itsenäistä, oman näköistä elämää. Säännöllinen ja tavoitteellinen liikunta auttaa pysymään liikunta- ja toimintakykyisenä. Ikäinstituutin pilotoima etäjumppa tuo tasavertaisen vaihtoehdon iäkkäiden terveysliikuntaan, digitaalisin keinoin, kaksisuuntaisten etäjumppalähetysten ja jumppavideoiden avulla. Se on osoittautunut myös mielekkääksi reitiksi digimaailmaan.

”Paan (tabletin) telineeseen pöyvälle ja aljan tekemhän.”

Ikääntynyt motivoituu harjoitteluun, kun harjoittelu perustuu tutkittuun tietoon ja on riittävän yksinkertaista ja selkeää. Kun kotijumppaa voi videoiden avulla tehdä silloin, kun se itselle parhaiten sopii, kynnys säännölliseen harjoitteluun madaltuu. ”Kyllä se vilimi käypi, kun saa kotona tehhä sillon kun soppii. Ei oo huolta siitä, että millä tuonne lähtee.” Kotijumpan tueksi tuotetut kuusi 30 minuutin videota löytyvät Ikäinstituutin YouTube-tililtä ja Voitas.fi-sivustolta. Ikkunaa ulospäin avartavat myös lyhyet Kunnon eväät -videot, jotka vievät neljän seinän sisältä virtuaaliselle matkalle ympäri Suomea.

”Se on ihan eri juttu, kun siinä on muitakin saman ikäsiä.”

Etäjumppalähetys on ovi maailmaan ja ihmisten pariin. Ryhmäläisten juttuhetki ennen ja jälkeen jumppatunnin tuo lisää merkityksiä etäjumppaan. ”Innostusta lissää, kun pittää pysyä muitten matkassa.” ”Kyllä sitä aina oottaa sitä maanantaita ja näkkee toisia ihmisiäkin. Tuntuu kyllä siltä, että on osa sitä ryhmää.” Kun jumppa on säännöllistä ja sisältää sopivasti haasteita, kunto kohenee ja arki alkaa sujua paremmin.  ”Jalkoihin on tullu voimaa ja tasapaino on parantunu. Ei niin heippase, kun kävelee, ja olen luopunu kepeistä.”

Oppiminen sujuu, kun rauhassa edetään

Etäjumppaa tehdään tablettitietokoneen tai kannettavan pöytäkoneen avulla. Tämä vaatii uusien taitojen opettelua. Kun on motivaatiota ja rauhallinen, kannustava opastaja rinnalla, oppiminen helpottuu ja uskallus kokeilla lisääntyy. Selkeät kirjalliset ohjeet auttavat muistamaan mitä piti tehdä. ”Tabletin käyttöä opettelen. Kun ihminen on menny vanhaksi, niin aikaa menee enempi. Opastaja sano, että kyllä se siitä lähtee, se helpotti. Sain hyvän avun ja ohjeet paperilla.”

Digitaidot karttuvat, elämänpiiri laajenee ja mieliala kohenee

Tekemisen myötä digitaidot karttuvat ja onnistumiset lisäävät rohkeutta tutkia löytyisikö tämän ”ikkunan” kautta muutakin mielenkiintoista. Lehtien luku, aivojumppa ja yhteydet kaukanakin asuviin ystäviin ja sukulaisiin tuovat lisää sisältöä päiviin.

”Onhan se häätyny taitojen parantua, kun ossaan itekkin kattoa ja uskallan kokkeilla. Oon kattonu muutakin ku jumppaohjelmaa. Luen sieltä Ilta-Sanomat ja sanapeliä pelaan joka päivä.”

Lainaukset pohjautuvat kokemuksiin, jotka on saatu Ikäinstituutin tukemissa etäjumppakokeiluissa seitsemällä paikkakunnalla. Kuntien ja järjestöjen yhteistyöllä toteutetusta Ikäihmisten etäjumpasta saadut kokemukset ja tulokset ovat hyviä. Etäjumppaa kannatta kokeilla. Alkuun pääsemistä helpottavat Virtuaalisesti voimaa vanhuuteen -hankkeessa tuotettavat Voimaa etäjumpasta -opas ja -koulutus.

”Maailma on oikein kirkastunu ja oon saanu aikaseksi paljon.”

suunnittelijat Teija Vihervaara ja Sonja Iltanen
Ikäinstituutin Virtuaalisesti Voimaa vanhuuteen -hanke