Siirry sisältöön

Nivalassa panostetaan eläköityneiden hyvinvointiin

Elämäni eläkevuodet -ryhmissä jaetaan kokemuksia eläkkeelle jäämisestä ja keskustellaan sen herättämistä odotuksista ja toiveista. Kuva: Sakari Röyskö.

Elämäni eläkevuodet -ryhmissä jaetaan kokemuksia eläkkeelle jäämisestä ja keskustellaan sen herättämistä odotuksista ja toiveista. Kuva: Sakari Röyskö.

Uusille eläkeläisille tarkoitettu Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmä käynnistyy Nivalassa syyskuussa. Kaupunki on aktiivisesti mukana viemässä toimintaa eteenpäin.

Nivalassa huokuu tekemisen meininki. Kuntatyöntekijät tekevät kaikkensa, jotta kuntalaiset voisivat hyvin. Liikuntaneuvojan Jarmo Kiviojan ja hyvinvointikoordinaattori Meri Vähäkankaan puheista kuulee, että kuntalaisten hyvinvointi on heille sydämen asia. Nivalassa on lähdetty innolla edistämään myös 60+ -ikäisten hyvinvointia. Monessa toiminnassa on mukana vapaaehtoisia ohjaajia. Pienen kunnan valtti on, että päätösten teko on ketterää.

”Elämäni eläkevuodet -valmennukselle on Nivalassa tarvetta. Oli mahtava kuulla, että yksi meidän vertaisohjaajistamme on kouluttautunut Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmän ohjaajaksi. Toivomme, että uusi toimintamuoto tavoittaa ne vastikään eläkkeelle siirtyneet, jotka kaipaavat tukea hyvinvoinnin vahvistamiseen uudessa elämänvaiheessa.”

Nivalan kaupunki haki ja valittiin keväällä myös Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmaan, jonka painopisteenä on edistää toimintakyvyltään heikentyneiden 75+ -ikäisten hyvinvointia.

”Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmän myötä saamme tarjottua myös nuoremmille eläkeläisille heidän hyvinvointiaan lisäävää toimintaa. Toivon, että saamme Nivalaan lisää vapaaehtoisia Elämäni eläkevuodet -ryhmän ohjaajia, jotta vapaaehtoistyö ei kuormita ketään liiaksi”, Kivioja lisää.

Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmän vapaaehtoinen vertaisvalmentaja, Paula Korpela, on tyytyväinen, että kaupunki on mukana toteuttamassa uutta toimintaa.

”Olen todella ilahtunut yhteistyöstä kaupungin kanssa. Kaupungin tuella tieto ryhmästä saadaan leviämään. Tällöin ne, jotka kaipaavat juuri tämänkaltaista ryhmää oman hyvinvointinsa vahvistamiseksi, löytävät tiensä ryhmään”, Korpela kiittelee.

Eläkkeelle jääminen on merkittävä taitekohta elämässä. Tuttu päivärytmi, rutiinit ja työhön liittyvät sosiaaliset suhteet jäävät ja tilalle tulee uusi arki. Eläkkeelle siirtyminen tuo vapautta ja mahdollisuuden panostaa omaan hyvinvointiin ja itselle tärkeisiin asioihin. Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmässä jaetaan kokemuksia eläköitymisestä ja pohditaan, kuinka omaa hyvinvointia voisi uudessa elämänvaiheessa vahvistaa. Tavoitteena on löytää liikkumisen ilo ja kipinä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen sekä saada keinoja omannäköisten eläkevuosien rakentamiseen. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.

”Vertaistuki on monelle kullanarvoista uudessa elämänvaiheessa. Keskustelut muiden samassa tilanteessa olevien kanssa tuovat esille uusia näkökulmia. Ryhmänohjaajana luon keskusteluille tilaa ja pidän huolta siitä, että kaikista asioista voidaan keskustella luottamuksellisesti”, Korpela kertoo.

Työnjako Nivalassa eri osapuolten välillä on selkeä. Vertaisvalmentajaksi kouluttautunut Korpela vastaa ryhmän ohjaamisesta, ja kaikki muu jää kuntatyöntekijöiden vastuulle.

”Teemme tilavaraukset, tiedotamme ryhmästä eri viestintäkanavissa ja otamme ilmoittautumiset vastaan. Saamme Ikäinstituutilta kaiken tarvittavan tiedotusmateriaalin: esitteet, julisteet, lehti-ilmoituksen, tiedotteen, info-tv-tauluihin laitettavan ilmoituksen ja sähköisesti jaettavan ilmoituksen. Ryhmä kokoontuu kahdeksan kertaa vanhan uimahallin tiloissa Kalliontiellä sijaitsevassa Pajalassa. Annan mielelläni lisätietoja ryhmästä”, Vähäkangas kertoo.

Teksti: Taru Tanskanen

Elämäni eläkevuodet -valmennus on Ikäinstituutin kehittämä toimintamalli, jonka avulla kannustetaan juuri eläkkeelle jääneitä löytämään liikkumisen ilo ja vahvistamaan mielen hyvinvointia. Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmiä järjestävät Ikäinstituutin kouluttamat vertaisvalmentajat sekä liikunnan ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset eri puolilla Suomea. Koulutamme uusia valmentajia syksyllä. Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

 Lisätiedot Nivalan Elämäni eläkevuodet -ryhmästä: hyvinvointikoordinaattori Meri Vähäkangas meri.vahakangas(at)nivala.fi tai puh. 040 344 7317.

www.ikainstituutti.fi/elakevalmennus