Arjen tilanteista ja kohtaamisista löytyy paljon mahdollisuuksia vahvistaa iäkkään ihmisen mielen hyvinvointia. Erityisosaamista tai varta vasten järjestettyä aikaa ei välttämättä tarvita.
Tärkeä arki
Iäkkään mielen hyvinvointia voi vahvistaa arjessa myönteiseen suuntaavalla vuorovaikutuksella ja mielekkään tekemisen mahdollistamisella. Tämä voi tarkoittaa vaikka sitä, että pysähdymme iäkkään kanssa yhdessä ihailemaan, kun lumisade hiljaa värittää maiseman kauniin valkeaksi tai tarjoudumme viemään joulukortit postiin. Arjen kohtaamisten ja tekojen merkityksen huomaaminen on tärkeä lähtökohta mielen hyvinvoinnin vahvistamisen työssä.
Ihmissuhteista voimaa
Jokainen meistä tarvitsee toisia ihmisiä. Kaikenikäisillä on tarve kokea läheisyyttä, osallisuutta ja hyväksyntää. Läheiset ihmiset, perhe ja muut ystävät tarjoavat turvaa ja merkityksellisyyttä. Ihmissuhteet ovat tärkeä mielen hyvinvoinnin lähde. Moni iäkäs kokee kuitenkin yksinäisyyttä tai vaikeuksia hoitaa myönteisiä ihmissuhteita. Iäkkään ihmissuhteita voi tukea ja vaalia pienien tekojen avulla. Joskus yhteydenpito sukulaisiin voi jäädä siksi, että iäkäs ei näe näppäillä puhelinnumeroa tai postikorttiin tarvittava osoite on hukkunut. Talvikelillä liikkuminen voi pelottaa ja taksin tilaaminen tuntua hankalalta. Siispä ihan se, että etsimme kadonneen osoitteen, voi olla valtavan merkityksellinen asia iäkkään ihmissuhteiden kannalta.
Lyhyetkin hyvät kohtaamiset kantavat
Arvostava, lämmin kohtaaminen voi tapahtua pienessäkin hetkessä. Arjen kiireiden keskellä ei siis tulisi erehtyä ajattelemaan, ettei mielen hyvinvoinnin vahvistamisen työlle ole aikaa. Kohtaamisen pituus ei määrittele esimerkiksi sitä, mitä tunteita itse viemme tilanteeseen. Kaikenlaiset tunteet tarttuvat. Jopa muutaman minuutin mittaisen, lyhyen kohtaamisen aikana voi merkittävästi vaikuttaa toisen ihmisen päivän tunnetilaan. On siis tärkeää pysähtyä sen ajatuksen äärelle, että juuri minun tavallani olla vuorovaikutustilanteessa on todellista merkitystä.
Mielen hyvinvointi kuuluu jokaiselle
Elämässä voi olla aikoja, jolloin mielen hyvinvointi joutuu koetukselle. Sairaudet, yksinäisyys ja menetykset voivat heikentää mielen hyvinvoinnin kokemusta. Mielen hyvinvointia voi kuitenkin vahvistaa elämäntilanteesta, iästä tai sairauksista riippumatta. Kaikille ihmisille on yhteistä tarve myönteiseen yhteyteen toisten ihmisten kanssa sekä tarve tuntea elämän ja olemassaolon merkityksellisyyttä.
Teksti: Saara Westerholm
Ikäinstituutti järjesti marraskuussa maksuttomat Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin -hankkeen seminaarit verkossa, Kuopiossa ja Turussa. Tilaisuudet olivat osa kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanokokonaisuutta, jonka tavoitteena on lisätä mielenterveysosaamista kunnissa. www.ikainstituutti.fi/mielenterveysosaaminen