Siirry sisältöön

TaloTsemppariksi kuin varkain

Olen toiminut vuosia vapaaehtoisena monissa eri järjestössä ja paikoissa. Jotain tehtäviä on matkan varrella jäänyt pois, mutta aina on tullut uutta tilalle. TaloTsemppari -toimintaa olen tehnyt kaikki nämä vuodet tavalla tai toisella. Luonut askeleita kohti asukkaiden yhteistä tekemistä Havukoskella. Se on sitä, että saadaan ja voidaan olla yhdessä, tehdään jotain kivaa ja nautitaan toisten seurasta. Luodaan tilanteita, joissa viihdytään ja tullaan toisenkin kerran. Kaipaamme turvallista ja miellyttävää ympäristöä, jossa voimme liikkua ja kokea elämyksiä, jotka kannattelevat elämää.

Viime vuoden syyskuussa osallistuin Ikäinstituutin TaloTsemppari -koulutukseen. Se antoi paljon ideoita, vahvisti jo aiemmin tuttua tekemistä sekä viritti omia ajatuksia uudenlaiseen tekemiseen. Tilasin itselleni myös TaloTsemppari -materiaalin, jota voin käyttää monissa vapaaehtoistehtävissäni.

Rekolan Raikkaan veteraanijaostomme järjesti koronakeväänä 2021 kävelytapahtumia, jonne jäsenet saivat ottaa kaverin mukaan. Ne olivat onnistuneita ja osallistujamäärä oli kerta kerralta suurempi. Moni oli kaivannut juttukaveria ja halusi kuulla muiden kuulumisia. Käyn ulkoilemassa myös läheisten senioritalojen asukkaiden kanssa ja suunnittelen toisen TaloTsempparin kanssa kävelyretkeä oman taloyhtiömme huvimajaan.

Tätä kirjoittaessani takana on 22 kuukautta korona-aikaa rajoituksineen. Rajoitukset pysäyttivät monet yhteiset tapahtumat ja tekemiset. Ikäihmiset, jotka ovat tottuneet sääntöihin, tottelivat annettuja ohjeita ja jäivät kotiin. Kodin ulkopuolella käytiin vain tarvittaessa. Lapsia ja lapsenlapsia tavattiin etänä tai parvekkeelta vilkuttaen.

Kotonaolo suojasi ja näin moni säästyi tartunnalta sekä sairastumiselta. Tällä kaikella oli kuitenkin kallis hinta. Ikään kuin elämää ei olisi ollutkaan. Ja elämä ilman unelmia ei ole elämää. Me kaipaamme toisen läheisyyttä ja toinen toisiamme. Näin yksinäisyys tuli monen seuralaiseksi. Kodin ulkopuolinen maailma jäi elämättä.

Moni tietää, miten vaikeaa voi uuden asian aloittaminen olla. Vastaava tilanne oli, kun koronarajoituksia alettiin purkamaan ja oli vapaus jälleen osallistua. Tätä oli odotettu. Mutta kun kerhot ja liikuntaryhmät avattiin, moni ei enää uskaltanutkaan osallistua. Päällimmäisenä oli ajatus, että onko tämä kaikki varmasti turvallista. Toivon, että asukkaiden yhteiset kävelyretket koetaan turvalliseksi tavaksi aloittaa yhteinen toiminta jälleen.

Paula Kaunismäki
Vapaaehtoistoiminnan moniottelija ja koulutettu TaloTsemppari Vantaalta, joka uskoo yhden hyvän asian aina johtavan toiseen.