Siirry sisältöön

Yhdessä kotikulmilla laajenee uusille alueille

Yhdessä kotikulmilla -toimintamalli on kehitetty asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa Helsingissä ja Kotkassa. Syksyllä toimintaa käynnistetään Lahdessa, Lieksassa, Riihimäellä ja Vantaalla. Toiminta laajenee myös Helsingissä ja Kotkassa, kun mukaan tulee uusia taloyhtiöitä.

Kotikulmilla-toiminta on suunnattu erityisesti iäkkäille, mutta kaikki muutkin asukkaat ovat tervetulleita mukaan. Kotiympäristöstä pois lähteminen ei ole kaikille helppoa tai edes mahdollista. Oman taloyhtiön tiloissa toteutettu asukkaitten yhteinen kahvihetki, toiminta- tai juttutuokio piristää päivää. Toiminnalla on saatu hyviä tuloksia: yksinäisyys on lievittynyt ja tilalle on tullut iloa, yhdessä tekemistä ja yhteisöllisyyttä. Naapurusto on tullut tutummaksi ja uusia eri-ikäisiäkin ystäviä on saatu. Voimistunut yhteisöllisyys on lisännyt myös turvallisuuden tunnetta ja naapuriapua. Kun naapurit ovat tuttuja, arjen apua on helpompi pyytää ja tarjota.

Yhteisiä rakenteita toimintaan

Kotikulmilla-toimintamallin jalkauttamista uusille yhteistyöalueille on korona-aikana pohjustettu paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja luotu rakenteita toiminnan käynnistämiseksi.  Paikallisten verkostojen avulla on nostettu tietoisuutta Kotikulmilla-toiminnasta ja kartoitettu toiminnalle sopivia alueita ja taloyhtiöitä. Kotikulmilla-tiimi on kouluttanut yhteistyöalueille TaloTsemppari-kouluttajia. Verkoston kouluttajat ja Kotikulmilla-tiimi järjestävät syksyllä toiminnan ohjaamisesta kiinnostuneille vapaaehtoisille paikallisia TaloTsemppari-valmennuksia.

Kouluttajaverkoston avulla Kotikulmilla-toimintamallia voidaan levittää ja ottaa käyttöön eri puolilla Suomea. Kotikulmilla-toimintamallia onkin hyödynnetty myös Lohjalla, Heinolassa, Joensuussa, Oulussa ja Tampereella. Oman alueen kouluttajana toimimisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Kotikulmilla-tiimiin.

Ikäinstituutti koordinoi yhteistyöalueiden TaloTsemppari-valmennuksia ja tukee taloyhtiöiden Kotikulmilla-toimintaa mm. tukimateriaalia sisältävillä starttikasseilla, soittokierroksin sekä järjestämällä alueilla Kotikulmilla-päiviä ja vapaaehtoisten yhteisiä tapahtumia ideoiden vaihtoon. Toimintaa tukevat Ikäinstituutin lisäksi myös paikalliset yhteistyökumppanit kuten esimerkiksi kaupungin toimijat, järjestöt, yhdistykset ja seurakunta.

Syyskuussa tapahtuu

Nyt on oiva tilaisuus tulla kuulemaan paikallisesta toiminnasta maksuttomiin Kotikulmilla esittäytyy -tapahtumiin, jotka ovat järjestetty koronaturvallisesti.

​LAHTI: To 2.9. klo 13–15 Palvelukeskus Onnelanpolku, Harjulankatu 1. Lisätiedot: Outi Mustonen​

VANTAA: Ma 6.9. klo 12.30–14.00 Myyrinki, Vaskivuorentie 10 B. Lisätiedot: Tiina Mattila​

RIIHIMÄKI: Ke 8.9. klo 13–15 Lounaspuisto, Kauppakatu 21. Lisätiedot: Jukka Murto

LIEKSA: Pe 10.9. klo 11–13 Lieksan tukipiste, Asema-aukio 2. Lisätiedot: Jukka Murto​

Eri paikkakunnilla järjestetään syksyllä myös TaloTsemppari-valmennuksia niille, jotka haluavat ohjata iäkkäiden ryhmiä taloyhtiöiden tiloissa. Valmennukset löytyvät Ikäinstituutin koulutuskalenterista. Lisäksi kannattaa seurata ilmoittelua omalla alueella.

Miten mukaan toimintaan?

Voit ilmoittaa Kotikulmilla-tiimille, mikäli taloyhtiötänne kiinnostaa Kotikulmilla-toiminnan toteutus tai olet kiinnostunut toimimaan TaloTsempparina tai alueellasi TaloTsemppari-kouluttajana.

Lisätietoa ja yhteystiedot Kotikulmilla-toiminnan verkkosivuilta osoitteessa www.ikainstituutti.fi/kotikulmilla.

Tutustu myös Vinkkejä taloyhtiön kotikulmilla-toimintaan ja Opas Kotikulmilla-toiminnan toteuttamiseen

Teksti: Jukka Murto