Siirry sisältöön

Raumalla laitettiin tassut liikkeelle

Kuva: Saini Suutari.

Kuva: Saini Suutari.

Vapaaehtoiset ulkoiluystävät mahdollistavat ulkoilun monelle ikäihmiselle. Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeen myötä Raumalla koulutettiin ensimmäiset koiranomistajat naapurustossaan asuvien iäkkäiden ulkoiluystäviksi.

Alkukeväästä asti tätä päivää oli pohjustettu ja jännityksellä odotettu – ensimmäistä koulutusta, jossa koiranomistajat perehdytettiin ulkoiluystävätoimintaan koiran kanssa. Monet keskustelut iäkkäiden, koiranomistajien ja koira-avusteista vapaaehtoistoimintaa järjestävien tahojen kanssa antoivat intoa ja hyvät eväät koulutuspäivään. Yhteistyökumppanimme Tanja Hakulinen Rauman kaupungilta oli korvaamaton tuki toiminnasta tiedottamisessa ja käytännön järjestelyissä.

Toukokuun puolivälissä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta Lähdepellon urheilukeskuksessa Raumalla. Jännitys tiivistyy, kun keitämme kahvia, järjestelemme koulutustiloja ja valmistaudumme ottamaan vastaan uudet vapaaehtoiset. Ensimmäisenä paikalle saapuvat mäyräkoirat Esko ja Uuno omistajansa kanssa. Pojat tulevat heti hännät heiluen ja iloisina tervehtimään. Hetkeä myöhemmin tapaamme Elsan, mustakarvaisen kaunottaren, jonka ulkonäkö ja luonne hurmaavat sekä poikakoirat että meidät ihmisetkin. Viimeisenä seuraamme liittyvät kääpiösnautserit Martta ja Hertta. Äiti Martta on ollut jo monenlaisessa toiminnassa ihmisten iloksi mukana ja Hertta-pentu kulkee äidin jalanjäljissä valmiina uusiin seikkailuihin.

Koirat tekevät iloisesti tuttavuutta kanssamme ja suhtautuvat meihin avoimen ystävällisesti. Koirat tulevat myös ongelmitta toimeen keskenään, joten lähdemme pienelle tutustumiskävelylle läheiselle lenkkipolulle. Käy ilmi, että kaikilla koulutukseen osallistuvilla on pitkä kokemus koirista sekä kokemusta iäkkäiden parissa toimimisesta omaisten, työn tai aiemman vapaaehtoistoiminnan kautta. Mainiot lähtökohdat ulkoiluystävänä toimimiselle, vaikka vähemmälläkin kokemuksella voi hyvin lähteä mukaan. Ulkoilun jälkeen olemme juuri käymässä kahvin kimppuun, kun Raumalainen-lehden toimittaja ja kuvaaja saapuvat paikalle ottamaan kuvia koirista ja kyselemään toiminnasta. On ilo huomata, että kurjien maailmanuutisten keskellä uudenlainen toiminta herättää kiinnostusta ja positiivista huomiota.

Iltapäivällä kahvittelun lomassa kerromme tarkemmin ulkoiluystävätoiminnan taustoista ja merkityksestä. Keskustelemme ulkoilun turvallisuudesta ja asioista, joita on tärkeä ottaa huomioon koiralenkillä, kun mukana on iäkäs ihminen. Lopuksi jaamme käytännön vinkkejä ulkoilutapaamisiin. Koirat osallistuvat oppitunnille rennosti kukin omalla tyylillään. Kaikki ovat innoissaan, kun lähdemme vielä lopuksi ulos kokeilemaan, miten kulkeminen kävelysauvoja ja rollaattoria käyttävien ihmisten kanssa sujuu. Yksikään koira ei ole moksiskaan moisista vempaimista, vaan kulkee tyytyväisenä ympäristön hajuja nuuhkien. Vastuulliset omistajat näyttävät tuntevan ja hallitsevan koiransa hyvin, joten kaikki ovat valmiita itse toimintaan. Toivotamme kaikille mukavia yhteisulkoiluja ja antoisia kohtaamisia raumalaisten iäkkäiden kanssa!

Ulla ja Saini Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeesta

Tossut ja tassut liikkeelle (2022–2024) on Ikäinstituutin koordinoima hanke, jossa kehitetään uusia ulkoiluavun muotoja iäkkäiden ulkoilun edistämiseksi. Ulkoiluystävänä toimiva koiranomistaja hakee kävelylenkille mukaan naapurustossa asuvan ulkoilutukea tai -seuraa kaipaavan iäkkään. Toimintaa kehitetään yhteistyössä kumppanikaupunkien Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kouvolan, Porin, Salon, Rauman ja Vantaan kanssa.

Kiinnostuitko toiminnasta?
Koiran kanssa toimivia ulkoiluystäviä koulutetaan elo-syyskuussa Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Porissa ja Vantaalla. Lisätietoa koulutuksista.