Siirry sisältöön

Koirat tuovat ulkoiluystävätoimintaan uutta virtaa

Mahtavan kokoinen Rontti keskittyi lähinnä nuuhkimaan ympäristöä ja välillä vilkaisemaan omistajiensa suuntaan pyörätuolitreenissä.

Mahtavan kokoinen Rontti keskittyi lähinnä nuuhkimaan ympäristöä ja välillä vilkaisemaan omistajiensa suuntaan pyörätuolitreenissä.

Vapaaehtoisia ulkoiluystäviä toimii iäkkäiden ulkoiluapuna monella paikkakunnalla. Koronavuodet ovat lisänneet iäkkäiden kävelyvaikeuksia ja yksinäisyyttä, joten uusille ulkoiluystäville on huutava tarve.

Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa on lähdetty luomaan uudenlaista ulkoiluystävätoimintaa, jossa vapaaehtoinen voi ryhtyä iäkkään ulkoiluystäväksi omistamansa tai hyvin tuntemansa koiran kanssa. Koirien mukaantulo on herättänyt kiinnostusta ja erityistä innostusta iäkkäissä, joilla itsellään on aiemmin ollut koiria. Hankkeen seitsemän kumppanikaupunkia ovat lähteneet innolla mukaan ja tänä syksynä koulutukset pyörähtävät käyntiin jokaisessa kaupungissa.

Porissa ulkoiluystävätoimintaa viedään eteenpäin yhdessä kaupungin liikuntatoimen ja Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisan kanssa. Ensimmäinen ulkoiluystäväkoulutus koiranomistajille järjestettiin Porissa elokuun lopulla. Koulutuksen koiraosioon Porin Nuorisotalolle saapui kuusi vapaaehtoista koirat mukanaan. Hännät heiluivat ja kaverit haukuttiin heti alkajaisiksi, mutta meno rauhoittui yhteisellä puistolenkillä. Kovin pitkälle ei ehditty, kun jo ensimmäisessä kadunkulmassa rollaattorien kanssa kulkevat rouvat halusivat tehdä tuttavuutta ja rapsutella Suloa ja Sepeä, tulevia karvaisia ulkoiluystäviä.

Sisätiloissa käytiin läpi koiran kanssa toteutettavan ulkoiluystävätoiminnan erityiskysymyksiä ja jaettiin ajatuksia toiminnasta. Vapaaehtoiset kertoivat, että haluavat antaa aikaansa sellaiseen toimintaan, josta on hyötyä ja iloa toiselle ihmiselle. Ulkoiluystävänä toimimisen todettiin olevan myös koiralle mukavaa vaihtelua sekä seuran että lenkkireittien kannalta. Koira tuo toimintaan oman lisänsä, sillä sen läsnäolo ilahduttaa ja voi motivoida iäkästä lähtemään ulos huonompanakin päivänä.

Päivän päätteeksi oli luvassa apuvälineiden kanssa kulkemista ulkona. Koirat omistajineen saivat testata, miten koirat suhtautuvat rollaattoriin ja kyynärsauvoihin ja miten sujuu koiran ulkoiluttaminen samalla kun työntää pyörätuolia. Ulkoiluystävätoimintaan mukaan tulevilta koirilta edellytetään, että ne eivät hätkähdä erilaisia liikkumisen apuvälineitä. Sekä pienemmät snautserit, terrierit ja kääpiövillakoira että mahtavan kokoinen Rontti keskittyivät lähinnä nuuhkimaan ympäristöä ja välillä vilkaisemaan omistajiensa suuntaan.

Porin uudet ulkoiluystävät koirinensa ovat valmiina ulkoilemaan iäkkäiden porilaisten tukena. Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisa toimii avunvälittäjänä ja ulkoilutukea tarvitsevat iäkkäät tavoitetaan heidän kauttaan. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan, miten ulkoiluystävätoiminta koirien kanssa lähtee käyntiin Porissa. Hienoa, että toiminta on herättänyt kiinnostusta ja vapaaehtoiset haluavat antaa aikaansa iäkkäiden hyväksi. Seuraavia koulutuksia ja kohtaamisia koirien ja heidän omistajiensa kanssa odotamme jo innolla!

Teksi: Ulla Pohjanmaa, Saini Suutari

Haluaisitko sinä ryhtyä iäkkään ulkoiluystäväksi koirasi kanssa?

Koulutamme uusia ulkoiluystäviä yhdessä kumppanikaupunkiemme kanssa. Lue lisää koulutuksista www.ikainstituutti.fi/koulutukset-ja-tapahtumat/