Vetovoimainen senioritanssi

Senioritanssin aluekouluttajat Laura Cedras (vas.) ja Anneli Makkonen tanssivat senioritanssijoiden juhlareisteilyllä.

Senioritanssin aluekouluttajat Laura Cedras (vas.) ja Anneli Makkonen tanssivat senioritanssijoiden juhlareisteilyllä.

Senioritanssi on harrastajien mukaan hauska tapa oppia uutta, parantaa muistia ja pysyä hyvässä kunnossa. Ohjaajaksi voi kouluttautua liikunnan ammattilainen tai tanssin ohjaamisesta kiinnostunut harrastaja.

Anneli Makkonen, senioritanssien vertaisohjaaja ja aluekouluttaja, tuo esille senioritanssin monet hyödyt:

”Senioritanssit rassaavat aivoja, kehittävät tasapainoa, saavat sydämen pumppaamaan, hapenottokyky lisääntyy ja osteoporoosi siirtyy. Monesti koetaan liikunnan ja yhdessäolon iloa, kun senioritansseista löytyy pari, jolle voi purkaa huoliaan. Yksinäisiä ihmisiä on Suomi pullollaan, joten senioritanssiin lähteminen poistaa yksinäisyyttä”, Makkonen tiivistää.

Senioritanssiin pääsee tutustumaan helposti paikallisissa tanssiharjoituksissa, joita eri yhdistykset, kansalaisopistot ja kuntien liikuntatoimet järjestävät.

”Senioritanssi on hyvin tärkeää ikäihmisille sekä liikunnan muotona ja myös sosiaalisena tapaamisena. Se antaa hyvän syyn lähteä ulos harrastamaan. Moniin tunteihin kuuluu kahvi- ja rupattelutauko, jolloin vaihdetaan kuulumiset ja annetaan vertaistukea. Näen toisen työni puolesta paljon liikkumattomia vanhuksia ja ero samanikäisissä vanhuksissa on huima. Senioritanssi pitää mielen virkeänä ja kehon hyvässä kunnossa”, kertoo senioritanssin ohjaaja ja aluekouluttaja Laura Cedras.

Senioritanssi oli tänä vuonna esillä myös valtakunnallisessa, Tanssi vieköön -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

”Tanssijoita oli paljon ja tunnelma oli mukava ja tanssilattia täynnä”, Cedras toteaa tyytyväisenä.

Senioritansseja ohjaa aina koulutettu ohjaaja.  Suomenkielistä ohjaajakoulutusta koordinoi Ikäinstituutti ja ruotsinkielistä Finlands Seniordansförbund rf. Ohjaajakoulutuksia järjestävät lisäksi edellä mainittujen tahojen aluekouluttajat eri puolilla Suomea.

Minustako senioritanssin ohjaaja?

Monet senioritanssin harrastajat ovat innostuneet ohjaajan roolista tanssittuaan joitakin aikoja paikallisessa senioritanssiryhmässä. Näin kävi myös Makkoselle:

”Ajattelin silloin, että voi, kun oppisin ohjaamaan näitä helppoja senioritansseja! Sitkeästi harjoittelin ja en osannut alkuun lukea ohjeita tai tahteja, mutta käytyäni seuratanssin ohjaajan peruskurssin opin tahtien laskemisen ja myös ymmärtämään ohjeita. Kävin antaumuksella eri kouluttajien kursseja eri puolella Suomea ja opin tuntemaan kouluttajia ja ”poimin” kultakin kouluttajalta hyviä niksejä, miten kannattaa ohjata senioritansseja. Samaan tapaan annan myös tuleville ohjaajille kursseillani niksejä”, Makkonen vinkkaa.

Suomen Kansainvälisen Senioritanssin liitto kehittää senioritanssitoimintaa yhteistyössä Ikäinstituutin ja Finlands Seniordansförbund rf:n kanssa. Ikäinstituutti tarjoaa syksynä 2017 kaikille valtakunnallisille järjestökumppaneille maksuttoman starttikurssin, jossa opitaan tarvittavat tiedot ja taidot helppojen senioritanssien ohjaamiseen.

Viikoittaisten tanssiharjoitusten lisäksi tanssijoita hemmotellaan vuosittaisilla kansallisilla ja kansainvälisillä tapahtumilla. Elokuussa senioritanssijat juhlivat 20 vuotta täyttävää Suomen Kansainvälisen Senioritanssin liittoa juhlaristeilyn merkeissä.

Senioritanssi

  • Sopii liikkumiskyvyltään erilaisille ihmisille: vaikeustasoltaan helppoja sekä haasteellisia tansseja
  • Koostuu rennoista seuratansseista, joilla kullakin on oma nimi, koreografia, luonne ja musiikki
  • Harjoittaa tasapainoa ja koordinaatiota
  • Vahvistaa muistia ja mielen hyvinvointia
  • Vaihtuva pari auttaa ryhmäläisiä tutustumaan toisiinsa

Teksti: Taru Tanskanen