Siirry sisältöön

Lempeä väline toisista välittämiseen

Yksinäisyys on koronavuosien jälkeen lisääntynyt. Se on terveydelle haitallisempaa kuin tupakanpoltto. Jättäytymisestä neljän seinän sisälle on liian monelle tullut uusi normaali. Samalla kynnys lähteä tapahtumiin ja ihmisten ilmoille on noussut – monelle ylipääsemättömäksi. Yhdessä kotikulmilla -toiminta on mitä mainiointa, matalankynnyksen toimintaa, johon kutsutaan, käydään jopa henkilökohtaisesti hakemassa talon asukkaita yhteisiin hetkiin.

Ihmisillä on tarve tulla nähdyksi, kuulluksi, kohdatuksi, hyväksytyiksi ja tässä meillä lempeä, toimiva väline, joka mahdollistaa myös oman panoksen antamisen yhteisen hyvän eteen ja siten omasta elämästäkin tulee merkityksellisempää.

Talossamme Taatonkatu 5:ssa kokoonnumme talvisaikaan parin viikon välein, joskus useamminkin yhteisiin hetkiin. Olemme tehneet kävelylenkkejä, pelanneet mölkkyä, heittäneet utarekumeja kilpaa maitotonkkaan, grillanneet, askarrelleet joulun ja pääsiäisen alla useammalla tapaamiskerralla, voimistelleet, jooganneet, pitäneet tietokilpailuja, lukeneet Kalevalaa, runoja, pelanneet bingoa jne.

Ideoita olemme saaneet Ikäinstituutin posteista ja itse olemme myös ideoineet, kuunnelleet asukkaitten toiveita. Olemme kutsuneet talomme koululaisia kanssamme askartelemaan ja vieneet kahvileipää asukkaille, jotka eri syistä eivät ole päässeet tapaamiseen.

Keväällä oli Kotkan torilla eri vapaaehtoisjärjestöjen esittäytymismarkkinat. Tapasimme siellä muiden taloyhtiöiden TaloTsemppareita, kuulimme heidän toiminnastaan ja saimme vierailukutsuja. Markkinoimme tätä mahdollisuutta torilla oleville ihmisille, joiden taloissa ei yhteistä toimintaa ole – tai ei ole edes tietoa tällaisesta organisaatiosta ja sen tarjoamasta tuesta. Suusta – suuhun, henkilöltä – henkilölle menevä mainostaminen kantaa varmimmin hedelmää – joka lähdössä.

Yhdessä kotikulmilla -toiminta valjastaa yksilöiden ja yhteisöjen voimavarat rakentamaan parempaa huomista meille kaikille. Se on terveysteko sanan varsinaisessa merkityksessä. Antaa toivoa, uskoa ja luottamusta tulevaan.

Ihmisillä on tarve ”kuulua joukkoon” – tässä se tulee mahdolliseksi. Ilman vapaaehtoistoimintaa, ilman vapaaehtoisia, tällä yhteiskunnalla ei ole tulevaisuutta ja sitähän me emme kukaan halua.

Olen hypännyt liikkeessä olevaan junaan ja päätynyt TaloTsemppariksi. Olen mukana lukuisissa muissa vapaaehtoistoiminnoissa ja ne ”hedelmöittävät” toisiaan – verkostoituminen laajenee, ideoita ja vinkkejä kertyy reppuun ja toisaalta voi myös laittaa jakoon omia löytöjään. Universumi laki on, että antaessaan saa – näin se vaan menee ?

Marja Leena Valkeinen
eläkeläinen

Marja toimii Kotkan Taatonkatu 5:n kerhonohjaajana ja osallistuu syyskuussa Ikäinstituutin TaloTsemppari-valmennukseen. Haluaisitko sinäkin toimia taloyhtiösi TaloTsempparina?