Siirry sisältöön

Ole sinäkin Mummonmarkan vartija!

Ikäihmisiin kohdistuu samoja huijausyrityksiä kuin muuhunkin väestöön. Joissain tapauksissa huijarit kuitenkin pyrkivät kohdistamaan toimintansa erityisesti ikäihmisiin. Usein huijauksissa käytetään kahta vipuvartta: menetyksen pelkoa tai lupausta suuresta onnesta. Nämä eivät tietenkään ole totta, mutta huijarit ovat erittäin taitavia saamaan uhrin vakuutetuksi siitä, että kyseessä on todellinen tilanne.

Yhteistä kaikille huijauksille on se, että niissä huijari pyrkii tavalla tai toisella saamaan uhrilta rahaa. Laskemme hankkeessa huijaamistoiminnaksi myös epäasiallisen markkinoinnin ja tungettelevat kotimyyjät. Taidokkaimmissa huijauksissa saatetaan käyttää hyväksi jopa väärennettyjä asiakirjoja, verkkosivuja ja valehenkilöllisyyksiä.

Turvataitojen ja tietoisuuden lisäämiseen tähtäävä hankkeemme on pian ollut käynnissä jo kaksi vuotta. Asiamme on kiinnostanut ilahduttavasti ja olemme saaneet viedä tietoa lähes koko Suomen läpi. Meneillään oleva poikkeustilanne keskeytti koulutuskiertueemme, mutta jäljellä olevien koulutuskiertueen kaupunkien lisäksi (Kajaani, Helsinki, Tampere, Vaasa, Lappeenranta, Joensuu) suunnitteilla on yhä kohtaamisia aina Saariselältä Suomenlahdelle saakka. Toivottavasti tapaamme pian!

Vertaisuudesta vauhtia tiedon levittämiseen

Koulutuskiertueen katkettua otimme uuden ajan käsiimme aloittamalla Mummonmarkan vartijoiden kouluttamisen suunnittelun. Mummonmarkan vartijoilla tarkoitamme vertaiskouluttajia, jotka vievät tietoa taloudellisesta kaltoinkohtelusta ja huijauksista eteenpäin omissa verkostoissaan. Vertaiskouluttajien on todettu niin tutkimuksissa kuin yhteistyökumppaneidemme toiminnassa olevan erittäin tehokas tiedon levittämisen väline. Puskaradio siis toimii!

Työparini Pirjon kanssa olemme opiskelleet kurssimuotoisen toiminnan suunnittelua verkkokurssilla, ja koulutussuunnitelma on jo hyvällä tolalla. Innostuneiden yhteistyöverkostojen ansiosta pääsemmekin pilotoimaan koulutustamme Järvenpäässä näillä näkymin jo alkusyksystä. Mikäli tapaaminen ei ole mahdollista, onneksi olemme silloin jo sangen harjaantuneita etäkokousten kävijöitä.

Mitä kaltoinkohtelusta ja huijauksista on tarpeellista tietää?

Hankkeemme tavoitteena on ensisijaisesti kaltoinkohtelun ja huijausten ennaltaehkäisy. Tavoitteen saavuttamiseksi tiedon levittäminen on ensisijaisen tärkeää. Vaikkei kaltoinkohtelu tai huijaus osuisi omalle kohdalle, saamillaan opeilla voi ehkä auttaa jotakuta muuta tunnistamaan kaltoinkohtelu- tai huijausyrityksen ennen taloudellisia menetyksiä.

Ikäihmisten lähisuhteissaan kohtaama kaltoinkohtelu on pitkälti vaiettu aihe. Kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta jää usein kaikilta piiloon. Ikääntyneiden kohtaama väkivalta on parisuhdeväkivallan lisäksi usein aikuisten lasten tai lastenlasten tekemää. Tilanteiden skaala on laaja: siinä missä jonkun kohdalla kaltoinkohtelussa on kyse vaihtorahojen palauttamatta jättämisestä kauppakäynnillä avustaessa, toisella väkivalta on vuosia jatkunutta fyysistä ja henkistä väkivaltaa, kuten vähättelyä, kontrollointia ja eristämistä.

Henkinen väkivalta on tämän vuoden Kätketyt Äänet -päivän teema. Apua on saatavilla. Oman kunnan sosiaali- ja vanhuspalvelut auttavat, ja turvakodit ovat avoinna myös ikääntyneille ja miehille. Teemaan liittyviä auttavia puhelimia ovat mm. Nollalinja (0800 05 005, auki 24/7) ja Suvanto-linja (0800 06776, ti klo 13-15, 30.6. saakka myös to klo 13-15).

Ole siis sinäkin Mummonmarkan vartija ja suuntaa verkkosivuillemme osoitteeseen www.mummonmarkanvartijat.fi, josta saat runsaasti lisätietoa ja vinkkejä ennaltaehkäisystä ja apua tarjoavista tahoista. Katso myös luentovideomme.

Lämpöisiä kesäpäiviä toivotellen,

Erja Ronkainen, hankesuunnittelija, Mummonmarkan vartijat -hanke

Hankkeessa lisätään tietämystä ikääntyneisiin kohdistuvan taloudellisen kaltoinkohtelun ilmenemismuodoista sekä niiden torjunnasta tiedottamalla ja kouluttamalla.

Tutustu Elämänote-ohjelman hankkeisiin