Siirry sisältöön

Joensuu ja Turku mukaan Kotikulmilla-toimintaan

Ikäinstituutin koordinoima Yhdessä kotikulmilla -toiminta sai myönteisen rahoituspäätöksen seuraavalle kolmivuotiskaudelle (2023–2025). Toimintaa on toteutettu jo kuuden vuoden ajan yhdeksässä kaupungissa. Kevään 2023 aikana Kotikulmilla-toiminta polkaistaan käyntiin myös Joensuussa ja Turussa paikallisten yhteistyötahojen kanssa.

Infotilaisuudet ja Kotikulmilla-toiminta esittäytyy -tapahtumat

Joensuussa ja Turussa on tehty yhteistyökumppaneiden kanssa jalkauttamissuunnitelmat ja kartoitettu sopivia alueita toiminnalle. Yhdessä on pohdittu sopivia tahoja, joiden avulla Kotikulmilla-toimintaa voidaan markkinoida taloyhtiöille ja vapaaehtoisille.

Joensuussa toimintaa aloitellaan Reijolan ja Noljakan alueilla. Joensuun infotilaisuus järjestetään torstaina 20.4.2023 klo 13.00─13.45. Teams-tilaisuudessa kerrotaan Kotikulmilla-toiminnan mahdollisuuksista ja tulevista tapahtumistamme Joensuussa. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua 18.4. mennessä sähköisesti tästä linkistä tai outi.mustonen(at)ikainstituutti.fi/ puh. 040 552 7793.

Lisäksi järjestämme toukokuussa kaksi Kotikulmilla-toiminta Joensuussa -tapahtumaa.

  • 10.5 klo 12–14 Reijolan yhteisötalossa (Urheilupuistontie 2)
  • 11.5 klo 10–12 Joensuun kansalaistalossa (Torikatu 30).

Turussa suunnitellaan yhteistyötahojen kanssa Kotikulmilla-toiminnan aloittamista syksyllä 2023. Silloin on tulossa infotilaisuuksia ja TaloTsemppari-valmennus

Mikä Kotikulmilla-toiminta?

Ideana on aktivoida iäkkäitä asukkaita viettämään säännöllisesti aikaa yhdessä mukava tekemisen merkeissä joko sisällä tai ulkona. Yhdessä voidaan vaikkapa kahvitella, visailla tai jumpata kerhohuoneessa tai ulkoilla yhdessä. Lämpimien kelien aikana toiminnassa kannattaa hyödyntää taloyhtiöiden piha-alueita ja lähipuistoja: tuodaan toimintaa ulos pihapelien, yhdessä ulkoilun ja kahvittelun muodossa. Kerhotilan puute ei ole este, sillä Kotikulmilla-toimintaa voidaan toteuttaa myös laajemmin naapuruston yhteisenä toimintana sopivassa yhteistilassa esim. asukas- tai kylätalossa tai yhdessä naapuritaloyhtiön kanssa.

Ikäinstituutin Kotikulmilla-tiimi (Jukka Murto & Outi Mustonen), yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa, valmentaa toiminnan vetäjiksi asukkaista ja muista vapaaehtoisista TaloTsemppareita. Heille tarjotaan tukea ja vinkkejä toimintaan sekä järjestetään yhteistapaamisia.  Kotikulmilla-tiimi kouluttaa yhteistyöalueille myös TaloTsemppari-kouluttajia. Näin TaloTsemppari-valmennuksia voidaan yhteistyöalueilla järjestää joustavammin paikallisten tarpeiden mukaan. Yhteistyöalueille pyritään löytämään myös paikallinen Kotikulmilla-kotipesä yhteistyölle.

Toimintaa on toteutettu yhdeksässä kaupungissa (Helsinki, Kotka, Lahti, Lieksa, Riihimäki, Vantaa, Heinola, Lohja, Tampere).  Vuonna 2022 Kotikulmilla-kerhoja oli eri puolilla Suomea yli 60 ja toiminta tavoitti yli 600 iäkästä. TaloTsemppari-vapaaehtoisia on verkostossa jo lähes 200. Kaikkiaan Kotikulmilla-toiminnassa saavutettiin noin 11 000 kohtaamista vuoden 2022 aikana. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla.

Teksti: Jukka Murto